Woensdag 23 april
Activiteit: cirkel wandeling langs levada Da Serra Do Faial en levada Dos Tornos

Na een goede nachtrust, heerlijk en uitgebreid ontbeten. We maken vandaag geen koffie klaar en laten de auto staan (tenminste overdag). We gaan een wandeling maken langs twee levada’s waarvan 1 langs ons huisje loopt. Deze wandeling bestaat uit delen van Sunflower wandeling 7 en 10. Eleonor hadden we al gevraagd hoe we het best bij de levada kunnen komen. Bij het centrale huis staat duidelijk een bordje “WALK”. Die bordjes volgen we door de prachtige tuinen naar de levada Da Serra Do Faial. Deze levada staat droog. De levada volgen we links af in de richting van Monte. Af en toe kom je langs huizen en even later loop je weer door een bos, totdat we moeten afdalen via een steile weg langs een groot voetbalstadion. Na het voetbalstadion (een afdaling van zo‘n 175 meter) gaan we weer linksaf verder lopen langs de levada Dos Tornos. Vandaag kunnen we het ook wel de mimosa levada noemen vanwege de vele mimosa die in bloei staat langs de levada. Deze levada bevat veel water, en dit deel van onze route is ook mooier en afwisselender.

Langs huizen en zelfs boerderijen (alle varkens en kippen onder dak), door een tunneltje en zelfs door een oerwoud. Onderweg drinken we koffie bij de Hortensia tea garden (Hortensiagardens). Koffie met appelgebak in een prachtige tuin met rustgevende klingel muziek, van een groot aantal bamboe en metalen windorgels die rond het terras hangen, en zicht op Funchal en de zee. Wat wil je nog meer.
Als we de koffie op hebben zien we donkere wolken samenpakken in de richting van ons huisje, maar onderweg hebben we gelukkig geen regen gehad.

In het route deel tussen Hortensia tea Garden en Camacha komen we nog door een tunnel. Deze was moeilijker dan die bij de wandeling naar de Calderaeo verde. Ook al hadden we inmiddels nieuwe batterijen in de hoofdlampjes gedaan. Langs deze levada was geen reling. Dus één misstap en je ligt in het diepe water van de levada.
We vervolgen onze route tot de eerste huizen van Camacha. Je bent dan in een dal met huizen en hebt prachtig uitzicht op zee. Daar verlaten we de levada en lopen via trappen en kleine paden tussen de huizen door, samen met winkelende huisvrouwen naar de supermarkt in Camacha. Ineke dacht dat dit een lastig stuk route zou zijn om te vinden, maar dat viel reuze mee.

Je verlaat de levada bij een trap met uitzicht over een plat dak, op het moment dat de levada even langs de autoweg loopt (die je over moet steken om de trap te beklimmen). In Camacha, voorbij het winkelcentrum, op het kruispunt, kun je de borden volgen richting de levada Da Serra Do Faial. Je moet dan wel langs een hoofdweg naar boven lopen, maar wij zijn hier maar 1 auto tegengekomen. Bij de levada gaan we wederom links af. Ze zijn hier bezig de levada netjes schoon te maken. Zeker om het water tijdens regen goed te kunnen afvoeren. Ter hoogte van ons huisje kunnen we gewoon de weg aflopen waar onze auto ook langs geparkeerd staat. De eerste dag hadden we deze kruizing van levada en weg zelfs al gereden, alleen toen niet gerealiseerd dat dit de levada was. We zijn al vroeg thuis, maar helaas is het bewolkt en koud. We gaan we lekker binnen zitten bij een haardvuurtje. De track van de route is te vinden op wikiloc: Camacha circular levada walk (hoogteverschil 278 meter; afstand 15,5 km; onze tijd 5 uur 38 min.).

Eleonor komt langs om te vragen of alles goed is.
Om een uur of 7 gaan we naar restaurant Abrigo do pastor, zo’n 4 km van ons huisje op de weg naar Poiso. Aanrader van Eleonor. Daar hebben we heerlijk gegeten. Ineke heeft Espetada (rundvlees spies) en Johan Espada (zwarte degenvis) en heel lekkere gegrilde mais en gebakken aardappeltjes en groente. Als nagerecht heeft Johan mango (hoef je lekker niet zelf de pit eruit te halen) en Ineke neemt een lokale lekkernij: passievrucht pudding. Johan neemt een fles witte wijn en Ineke heeft passievrucht sap (Brisa maracuja) bij het eten. Heerlijk! Ineke vindt dit zo lekker. De volgende dag kunnen we ook passievruchtsap vinden in de supermarkt, dus drinken we vanaf die dag passievrucht sap (uit Zuid Afrika van Cerez. Ja we zitten tenslotte halverwege Zuid Afrika).