Zondag 27 oktober
Dagactiviteit: stadswandeling Marrakech; vlucht Marrakech – Eindhoven

Alweer de laatste dag van dit bliksembezoek aan Marokko.
We ontbijten lekker laat (half 8) eigenlijk half negen, omdat we de klok net als in Nederland een uurtje terug mogen zetten. Na het ontbijt maken we nog een stadswandeling. Maar eerst vraagt Ineke bij de balie hoe laat het is. Om zo te controleren dat het echt de juiste tijd is: 8:20 uur. We gaan door het park dat tegenover het hotel ligt langs de moskee op weg naar hotel la Mamounia. Onderweg zien we dat een straatveger olijven uit de boom slaat met zijn bezem. Deze worden opgeraapt door een 3-tal waterdragers. Helaas niet in vol ornaat. Ineke helpt hen met het oprapen waarna we een foto nemen (5 Dh per persoon). Je kunt in het La Mamounia zo naar binnen lopen. Niemand houdt ons tegen (Ineke had wel een nette jurk aangetrokken, wat volgens de website verplicht is in de openbare ruimtes) en we nemen een kijkje in het hotel. We gaan niet naar het terras en zien ook geen ruimte om koffie te drinken. Johan voelt zich niet echt op zijn gemak in het hotel, dus lopen we al snel weer buiten en terug naar het hotel. Veel te veel luxe en een overnachting is ver boven ons budget.

We lopen langs het hotel waarvan Ineke denkt dat ze 35 jaar geleden geslapen heeft. Maar ja, toen maakte Ineke van een reis slechts enkele dia’s en nog geen verslag. Dus we kunnen het niet echt bewijzen.
We lopen over het plein waar nu ook veel slangenbezweerders zitten en mannen met aapjes. We nemen nog wat kiekjes en in de middelste souk koopt Ineke nog een schaaltje, zelfs na het nodige afdingen, voor veel te veel geld.

We drinken koffie boven op een terras aan het plein. Omdat het nog vroeg is, en dus niet druk, hebben we een 1ste  klas plek. Na genoten te hebben van de koffie (café Americain = gewone koffie) bij Café Glacier en de belevenissen op het plein lopen we terug naar ons hotel, pakken de laatste dingen in de koffer en gaan om half 12 naar beneden. Ruim op tijd.
We zitten nog maar net of MD cars komt al voor rijden. Wederom super geregeld. We moeten wachten totdat ook andere Nederlanders op komen draven. Keurig op tijd rijden we naar het vliegveld, wat eigenlijk vlak bij Marrakesh ligt. Op het vliegveld verloopt alles perfect. We controleren het gewicht en herschikken nog wat bagage, leveren de koffer in, vullen formulieren in en gaan door de douane. Nergens meer dan 6 mensen voor ons.
We kopen in de wachtruimte een flesje drinken. Een vlucht van 3,5 uur is toch lang zonder drinken. We nemen plaats bij de uitgang waarvan we denken dat onze vlucht zal vertrekken. En ja, we hebben het goed uitgekiend. Dit keer een toestel met nagenoeg alleen Nederlandse toeristen. Als de boarding start, staan we weliswaar niet helemaal vooraan, maar er staan niet veel mensen voor ons. Tijdens het wachten kan Ineke op de stoelen zitten. Ook dit gaat snel. We constateren wederom dat het geen zin heeft om priority te vliegen. We lopen naar de achterdeur van het vliegtuig en vinden een mooie plek achter de vleugel bij het raam. Dit keer mag Ineke aan het raam zitten.
We maken nog mooie foto’s van Marrakesh. Tip: als je deze vlucht maakt ga dan aan de rechterkant zitten. We vliegen over Casablanca, de straat van Gibraltar en Madrid, maar wij zien dat niet, omdat al deze plaatsen rechts van ons zijn.
We komen veel vroeger aan op het vliegveld dan verwacht, maar gelukkig had Anita dat al gezien op Internet en daarom stond Jonathan ons al op het vliegveld op te wachten. Onderweg naar huis zijn we uit eten geweest. Heerlijk dat Nederlandse voer.