Dinsdag 11 augustus
Autorit: Bloedkoppie => Gamsbergpas
Overnachting: Hakos guest farm

Ruim voor zonsondergang zijn we al op pad, wat eigenlijk niet mag.
We rijden naar Ganab, waar we de vorige keer hebben overnacht, om daar te ontbijten.
Onderweg zien we al wel wild, maar het is erg schuw en rent en springt hard weg als wij in de buurt komen: Zebra, Struisvogel, Springbok en Gemsbok. Bij Ganab zijn alleen wat Springbokjes en de nodige vogels.


Na het ontbijt naar de Gauseb Canyon. Deze picknick plek valt wat tegen. En de weg ernaar toe is slecht. Later stoppen we nog even bij de Gueseb pas. Ook boven aan de Gamsbergpas stoppen we om van het uitzicht te genieten. De pas is niet zo stijl als verwacht. Maar omdat de Joubert pas geasfalteerd was hadden we gedacht dat deze pas ook wel geasfalteerd zou zijn, maar dat bleek niet het geval. We komen ook haast geen verkeer tegen.


Voorbij de Gamsberg pas ligt Hakos guestfarm, waar we gaan kamperen. De camping (N90) is 800 m van de lodge. De lodge heeft een overdekt zwembad dat ook door de campinggasten gebruikt mag worden.
De meeste gasten van de lodge zijn amateur sterrenkundigen. Op het terrein van de lodge staat een observatorium bestaande uit drie grote sterrenkijkers. Hier kunnen sterrenkundigen observatietijd huren om hun waarnemingen aan de zuidelijke hemel te doen. De camping (4 plaatsen) heeft een prachtig uitzicht op de Gamsberg. Het waait erg hard. Zelfs in de zon moet je nog een dikke trui aan. Vandaar ook een zwembad binnen: het waait hier veel vaker.

´s Avonds in de camper gekookt en gegeten en om 7 uur uitleg gekregen over de zuidelijke hemel met de telescoop (N$ 250) in de achtertuin van de eigenaar van de lodge. Eindelijk zien we nu de manen van Jupiter. Elke avond hebben we al naar Jupiter gekeken, maar alleen door een telescoop kun je de manen goed zien.