Woensdag 5 augustus
Autorit: Epupa falls => Swartbooisdrift
Overnachting: Kunene River lodge

Om 6 uur opgestaan. De Himba village tour door Koos hadden we voor 7:30 uur geboekt. Om 7 uur stonden we al klaar, maar Koos was ook vroeg. Het wachten was op een Frans echtpaar met 2 dochters, die ook mee gaan op de Himba tour.


Om 7:20 uur vertrekken we naar het Himba dorp. Enkele km op de weg naar Okongwati. We worden uitgenodigd in de hut waar Maria met haar 3 kinderen slaapt. Het jongste kind heeft een Duitse vader. Koos verteld niet veel, maar we krijgen wel te zien hoe een meisje van 16 de geiten melkt en hoe ze de rode kleurstof maakt: vermalen van een rode steen die bij Ruacuna wordt gevonden. We hebben mooie foto’s kunnen maken. Kosten N$ 150 voor Koos + 10 kg mais + suiker + olie + snif + snoepjes + zeeppoeder + meel voor de bewoners van de compound. We bezoeken de Epupa primary school (een mobile school).


Johan, die leraar is, vindt dit erg leuk. We doneren geld voor de schoolreis van de leerlingen naar Etosha. De school heeft twee klassen voor kinderen van groep 1 t/m 5. De eerste drie leerjaren geeft men les in de lokale Herero taal, daarna in het Engels. Na groep 5 moeten de kinderen die door willen leren naar Okongwati. De basis school is een boarding school alleen voor de doordeweekse dagen. In het weekend gaan de kinderen naar huis. De kinderen slapen in een grote legertent.
Op de terugweg van de school naar de hoofdweg stopt de auto van de Fransen ineens. De motor heeft het begeven We duwen met zijn allen de auto aan de kant, zodat Johan met zijn auto voor de Franse auto kan komen te staan. Johan bevestigt de sleepkabel en sleept de auto naar de hoofdweg.
Bij de hoofdweg laten we hen achter. Het zou te gevaarlijk zijn om hen naar Epupa Falls te slepen.


Omdat de motor niet draait, kan de auto niet remmen en de weg bevat veel steile hellingen en gaat langs een afgrond. Koos gaat met ons mee. Ineke gaat achterin op de grond zitten op de tas met slaapzakken. Dat zit prima.
Bij Epupa camp wordt een mechanic met een schroevendraaier gevonden. De mechanic en de guide gaan nu samen achterin zitten als we terug rijden naar de Fransen met pech. De mechanic had binnen 10 minuten de auto weer gerepareerd (wij zijn nog maar halverwege ons kopje koffie): er was een contact los geraakt. Gauw op pad want het is al 10:15 uur en het wordt snel warmer.


We stoppen onderweg om koffie te drinken en hout te verzamelen. De weg is prima. Ze zijn bezig de weg te verbeteren. Het laatste stuk is beduidend minder goed. De weg gaat voortdurend op en neer van bedding naar bedding. Je zou er zeeziek van worden.

Bij de Kunene rivier aangekomen moeten we nog 4 km naar de lodge. Deze weg is slecht met grote ronde stenen en kuilen. Langzaam rijden. Bij de Kunene River lodge aangekomen, eerste een drankje gedronken op het terras zodat onze kampeerplek schoongeveegd kan worden. Het ligt vol met bladeren. Op zich vinden wij dat niet erg, maar slangen en ander ongedierte zijn niet goed te zien. Een kale grond is veel veiliger. De rest van de dag (aankomst 1 uur) rustig van de schaduw van de bamboe genoten. We hebben geen krokodillen gezien. De rivier is erg breed met aan de overkant Angola.

’s Avonds lekker gegeten van de braai. Worst met rijst en doperwten uit blik en wortel.