Donderdag 23 juli
Autorit: Roy’s camp => Tsumkwe
Overnachting: Baobab camp (bij Makuri village)

Weer om 6:30 uur opgestaan, maar dat was eigenlijk al te laat. De dames douches waren beide al bezet. Meestal staan we om 6:30 uur op.
Na het ontbijt eerst Anita gebeld om haar te feliciteren met haar verjaardag. We wisten niet of we wel bereik zouden hebben, dus dat was voor haar een verassing. Ze was al op kantoor.

Dan de 230 km naar Tsumkwe. Bij de conservancy office de fee betaald, maar helaas was er niemand aanwezig die Engels sprak om ons advies te geven over de te volgen route. Daarna getankt. Ja, er was benzine! Waarschijnlijk net afgeleverd: we kwamen onderweg een tankauto tegen.
Nog op zoek geweest naar de Reverend om wat souvenirs te kopen (advies uit de Bradt reisgids). Helaas konden we het huis niet vinden.
Bij de Tsumkwe Lodge wat gedronken en advies gekregen van 1 van de bushmen gidsen die werkzaam is voor deze lodge.


Hij vertelde waar we de craft shop  van de Reverend konden vinden. Dat was niet in het dorp. Op de kruising waar je rechts af gaat naar Tsumkwe Lodge, kun je linksaf slaan voor de craft shop van de Reverend. We zijn er alsnog langs gegaan, maar alles was gesloten. Geen goede zaak, want we waren stellig van plan iets te kopen.
De bushman gids vertelde dat er geen water was in de Nyae Nyae pan en adviseerde ons om er niet heen te gaan. Dat hebben we dus ook niet gedaan. Ook omdat we T4A niet konden gebruiken. Er was geen campsite meer bij Khebi Pan, zoals nog wel was vermeld in de Lonely Planet die we bij ons hadden (een exemplaar van 2001). We zijn, zoals gepland naar de Baobab campsite bij Makuri village gegaan. Deze was goed te vinden en goed aangegeven. Op de weg ernaar toe (een track van precies 1 auto breed) heeft Johan de 4wheel drive aangezet. Deze was nodig. Op het meest slechte stuk met links en rechts van de weg aaneengesloten struiken vlak aan de weg, krijgen we zelfs nog een tegenligger en moeten we uitwijken een zanderig zijweggetje in. Om 2 uur komen we aan op de plaats van bestemming: een grote Baobab tree.


Er zijn twee campingplekken elk met een Baobab zo’n 0,5 km van elkaar verwijderd. Wij stonden op de campingplek zonder het platform.
Tot 4 uur rustig wat gelezen en daarna hebben we wat gewandeld in de omgeving. We zijn naar de andere Baobabs gelopen en de campsite met het uitkijkplatform. We zien alleen wat koeien en een paard in de nabijgelegen pans.
We kregen bezoek van een jongeman van het naburige bushmen dorp, met gescheurde broek, schoenen met kapotte neuzen en met een geplastificeerde kaart waarop alle tarieven stonden voor kamperen, de bushman trail, traditional dancing of visit to the bushman village.
We wezen aan dat we alleen willen kamperen en betalen het aangegeven bedrag. Best moeilijk communiceren, maar fijn dat ze gebruik maken van een tarieven kaart.
Johan kookt dit keer de mais in water en het vlees op de barbecue.