Woensdag 8 augustus
Activiteiten: Reisdag

Afgelegde afstand: ±254 km
Einddoel: camping Rondeberg

De vlucht verloopt precies volgens schema. Johan ziet zelfs dat onze bagage op Schiphol in het vliegtuig wordt geladen. In Frankfurt regent het, maar onze bagage heeft hier niet van te lijden.

Om 5 uur ’s morgens landen we in Kaapstad. Het is 5 graden, maar het voelt niet echt koud aan.
Eerst geld halen. De ATM werkt niet, maar gelukkig hadden we euro’s bij ons en €200 contant gewisseld. Het blijkt opnieuw handig om toch wat Euro’s bij je te hebben.
Bij de shuttlebus service op het vliegveld gevraagd hoe duur het is om naar Ferndalestreet gebracht te worden: R200. Het verhuurbedrijf rekent R100. Toch maar gedaan, anders zouden we nog 1,5 uur moeten wachten en zouden we veel langer onderweg zijn, omdat we nu nog deels voor de files uit kunnen. We hebben nog rondjes gereden op de luchthaven, omdat door verbouwingswerkzaamheden de chauffeur de uitgang niet kon vinden. Toen nog 5 liter benzine tanken om een mede passagier zijn wisselgeld te kunnen geven. Vervolgens moest Ineke de chauffeur vertellen hoe te rijden. Met behulp van een routeplanner hadden we de route op papier bij ons.
Zelfs nu zijn er al veel files, want we kwamen pas om 10 voor 8 aan bij het autoverhuur bedrijf Britz. De vertraging ontstond vooral omdat we de laatste afslag niet konden vinden. De grote straatnamen staan duidelijk voor de kruising op de borden aangegeven. Bij kleinere straten staat de straatnaam (vaak onduidelijk) op de trottoirband geverfd. Ook wisten we het huisnummer van het adres niet. Volgende keer ga ik dat expliciet even navragen.

We zagen de Trax al staan: een gloednieuwe auto. De Trax is de kleinste camper die we ooit zijn tegengekomen. Niet groter dan een gewone pick-up. Door een hefdek en een zijkant die opengeklapt kan worden krijgt het de omvang van een volwaardige camper.
Even wat papieren ingevuld en een grondige uitleg over de auto ontvangen. Toen naar een benzinestation om de eerste 140 liters te tanken: de camper wordt met een lege tank afgeleverd. Het benzinestation is gelukkig aan de overkant van de weg en de dichtstbijzijnde supermarkt ligt er direct naast.
Om 11 uur zijn we eindelijk echt op weg. Het is eenvoudig te vinden met de goede uitleg van het verhuurbedrijf. Voor de terugreis hebben we al een keurige routebeschrijving ontvangen + een autokaart van Zuid-Afrika en Namibië: super service!. De lege koffer mochten we bij het verhuurbedrijf achterlaten. Met de inhoud van onze koffer en tas en de gekochte levensmiddelen krijgen we de kastjes nauwelijks vol, maar een koffer is toch altijd lastig opbergen. Wat een ruimte heeft de Trax.

Na ongeveer een uur rijden hebben we gepauzeerd en koffie gezet. Het gas was hier veel sneller dan de vorige keer in Botswana (volgens Johan omdat we nu niet buiten hoeven te koken), dus we zaten snel aan de koffie.
Vlak voor Citrusdal wordt de weg steil. Vanaf dat punt gaat het erg langzaam. De weg is tweebaans en er zitten veel grote en zware vrachtauto’s op de weg (met aanhanger). Onderweg zien we de eerste fel gekleurde bloemetjes langs de kant van de weg.

Bij camping Rondeberg (20 km boven Clan William) zijn we gestopt voor de nacht. Het was nog maar 3 uur, maar we hadden dan ook een slechte nacht achter de rug en weinig slaap gehad in het vliegtuig. En de drukte op de weg maakte het wel vermoeiend.
Ook maakt de auto veel herrie als je boven de 100 km/uur gaat rijden. De windbreker die boven de cabine is gemaakt gaat dan meetrillen en maakt een oorverdovend lawaai.
Rondeberg ligt aan een soort stuwmeer. Helaas mochten we niet op een gewone kampeerplaats staan. Volgens de campingbeheerder waren alle zes de plekken al gereserveerd, maar er is die avond niemand gekomen. In plaats daarvan kregen we een plaats met eigen toilet en WC (eigen gebouwtje) toegewezen: natuurlijk tegen een hoger tarief (R240), maar voor ons wilde hij wel wat van de prijs af doen: R150 (cash zonder bonnetje). Wel lekker natuurlijk, maar je mist in dat geval het ruimtelijke gevoel.