Zondag 12 augustus
Activiteiten: Sossus vlei; wandeling Hidden vlei; Appeltaart bij Solitaire
Einddoel: Ganab campsite
Afgelegde afstand: ± 376 km

Om 5 uur opgestaan. We zagen totaal geen beweging bij de andere kampeerders. We konden niet geloven, dat wij de enigen zouden zijn, die de “dunes” bij zonsopgang willen zien. Toen de Lonely Planet maar geraadpleegd en wat bleek: ze kennen zomer- en wintertijd in Namibië. Tussen april en september is de tijd 1 uur later dan in Zuid Afrika. Het was dus niet 5 uur maar 4 uur Namibische tijd. We hebben 4 dagen lang 1 uur te vroeg geleefd. Toen maar even uitgebreid ontbeten en vroeg naar de gate. Daar waren we zelfs niet de eersten (3de).

De gate gaat al voor kwart voor 6 open. Wij dus op weg (60 km). We reden wel 90 km/uur i.p.v. de toegestane 60 km/uur, maar anders haalde iedereen ons in. Toen Johan 120 km/uur ging rijden hadden we dezelfde snelheid als de rest!

Uiteindelijk met 4wheeldrive het laatste stuk afgelegd naar Sossus Vlei: ploegen in z’n lage gearing.
Een prachtig gezicht nadat de zon op was: er ligt dan een zachte rode gloed over het zand. Later krijgt het zand weer zijn harde felle, meer gelige kleur: vandaar dat vroege opstaan.
Eerst wilden we een wandeling maken naar Dead Vlei, maar we konden geen paaltjes vinden die de route zouden moeten aangeven. En als je de eerste bent, is er niemand om te volgen. Vandaar dat we gewoon een duin opklimmen.

Na de wandeling teruggereden naar de hoofdparkeerplaats en daar de wandeling gemaakt naar Hidden Vlei. Ook hier koste het wat moeite om de route paaltjes te vinden. Wij zoeken naar ANWB-achtige paaltjes maar uiteindelijk ontdekten we dat rechtopstaande stokken van ±1 meter de route aangaven. De eerste was op 200 meter vanaf de parkeerplaats. De wandeling naar Hidden vlei is 4 km (2 km heen en 2 km terug). Onderweg maar enkele mensen tegengekomen. Een prachtige wandeling naar een mooi eindpunt: Hidden Vlei. Een uitgestrekte kalkzandvlakte met een enkele dode boom: Een must! Het was wel af en toe lastig lopen door het zand.

Koffie gedronken op de parkeerplaats, die ondertussen al behoorlijk vol was met auto’s. De mensen uit die auto’s waren echter in geen velden of wegen te bekennen. De mensen werden af- en aangereden met busjes naar Sossus Vlei. Het was dus een goed plan van ons om als eerste helemaal door te rijden tot het einde van de weg. Wij waren daar nog bijna alleen.

We rijden terug naar Sesriem om te checken of we ergens in het Namib Desert National Park kunnen kamperen. Dit hadden we nog niet geboekt. We hebben geluk. We kunnen kamperen bij de Ganab campsite waar maar 1 kampeerplek is.
Onderweg natuurlijk koffie met appeltaart gegeten in Solitair. Wat een toeristische trekpleister is dat geworden. Iedereen stopt daar voor benzine en/of koffie met appeltaart. Gelukkig herken ik enkele plekjes uit het boek “Solitaire” van van der Lee. Helaas niet de plek waar hij in het begin altijd de nacht doorbracht. Overigens leuk om te lezen als voorbereiding op je vakantie naar Namibië.

De Ganab campsite is een prachtige plek. De beschrijving van de Lonely Planet was echt niet op zijn plaats. Daar werd deze campsite beschreven als: “The dusty and exposed site at Ganab“. Heel Namibië is stoffig en omdat deze plek op de vlakte ligt kun je het wild goed zien. Verder geen mens te bekennen! Wij zijn geheel zelfvoorzienend. Er was wel een WC, maar die hebben we alleen gebruikt om de toiletemmer (die we standaard meenemen op onze reizen door Zuidelijk Afrika) in te legen. Eigen water moet je hier natuurlijk wel meenemen.

Afgezien van de generator voor de borehole was het doodstil. Maar dankzij de generator was er water en dus wild te zien. We waren helemaal alleen (er was ook maar 1 kampeerplek). Wat een luxe.: een kampeerplek met zicht op een borehole. Het was er een komen en gaan van wild: gemsbok, giraf, springbok, struisvogel, warthog, en vele vogels.
Het zwerfvuil was een nadeel. Op zich is het niet veel, maar Ineke is daar nogal gevoelig voor. De kampeerders gooien waarschijnlijk wel het afval in de drum, maar daar wordt het door het wild weer uitgehaald of het waait eruit.