Maandag 13 augustus
Activiteiten: Welwitcha drive; Swakupmund; Strand; Flamingo’s bij Walvisbaai
Einddoel: Swakupmund ( Campsite bij Desert Sky Backpackers)
Afgelegde afstand ± 236 km

De volgende ochtend zijn we verder gereden naar Swakupmund. Na een paar kilometers hoorden we aan het geluid dat de stoffen zak boven op het dak weg was. We zijn teruggereden en na 5 minuten vonden we hem terug op de weg. De 4 giraffen zullen wel denken: het is druk vandaag: we hebben ze 3 maal gepasseerd. Bij de Welwitscha drive (eigenlijk de weg ernaar toe) wat welwitcha’s gezien, maar omdat er een busje met toeristen staat zijn we doorgereden, met de gedachte dat we ze nog wel eens tegen zouden komen. Nee dus. De welwitscha drive voor een groot deel afgereden, maar geen welwitscha’s meer gezien. Maar het landschap was wel mooi (moonlandscape).

In Swakupmund nemen we een kijkje bij de zee en bij de campsite van de backpackers lodge Desert Sky Backpackers om direct een plaatsje te reserveren voor die avond. Omdat er nog tijd genoeg is rijden we naar Walvisbaai om een indruk te krijgen van het landschap.

Buiten Swakupmund hebben we geluncht langs de kust. Hier kwamen we er achter dat de deur van de camper niet meer open wilde. Via de zijkant kon Ineke naar binnen klimmen om de deur van de camper van binnenuit te openen. De zijkant wordt met een ander type sleutel open gemaakt. Vanaf dat moment hebben we de camperdeur alleen nog maar gesloten met die sleutel. We weten niet waarom de deur ineens niet meer open wilde: vanwege de grote hoeveelheden zand die waarschijnlijk zich hadden opgehoopt in het slot of had men in Swakupmund toch geprobeerd de deur te forceren. Johan werd nl., toen Ineke even naar een openbaar toilet was, benaderd door een aantal mannen. Hij had het gevoel dat men toen ook had geprobeerd om de camper aan de achterkant te openen. Daar heb je nl. geen zicht op. Vanaf dat moment hebben we zoveel mogelijk de camper afgesloten, ook tijdens het rijden in steden.

Walvisbaai is een lelijke stad. Het enig interessante waren de flamingo’s aan de zuidkant van Walvisbaai. De weg tussen Walvisbaai en Swakupmund is vreselijk druk (we zijn ondertussen aan de rustige wegen gewend). In Swakupmund de auto geparkeerd op de campingplek om nog even in het centrum te winkelen en te eten.

Swakupmund is een mooie stad. Goed onderhouden huizen en winkels met veel keuze. Nog een hoed voor Johan gekocht en zalf voor de voeten: perfect spul. Soda kenden ze niet, en Ineke’s voetzolen zijn inmiddels al behoorlijk gaan splijten. De winkelbediende raadde haar dit middeltje aan. Om 5 uur gaan de winkels dicht, dus op zoek naar een goed restaurant. Eigenlijk wilden we eten bij De Koperen Pan, omdat Ineke daar goede recensies over had gelezen, maar die was helaas dicht op maandag. Uiteindelijk gegeten bij de Western Saloon: Gemsbok met een overheerlijke salade met een erg aparte maar heerlijke dressing. Daarna terug naar de auto om de tent slaap klaar te maken.

Het was de bedoeling om in Swakupmund de was te laten doen, maar dat is helaas niet gelukt. Om ergens de was te kunnen laten doen heb je echt een dag nodig. Om 10 uur inleveren en aan het eind van de dag weer ophalen. Wel kunnen we terecht bij een laundry ergens in het stadje, maar Johan had geen zin om nog met de auto weg te gaan, en Ineke durfde er niet alleen lopend naar toe. Dus de volgende dag maar een tablet sunlight zeep gekocht om zelf de was te doen.
Het is ‘s avonds erg koud, dus hebben we die avond binnen gezeten in onze camper. Op zich weer eens een andere manier om van de auto te kunnen genieten. Op het kleine stuk van het terrein wat gereserveerd is voor campers staat inmiddels ook een andere auto met twee tenten op het dak, vlak naast ons. De plek is ook erg lawaaierig. De (vracht)auto’s rijden vlak langs ons, dus heeft Johan oordopjes ingedaan ‘s nachts. Deze camping vinden wij geen aanrader, dan toch nog liever ergens aan de kust, waar het misschien wat minder veilig is en kouder, maar wel rustiger en vrijer.