Zondag 26 augustus
Activiteiten: wandeling langs kokerbomen
Einddoel: Verbé caravan park Kamieskroon
Afgelegde afstand: ± 500 km

In alle vroegte een leuke ochtendwandeling gemaakt langs de kokerbomen (7:30 uur). Die stonden 100 m van onze camper. Hier ook klipdassen gezien.

We zijn niet meer naar de Giant Playground toegereden. We verwachten dat dat net zo iets is als de Organ Pipes. De gehele omgeving bestaat hier uit losse brokken steen: we kunnen ons er dus wel een voorstelling van maken.
Nee, het is belangrijker om te tanken. In Keetmanshoop kunnen we pinnen en tanken. Terwijl we aan het tanken zijn gaan de Namibiërs op weg naar de kerk. Die begint waarschijnlijk om 9 uur.

De grensovergang gaat nog eenvoudiger dan op de heenreis. We hebben direct de tijd verzet. Het is nu ineens een uur later (2 uur). Nu opletten of we bloemen langs de kant van de weg zien. Tot Springbok valt het tegen. Op de kaart van het verhuurbedrijf staat wel iets over deze bloemen bij Kamieskroon. We besluiten daar op een camping te gaan staan en daar te informeren. Voorbij Springbok nog wel wat bloemen gezien en leuke plaatjes kunnen maken.

Toen werd het steeds bewolkter. Aangekomen in Kamieskroon (15:30 uur) blijken er 3 campings te zijn. De leukste lijkt ons Cosy Mountain. Maar die is al vol geboekt en ligt vlak bij de “drukke” autoweg. De camping bij het hotel lijkt ons niets: vlak naast de weg en er staat een groot aantal caravans van een caravan club. Iemand raadt ons aan verder te gaan naar het dorp naar Verbé Caravan Park. Dat blijkt ideaal. Niet echt ons type camping, vol met dicht op elkaar staande caravans, maar omdat wij geen elektra nodig hebben staan we op een plaats waar drie tenten kunnen staan (gezien de nummertjes). Dus ons hoor je niet klagen. De camping is overvol. Wat blijkt: ze komen allemaal voor de bloemen.

De eigenaar van de camping heeft een kaartje waarop ze ons 4 routes aangeeft. Dus we weten wat we morgen gaan doen. Maar het wordt steeds donkerder en het is echt koud. Binnen zitten dus, daarvoor heb je nu een camper. We eten binnen terwijl Johan het vlees buiten heeft gebraden. Het gaat zelfs regenen. Gezien de donkere wolken hadden we hier al rekening mee gehouden. We hebben het extra tentdoek dat bij regen gebruikt dient te worden, over de zijtent gespannen. Geen problemen dus. Dit extra tentdoek helpt ook om het klapperen van de eigenlijke zijtent tegen te gaan. Johan had de vorige nacht slecht geslapen vanwege dat geklapper.
Iedereen gaat hier in het toiletgebouw de afwas doen: een sociaal gebeuren, waar je even kunt bijpraten over wat je gezien hebt en je dus het best naar toe kunt gaan. Gezellige topdrukte dus. De gehele nacht blijft het regenen.

Nog even over het landschap vanaf Etosha naar Vioolsdrift en Cape Town. Het noorden is het vruchtbaarst: bomen en gras. Na Kalkrand wordt het snel minder. Zuid Namibië en noord Zuid-Afrika zijn nagenoeg kaal. Daarna wordt het steeds groener om te eindigen in een groene oase rond Kaapstad.