Vrijdag 17 maart
Activiteiten: Reisdag
Temperatuur: 21°
Afgelegde afstand met de camper: 131 km (1 uur en 59 minuten)
Overnachting: Harbourside Macadamias (Okay2Stay)

Vandaag doen we niet veel. Na twee drukke dagen mag dat ook wel. Eerst maar eens goed uitgeslapen. Als wij het tempo op langzaam zetten, gaat alles ook echt langzaam. Het regent, dus veel haast hebben we niet. Na het ontbijt gaan we allebei gebruik maken van de douche. Tenslotte weet je nooit wanneer we weer een douche tegenkomen. We moeten ons nog bijna haasten om voor 10 uur van de camping af te zijn. Om 10 uur vervalt de toegangscode voor de slagboom. Maar het lukt, om kwart voor 10 verlaten we de camping.
We rijden eerst naar de Countdown, want we zijn bijna door onze voorraden heen. Onze koffiestop is al na 11 km. Ineke (eigenlijk Johan) vindt daar een Challenge cache van het aller moeilijkste type, die Ineke in Nederland niet of nauwelijks kan vinden zonder ergens in een boom te klimmen. Hier vind Johan hem gewoon boven in de rand van een bushokje. We staan op een parkeerplaats met zicht op lake Rotarua, wat we vanwege de regen en de mist bijna niet kunnen zien. Maar we drinken koffie in onze warme en droge huisje op wielen. Overigens is het buiten wel warm: zo’n 18 graden.

Na de koffie gaan we kilometers maken. De gehele planning van de laatste week van onze reis is aangepast. Deels door Cycloon Gabriëlle, deels door het drukke verkeer op het Noordereiland. We willen nu op zondag door Auckland rijden. De wandeling die Ineke had uitgezocht (Karangahake Windows Walk) is gesloten. Overigens een geplande sluiting en niet vanwege de cycloon. TIP: controleer op de site van DOC of er alerts zijn voor een wandeling.
De route die we rijden is zeer afwisselend. We hebben ervoor gekozen om via een omweg te rijden om zo de tolwegen bij Tauranga te vermijden. Dat zou qua betaling alleen maar lastig zijn. De route gaat via landweggetjes, hoofdwegen, bossen en heuvels met weilanden. Halverwege stoppen we bij de Mclaren falls, de snel opgezochte alternatieve wandeling. Na de koffie besluiten we om door te rijden: het regent ineens weer harder en misschien was deze korte wandeling wel veel te stijl voor Ineke (met name de 1ste en laatste 100 meter). Dus we zijn al vroeg op onze eindbestemming: Harbourside Macadamias, waar het gelukkig even droog is. Dit is een macadamia kweker die we hebben gevonden via Okay2Stay. De kwekerij ligt op een schiereiland bij Katikati, met zicht op Matakane eiland en de baai ervoor. Over het schiereiland loopt 1 weg, met aan beide zijden veel kwekerijen. Maar je ziet hier weinig van omdat elke kwekerij omgeven is door een zeer hoge en dichte haag van wel 6 meter hoog. 

Als we de oprijlaan oprijden zien we eerst kiwi bomen en citroen bomen. De eigenaar is zelf niet thuis, maar we mogen gewoon langs komen. Als we gesetteld zijn gaan we eerst de kwekerij verkennen. We maken een wandeling over het terrein.

We kunnen gebruik maken van hun terras met uitzicht op de baai. Wel fijn, want zo kunnen we buiten zitten, totdat we naar bed gaan. Het is niet echt koud, alleen regent het af en toe. We kunnen net onder het afdak zitten, zonder nat te worden. ’s Avonds in het donker zien we de lichtjes van Tauranga aan de ander kant van de baai.