Zondag 19 maart
Activiteiten: reisdag; Duin wandeling bij Ureteti beach
Temperatuur: 22°
Afgelegde afstand met de camper: 233 km (3 uur 41 minuten)
Overnachting: DOC camping Uretiti beach

Vanochtend om half 7 opgestaan. Het was nog behoorlijk donker buiten. Gelukkig hebben we in de camper prima verlichting. Na het ontbijt gaan we direct op pad. Om kwart over 7 verlaten we de camperplek. We rijden eerst via de Pacific coast route, een Scenic route, die gaat tot aan de rand van Auckland. Onderweg komen we nog een landslide tegen. het blijft dus oppassen op de weg. Op de foto zie je ook de witte tekst op rode achtergrond: “keep left”. Deze tekst staat niet langs de weg, maar op een sticker op de autoruit.

Na ongeveer een uur rijden, pauzeren we in de omgeving van Maraetai voor een kopje koffie. Op een nog lege parkeerplaats aan de kust bij een toiletgebouw, zodat Johan daar even gebruik van kan maken. We hadden geen toiletgebouw op onze freedom campsite. Zodra we in de omgeving van Auckland komen, is het een drukte van belang. Stoplichten, meerdere rijstroken en veel auto’s zo vroeg op de zondag ochtend. Samen manoeuvreren we door Auckland. Johan aan het stuur en Ineke met Google maps op het scherm, die geeft zo prettig aan in welke rijbaan je kunt voorsorteren. Op sommige stukken  kunnen we maar 60 km per uur rijden en dat op een 3 of 4 baans weg.

Nadat we Auckland hebben gehad moeten we opletten dat we de juiste afslag nemen om ervoor te zorgen dat we niet op de tol road terecht komen. Maar dat lukt. Bij Silverdale gaan we naar de kust over de SH17 (Hibiscus Coast Highway) .
Om en nabij 10 uur stoppen we aan het strand bij Orewa voor een uitgebreide koffie pauze. De locals zijn massaal op het strand aan het wandelen. Wij houden het bij de picknick tafel, die gelukkig vrij was, want er zit een geocache onder.

In 1,5 uur rijden we naar de campsite. We blijven eerst de SH17 volgen en na Waiwera komen we weer op de SH1. Bij een andere campsite dan Ineke eerst in gedachten had. We hebben nu gekozen voor DOC camping Uretiti beach. Voor de andere campsite, Te Arai CSC Parking Area, moet je boeken via een aparte site van de regio Auckland, waar je weer een account voor moet aanmaken, wat lastig is. De wandeling die bij Te Arai was gepland was iets te moeilijk (te steil). Vandaar dat we voor het gemak de DOC campsite iets noordelijker hebben gekozen. Hier kunnen we straks wandelen (dacht Ineke) en over het algemeen vinden wij DOC campsites erg mooi. Meestal geen afgebakende plekken, maar lekker de ruimte. Dat is hier zeker het geval, want het deel waar wij op uitkijken (zie foto) is nog te nat om op te staan. We hebben de computer kunnen opladen bij een onbewaakt oplaadkast bij de entree en we hebben de mogelijkheid voor een warme douche. Johan ruilt zijn boek in het bibliotheekje om voor een ander. We zijn erg blij met dit mooie plekje.

Het is prima wandel weer: 23 graden met een lekker windje. Ons wandelingetje valt nog vies tegen. Een smal paadje, net genoeg voor twee voeten, maar niet voor de broodnodige extra twee krukken. Ineke moet oppassen dat ze niet blijft haken achter het gras. Maar wel weer eens een geheel ander soort wandeling. Een Nieuw Zeelands duinlandschap, met hier en daar een bloeiende plant, een mooi uitzichtpunt en zeezicht. We hopen aan het eind van het wandelpad op het strand uit te komen, maar helaas is de toegang tot het strand een steile rand met een hoogte van 2,5 meter. Te steil voor Ineke. We moeten dus over de duinrand terug lopen naar de campsite.

Vandaar dat deze rondwandeling waarschijnlijk ook niet te vinden was in Alltrails.
Details van onze wandeling route van 2,5 km met een hoogteverschil van 26 meter: Dune walk Uretiti beach.

Toen we weer bij de campsite waren hadden we behoorlijk dorstig. Eerst wat gedronken. Johan is gestopt met wandelen en heeft een koude douche genomen. Ineke is nog een stukje gaan lopen om nog wat geocaches te zoeken, maar al snel weer teruggegaan naar de camping.
Ineke gaat later op de middag een poging wagen voor een warme douche. Er is maar 1 toiletgebouw met 2 warme douches op de campsite, die best ver van onze plek af is. Aan het eind van de middag onderneemt Ineke de wandeling naar deze douche om erachter te komen dat ze 2 NZD nodig heeft om het warme water uit de kraan te laten lopen en die had ze vergeten. Ze loopt dus onverrichte zake terug naar de camper: dan Mirandamaar geen douche. Het is te veel moeite om de wandeling nogmaals te ondernemen.