Vrijdag 24 februari
Activiteiten: Trotters gorge track; Katiki point lighthouse track; Mouraki boulders loop walk; Bushy beach track
Temperatuur: 12°
Afgelegde afstand met de camper: 124 km (1 uur 56 minuten)
Overnachting: Glenmac Farms; 477 Gards Road, Kurow, Canterbury

Uiteindelijk stonden we vannacht met 2 andere campers op de camping.
Na het ontbijt gaan we aan de wandel vanaf onze camper. We zijn 3 kanten uit geweest:
– We willen eigenlijk de Trotter creek walk een eindje oplopen. Hiervoor moeten we echter door de rivier waden. Vanwege de vele regen van de afgelopen dagen is het pad overstroomd door de rivier. Op dit moment van de reis lijkt het ons niet handig om onze schoenen hiervoor drijfnat te maken.
– De 2de route, die Johan graag wil doen, is de Trotters gorge track die oorspronkelijk op de planning stond. Ondanks het feit dat deze route slechts 2,3 km is heeft deze route een hoogteverschil van 167 meter: te stijl voor Ineke. We lopen het pad op tot aan de eerste geocache, die we ook nog eens niet vinden. De route is hier volgens de kaart nog redelijk vlak, maar in werkelijkheid voor Ineke ook al bijna te stijl. In de reviews wordt gezegd dat je deze wandeling niet moet lopen na een regenbui. We lopen dus mooi terug naar de camper. Overigens wel een mooie route langs een riviertje.


– Dan proberen we de oprit naar de campsite te lopen, omdat daar ook een geocache ligt, die we helaas ook niet vinden.
Details van deze omzwervingen rondom de campsite van 1 km en 45 hoogtemeters: Trotters gorge.

Omdat een echte wandeling vanaf de Trotter gorge campsite vandaag niet gaat lukken gaan we op weg met de camper. We hebben een druk programma vandaag, met 4 wandelingen, waarvan we er nu dus al 1 hebben gedaan. We rijden eerst terug naar snelweg, maar na slechts enkele meters snelweg, gaan we er alweer af. We maken een wandeling bij het Katiki point Lighthouse.

We hopen op deze route nog geeloog pinquins te zien, en we spreken zelfs 2 mensen die ze hebben gezien, maar wij waren niet zo gelukkig. Maar het was een mooie wandeling waar we erg veel zeeleeuwen hebben gezien waar we ook erg dicht bij konden komen. Details van onze wandeling van 1,5 km en 29 hoogtemeters: Katiki point Lighthouse.

Na de koffie gaan we naar een druk toeristisch punt: de Mouraki boulders. In tegenstelling tot de rest maken wij hier een mooie rondwandeling. Eerst door het bos, dat dan uitkomt bij de zee. Wel met een steile trap naar beneden, maar daar zijn we inmiddels wel aan gewend. Gelukkig valt het mee met de drukte. Er zijn net weer twee bussen vertrokken. Johan doet nog wat metingen voor een earthcache. We moeten de diameter weten van deze boulders.

Johan doet dat door er om heen te lopen: omtrek is 20 feet. Via een app rekent hij het om naar meters (Nieuw Zeeland volgt het SI stelsel) en vervolgens berekent hij de diameter. Details van onze rondwandeling van 1 km en 10 hoogtemeters: Mouraki boulders loop walk.

Daarna rijden we door naar Oamaru. Vlak voor Oamaru gaan we een laatste poging doen om de geeloog pinquin te zien op de Bushy beach track. Een korte wandeling van 618 m. Maar ook nu zien we ze niet. Wel weer zeeleeuwen diep onder ons op het strand. Details van onze wandelroute 0,6 km en 11 hoogtemeters: Bushy beach track.

Dat waren de wandelingen voor vandaag, toch mooi 5,1 km en 95 hoogtemeters bedwongen. We lunchen met een soepje, want we hebben geen melk meer. Het wordt tijd om naar de Countdown in Oamaru te gaan. Op de parkeerplaats gaat het niet helemaal zoals gewenst. Bij het manoeuvreren op zoek naar een voor de camper geschikte parkeerplaats raakt Johan een andere auto, die schade heeft aan de bumper en aan de koplamp. Ook onze camper heeft wat krassen aan de zijkant. Terwijl Johan naar de winkel gaat om boodschappen te doen, blijft Ineke achter bij de camper om te wachten op de eigenaar van de auto. Die was natuurlijk niet blij. Ineke belt met Britz om te vragen wat we moeten doen. Ze sturen ons een sms met een email adres en daar stuurt Ineke de foto’s van de auto’s naar toe en de gegevens van de eigenaar van de auto. Daarna kunnen we weer doorrijden. Echt waar? We bellen er nog even achteraan. Maar inderdaad: wij kunnen gewoon doorrijden en die mevrouw moet nu via haar verzekeringsmaatschappij alles regelen inclusief een taxi om thuis te komen. Dat gaat voor ons wel heel eenvoudig. We zijn “fully insured” en daarom is alles geregeld.

Dan leggen we de laatste 45 km af naar onze overnachtings plek. De schapenfarm Glenmac Farmstay. Voor deze reis zijn we lid geworden van OKAY2STAY. Met dat lidmaatschap krijg je allerlei adressen van particulieren en bedrijven waar je kunt overnachten. Je wordt geacht iets te kopen bij je overnachtingsadres. B.v. bij een wijngaard een fles wijn of bij een restaurant een maaltijd.
We staan in de middle of nowhere bij een schapenboer. Op het moment dat wij aankomen om kwart over 3 en de eigenaresse ons uitlegt waar we kunnen staan, komt er nog een caravan + auto aan. Zij gaan net als wij, ver van de boerderij af staan: lekker in het zonnetje. Het zijn Nieuw Zeelanders die zo’n 20 jaar geleden vanuit Schotland naar Nieuw Zeeland zijn geëmigreerd. Ineke nodigt hen uit om een biertje te drinken. Ze komen later op de middag bij ons langs en zo hebben we gezellig met elkaar zitten kletsen. Hun leven was niet echt gemakkelijk geweest die eerste jaren dat ze hier woonden. Nu reizen ze een half jaar over het Zuider eiland.

We hebben hier een douche, WC, elektriciteit en internet bereik tot onze beschikking. Net zo luxe als op een normale campsite, maar dan veel leuker. We staan bij wat huisjes die worden verhuurd aan 3 jongelui die werken op de nabijgelegen wijngaard. Allemaal erg gemoedelijk.
Bij de meeste locaties waar we via Okay2Stay staan krijgen we een rondleiding en uitleg. Helaas is dat hier niet het geval. Er zijn ook bijna geen schapen te zien.
Ineke probeert de camping voor morgen te boeken, maar wat schetst onze verbazing: die is vol. Op de campsite bij de Hooker Valley walk, waar 72 plaatsen zijn, is geen vrij plekje meer voor ons. Ineke was vergeten dat morgen het weekend begint. In het vervolg voor de weekenden maar even wat vroeger boeken. We hebben nu de camping bij de Hooker Valley geboekt voor overmorgen. Dan hoeven we na de wandeling niet meer verder te rijden.

Heel toepasselijk maakt Johan vandaag lamsvlees klaar. Helaas niet van deze farm, want zij hadden geen lams vlees te koop.  Als betaling, vraagt ze 20 NZD voor de overnachting.

We eten binnen want het is inmiddels behoorlijk koud geworden. We kunnen met warm water afwassen. Johan haalt dat op uit het keukentje. We gaan niet te laat op bed want het is koud en onder de dekens, met sokken aan en onder 2 dekbedden en een deken wordt Ineke weer lekker warm. Ondanks de kou slapen we als roosjes.