Zondag 12 februari
Activiteiten: wandeling Matheson Lake
; Thundercreek falls
Temperatuur: 20°
Afgelegde afstand met de camper:  212 km (3 uur 3 minuten)
Overnachting: Cameron flats DOC campsite

Het lukt ons nu om zelfs nog eerder weg te rijden. Na ons gebruikelijke ontbijt deze vakantie, gaan we al om 20 voor 8 op pad. Johan wil vroeg het eerste stuk van de route afleggen, voordat er zonaanbidders c.q. strand bezoekers komen. Maar we zijn niet de eersten. Voor ons is nog een auto met 2 jonge Nederlanders. Het lijkt of de weg nu eenvoudiger is. Johan rijdt rustiger, je weet wat je te wachten staat. Met het grootste gemak rijden we de eerste 12 km. Daarna start het asfalt. We gaan niet ver. Al snel slaan we links af naar de parkeerplaats van de Matheson lake walk. Daar staan al de nodige auto’s en een bus met Italianen.

Het is de bedoeling dat we naar het eerste viewpunt lopen en dan terug.
De wandeling gaat wederom door een prachtig open bos. Af en toe lopen we door de zon. We hebben dan ook onze hoeden op en de huid volgesmeerd met zonnebrand. Het wordt warm vandaag. Uiteindelijk wel 26 graden.

Aangekomen bij het eerste viewpoint (Jetty viewpoint) maken we prachtige foto’s in het spiegelmeer. Het water is mooi stil. We spreken daar iemand die aangeeft dat het volgende viewpoint nog mooiere foto’s geeft. Maar dat het water daar al niet meer zo stil is. Omdat het lopen goed gaat besluiten we gewoon de hele ronde te lopen (4,3 km/133m).

De eerste rimpeltjes zijn al op het water. Hier moeten we zelfs nog wat naar het viewpoint toe klimmen. Maar dat gaat Ineke niet doen. Johan loopt alleen naar boven naar het om foto’s te nemen, terwijl Ineke op de trap gaat zitten.

Uiteindelijk lukt het Ineke (voor Johan was het een makkie) om het gehele rondje te lopen. Een mijlpaal. Niet eerder zo’n hoogte bedwongen. Een deel van onze route is helaas verloren gegaan. Vandaar de generieke route details van Alltrails (4,3 km en 133 hoogtemeters): Matheson Lake loop walk.

En dan is er een welverdiend kopje koffie. De parkeerplaats staat inmiddels bomvol. Blijkt wel weer dat het grote voordelen heeft om vroeg te starten. Minder mensen en lagere temperatuur. Na dit kopje koffie en een tankstop in Fox Glacier gaan we “on the road again”. We hebben een prima navigatie systeem in de auto. Ineke programmeert vanaf nu het einddoel direct in. Dan weet je precies hoeveel kilometers we nog moeten rijden en hoeveel tijd dat in beslag gaat nemen.
Ons einddoel is de Cameron flats campsite bij de Haastpas. De laagste pas van deze Alpen en slechts 562 meter hoog.
Ons tweede kopje koffie drinken we aan de kust. Bij een earthcache die ons iets leert over pyriet: Fool’s gold?.

In Haast gaan we in het kleine winkeltje boodschappen doen. Helaas was het brood al op, dus maar wat eieren en localy made carrot cake gekocht. En niet te vergeten spray tegen sandflys en een oplader voor de sigarettenaansteker.
Omdat we toch minstens elke dag een waterval willen zien 😊, hebben we onze lunchpauze pas na 2 uur bij de Thunder creek falls.

Hier valt Ineke helaas. Bij het uitstappen van de camper valt het opstapje. Gelukkig vangt Ineke haar achterwerk de grootste klap op. Wel voel ze nu haar linker pols. Waarschijnlijk heeft ze daar op gesteund bij de val.
Leerpunt: Ga altijd op het midden van het krukje staan.

De laatste 15 km brengen ons bij de Cameron flats camping waar we een prachtig plekje vinden met zicht op de flats. Flats zijn in dit geval geen hoge gebouwen, maar laag vlaktes. Helaas is hier geen natuurlijke schaduw, dus we doen het met de schaduw van de camper. Ook dit is een DOC campsite, maar hier is wel een soort overkapping voor fietsers en je kunt er je afwas doen. Wat Ineke na het avond eten ook heeft gedaan. Dan brengt Johan de afwas er naar toe, want dat lukt natuurlijk niet als je met 2 stokken loopt.