Dinsdag 21 februari
Activiteiten: Wandeling Purakanui falls; Nugget point Lighthouse walk
Temperatuur: 20°
Afgelegde afstand met de camper: 147 km (2 uur 22 min)
Overnachting: Ocean view freedom campsite
(Brighton)

We worden steeds beter in het snel inpakken en wegwezen. Om half 8 rijden we weg van ons prachtige plekje, na een rustig ontbijt.

Na 10 km rijden zijn we bij de eerste wandeling: de Purakanui falls. Volgens de borden een korte wandeling van 10 minuten. Volgens Alltrails is de wandeling 600 meter lang met een hoogteverschil van 20 meter. Moet dus te doen zijn. Wij doen er natuurlijk langer over.

De wandeling loopt door net zo’n mooi bos als gister bij de Cathedral caves, met veel boomvarens. Aan het eind wacht ons een prachtige uitgewaaierde waterval. Details van onze route van 0,9 km en 23 hoogtemeters: Purakanui falls.

Na de koffie en een geocache gaan we verder naar het Nugget point Lighthouse. De laatste kilometer naar de vuurtoren loopt de weg langs de kust en is erg mooi. Voordat we de wandeling starten drinkt Ineke zichzelf nog wat moed in met een kopje koffie. De wandeling is 1,6 km lang, maar met een hoogteverschil van meer dan 90 meter. Dat gaat hem dus niet worden. We lopen eerst samen naar het uitzichtpunt waar we uitkijken op de Royal Spoonbill (Konings lepelaar), die wat lager op een rots met een hele groep bij elkaar zitten. Dan gaat Johan alleen verder wandelen naar de vuurtoren. Ineke loopt langzaam achter hem aan, totdat ook zij goed zicht heeft op de vuurtoren. Ze maakt daar nog een paar mooie foto. Als je goed kijkt zie je Johan lopen.

Daarna houden we het qua wandelingen voor gezien voor vandaag. We rijden naar Balclutha, waar we in de lokale supermarkt inkopen doen. O.a. wijn en een lekker stukje schapenvlees en salade. De wijn kopen we steeds in drie liter pakken omdat dit in een camper veiliger is dan glas en het is wijn, die nog enigszins betaalbaar is (3 liter voor 30 dollar). Wel kopen we elke keer Nieuw Zeelandse wijn. Salade en een lapje vlees  blijkt een prima en eenvoudige combinatie. Johan maakt het vlees klaar en Ineke de salade. We lunchen aan de rivier de Clutha die langs Balclutha loopt. Johan zet even onze stoeltjes in de schaduw, want de picknick tafels staan allemaal in de zon. Nu is het niet echt koud vandaag, maar gister is Johan al behoorlijk verbrand. Dus het is lekkerder om in de schaduw te zitten.

We vervolgen onze weg naar de overnachtingsplek in Brighton. Om 2 uur arriveren we op de camperplek: Ocean view Recreational reserve Brighton. Een freedom campsite waar ruimte is voor slechts enkele campers. Je staat inderdaad gewoon op een parkeerplek, maar omdat we vroeg zijn hebben we een plek aan de rand, dus aan één kant geen buren. We lopen direct naar het strand. Het wordt hoog water, en je ziet dat Johan snel naar het hoger gelegen strand loopt, om te voorkomen dat hij natte voeten krijgt.

Het weer ziet er niet goed uit. Zodra we weer binnen zitten begint het te regenen. Maar niet zo erg. Het sputtert af en toe, maar we zitten wel binnen. De rest van de dag blijft het regenen en zitten we in de camper. Dat het vaak zou regenen hadden we verwacht. Vandaar ook dat we een camper wilden met een ruime zithoek voorin. De tafel die hier hoort te staan, gebruiken we niet meer. Die laten we lekker onder het bed liggen en we gebruiken de uitklaptafel om op de bank te leggen. Dat geeft net wat meer ruimte. Op deze plek is ook een multi geocache, die Ineke oplost. In de regen gaat ze er op uit om de geocache te zoeken, maar dat wordt hem niet. Ze zocht ook bij de verkeerde boom. De hint had het over flax bush, maar we wisten niet wat dat was. Nu wel dus: Vlas.