Woensdag 1 maart
Activiteiten: Punakaiki pancake rocks loop walk; wandeling bij Fox river.
Temperatuur: 19°
Afgelegde afstand met de camper: 183 km (2 uur 27 minuten)
Overnachting: Fox river freedom campsite

Rustig aangedaan vanochtend en zelfs buiten aan de picknicktafel ontbeten. Daarna dalen weer af naar zee. Het eerste half uur tot aan Reefton is erg rustig. We rijden heel langzaam door een bos naar beneden. Na Reefton wordt het wat drukker en het landschap verandert ook. Hier geen bergen meer, maar een groot dal. We drinken koffie aan de kant van de weg met zicht op een snel stromend beekje en schapen in de wei. Ineke had verwacht een soort rest stop tegen te komen, maar het was een dorpje. Voor de kerk zou een geocache moeten liggen, maar die werd niet door ons gevonden.

Daarna rijden we door naar Greymouth, waar we weer bij de West Coast aankomen. Hier proberen we ons afval kwijt te raken. Dat is echt een issue. Er zijn nergens afvalbakken. Terwijl je eigenlijk dagelijks je afval wilt kwijtraken. De belangrijkste app die wij gebruiken is Campermate. Die is erg goed. Daarmee zoek je snel naar alles wat van belang is voor een camperaar, zoals afvalbakken. Maar helaas klopt het niet altijd. Volgens de app hadden wij gister op de camping een afvalbak moeten aantreffen. Helaas hebben we die niet gespot. Daarom proberen we het in Greymouth kwijt te raken, hetgeen is gelukt. Voor een geocache gaat Ineke zichzelf nog op de foto zetten bij een muurschildering.

Af en toe is zo’n grote camper lastig. Het lukt ons niet om een parkeerplek te vinden langs de monding van de rivier Grey. Achteraf hadden we gewoon door moeten rijden naar het uiterste puntje bij Soutehrn Breakwater road.
Dus rijden we maar door naar de Nine mile lookout langs de kust voor ons 2de kopje koffie. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht op de kust. De geocache die daar ligt vindt Ineke gelukkig wel: Nine mile Lookout.
Bijna bij elk viewpoint ligt wel een geocache. In dit geval hadden we beter voor 1 viewpoint eerder kunnen kiezen: S 42° 21.013′ E 171° 15.316′ (Strongman Mine Memorial). Daar was ook een mooie picknickplek bij. Maar op het moment dat je erlangs rijdt is het al te laat om daar te parkeren.

De zee hebben we in ieder geval gezien en koffie hebben we weer achter de kiezen. De volgende stop is onze wandeling voor vandaag: de Punakaiki pancake rocks. Dit zou een eenvoudige wandeling zijn. Een mooie loop van 1,1 km met een hoogteverschil van 13 meter.

Inderdaad was het een mooie wandeling, maar aan het eind hield het rolstoelpad op. Helaas was het rolstoelvriendelijke pad voor Ineke een heen en weer route. Halverwege de route ging het pad over in een zeer steile onregelmatige rotsentrap naar beneden . Dat ging hem dus niet worden voor Ineke. Nog geprobeerd via de andere kant, maar ook daar liep Ineke vast. Dus zo’n 50 a 100 meter van de loop heeft Ineke niet gelopen. De Punakaiki pancake rocks schijnen het meest indrukwekkend te zijn bij vloed. Omdat het water dan door de Blowholes wordt gestuwd. Maar ondanks dat het geen vloed was, was het een mooie plek en een mooie wandeling. Details van onze wandeling van 1,8 km met een hoogteverschil van 19 meter: Punakaiki pancake rocks.

Omdat het inmiddels 25 graden is, loopt het zweet bij Ineke weer overal. Ineke wandelt toch graag bij een iets lagere temperatuur. Om af te koelen trakteren we ons op een ijsje. Mega lekker en mega duur: 17 dollar voor twee ijsjes met twee bolletjes. Zo’n 6 euro per ijsje. Of zijn ze in Nederland net zo duur? Daarna gaan we naar onze kampeerplek voor vannacht. Tip van andere camperaars: Fox river freedom campsite. Gewoon een parkeerplaats. Dat valt dus tegen.

Je staat wel vlak bij de rivier en de kust, maar beide kun je niet zien vanuit de camper of vanaf je kampeerplek. Er staan veel vaste bewoners in zelf in elkaar getimmerde caravans en omgebouwde stadsbussen. We hadden beter Ineke’s eigen keuze kunnen proberen. Dit blijkt uiteindelijk de slechtste overnachtingsplek van de gehele vakantie te zijn. Niet alleen voor de slechte plek, maar ook vanwege het lawaai in de avond. Wel is deze parkeerplaats ideaal voor een picknick stop onderweg. Dan kun je leuk aan de rivier zitten en een leuke wandeling maken.

Ineke probeert wat campsites voor de komende nachten te boeken, maar dat gaat moeizaam, want er is weinig bereik. Uiteindelijk lukt het als Ineke aan de weg bij het toiletgebouw aan de picknick tafel gaat zitten. Daar is net wat meer bereik. Later op de middag maken we nog een wandelingetje naar de rivier en over het strand. Details van onze korte wandelingen van 900 meter met een hoogteverschil van 7 meter: Fox river freedom campsite.