Zaterdag 11 maart
Activiteiten: Cruise Queen Charlotte Sounds
; wijnproeverij bij O ‘Dwyers creek vineyard
Temperatuur: 21°
Afgelegde afstand met de camper: 65 km (1 uur 8 minuten)
Overnachting: O ‘Dwyers creek vineyard (Okay2Stay).

Vanochtend (te) vroeg opgestaan: 10 voor half 7: het was nog erg donker. We ontbijten met cereals, want we hebben geen brood meer. Gister in Havelock vergeten om de supermarkt te bezoeken. Havelock is zo klein, dat je er door bent voordat je het door hebt. Maar dat geeft niet, is alleen wat koud zo op de vroege ochtend. Na het ontbijt maken we nog wat foto’s, want daar hadden we gister geen tijd meer voor en dit is toch een mooi plekje.

Verbazingwekkend dat Ineke deze campsite niet al in de oorspronkelijke planning had staan. Tijdens de planning gebruikte Ineke de App Rangers. Die had per camping een percentage wat aangaf hoe leuk een camping was. Maar het lijkt wel alsof de wereld is verandert sinds COVID. Bijna of geen reviews in Rangers en veel commentaar in de App die ik nu gebruik: Campermate. Daar stond juist weinig info in toen ze aan het plannen was. Het is de laatste nacht van onze camping pas. Dus deze super-de-luxe camping met waterfront, elektra en internet acces, waarvoor je anders wel 15 of 20 NZD pp moet betalen is voor ons nagenoeg gratis. Volgens mij moest ik wel de elektra betalen en dus de visa toeslag. De 14 km naar Picton doen we in een half uur. De weg was wederom erg slecht.

Veel stukken weg zijn ingestort met bijbehorende wegversmallingen. Voor het grootste deel van de route kun je maar 50 km/h rijden. Toen Ineke gisteren op de camping in gesprek raakte met een Nederlandse vrouw, en de slechte weg benoemde, gaf zij aan dat zij daar ondertussen al aan gewend waren. Was altijd al zo. Zij waren voor de 12de keer in Nieuw Zeeland.

We waren een uur te vroeg in Picton. Vandaar dat we eerst maar eens naar de supermarkt gaan om wat levensmiddelen aan te schaffen. Vervolgens naar de haven waar we ons melden bij Beachcomber cruises waar we onze cruise hebben geboekt. Een 3 uur durende cruise over de Queen Charlotte Sounds. We hebben nog een half uur voordat de boot vertrekt, dus Ineke gaat in de haven haar hobby uitoefenen: weer een puntje gescoord. De boottocht duurt van 9 tot ongeveer 12 uur. Een relaxed tochtje met goede informatie.

O.a. over een 800 jaar oude boom. We zien één zwemmende zeehond en bezoeken Ship Cove: de plek waar James Cook destijds aan land is gegaan. Daar staat een monument waar iedereen op af rent. Voor ons als Nederlanders is dat minder interessant, maar een geocache scoren met een hoge Terrein waarde, omdat je hier alleen met de boot kunt komen, maakt het toch apart. Ook weer wat geleerd over 1 soort boom (wie kan mij helpen aan de naam?): soort pine. Deze boom is geïntroduceerd vanuit Amerika, omdat hij hier snel groeit: goed voor de houtopbrengst. Maar hij verstikt het hele landschap. Nu gaat men ze uitroeien door ze stuk voor stuk te injecteren met vergif. Soms met de hand, maar nu ook met een helikopter met een robot eronder. We begrijpen nu waarom we heuvels zien met af en toe een dode naaldboom.

Het was natuurlijk nog leuker geweest als we een etappe van het Queen Charlotte track hadden kunnen lopen, wat oorspronkelijk de bedoeling was, maar dat durft Ineke niet aan. Dat was wel wat de meeste mensen aan boord deden. Aan het eind zaten er alleen nog maar wat oudjes en gehandicapten aan boord.
Na terugkomst in de haven rijden we naar het wijngebied rond Blenheim. Omdat we pas om half 5 bij ons overnachtingsadres kunnen aankomen houden we 2 lange rustpauzes in de schaduw.

Om half 5 rijden we naar O’ Dwyers creek winery. Dit is weer een Okay2Stay overnachting. We krijgen een geweldige uitleg over hoe men hier druiven kweekt. Alles gaat machinaal en ze berekenen precies, m.b.v. het aantal zonnige dagen, wanneer ze kunnen oogsten. Daarna hebben we 2 soorten wijn geproefd. Ja zelfs Ineke doet mee met wijnproeven.

We hebben 3 flessen wijn gekocht.
We hebben weer een fantastisch plekje aan de rand van de wijngaard. We koken samen eten. Johan maakt het vlees klaar en Ineke de salade. Na de afwas en het aanvegen van de vloer van de camper heeft Ineke pas tijd om dit verslag te schrijven.
En nu naar bed: de wekker gaat om kwart voor 6. Morgenvroeg gaan we met de boot naar het Noorder eiland.