Dinsdag 21 maart
Activiteiten: Stadswandeling Russell; Mongrove wandelingetje
Temperatuur: 24°
Afgelegde afstand met de camper: 57 km (1 uur en 18 minuten)
Overnachting: Falls and waterfront campsite Paihia

Om 7 uur opgestaan. Het is nog erg stil op de camping. Dat wordt lastig, want we hebben nog steeds niet betaald. Maar na het ontbijt, toen Johan buiten liep, kwam de jongen, die gisteren ons had verwelkomd en het gaan en staan op de camping had uitgelegd, langs lopen en Johan vroeg hem bij wie we konden betalen. Laat hij nu net diegene zijn bij wie dat kan. Als we geen cash zouden hebben dan kan het geld overgemaakt worden op een bankrekeningnummer. Heel relaxed allemaal! Gisteren heeft Ineke ‘s avonds met de campingeigenaar gesproken. Hij was wel eens in Nederland geweest, omdat iemand uit Nederland (Wieringermeer) al 3 jaar bij hen had gewoond op de Farm.

We vervolgen de Russel road verder naar het noorden. We stoppen bij een bankje met prachtig uitzicht op Elliot Bay (S 35° 16.502′ E 174° 17.028′). Daar hebben we koffie gedronken. Onderweg naar Russel stoppen we nog eenmaal voor een foto van de Mongrove bossen.

Russell is de voormalige hoofdstad van Nieuw Zeeland. Je kunt het je haast niet voorstellen. Meer dan een klein dorp met zo’n 800 inwoners is het niet. Het heeft precies de omvang waar wij van houden. We parkeren op de parkeerplaats bij de Russell Boat Ramp, ten noorden van het dorp en drinken daar op een bankje ons tweede kopje koffie, voor we aan onze “stads” wandeling beginnen.

Mooie oude gebouwen. O.a. het oudste hotel van Nieuw Zeeland en tevens oudste kroeg: Duke of Marlborough hotel uit 1827. Daar gaan we dus lunchen straks. We lopen langs de haven tot het eind van het dorp om vanaf daar naar de oudste kerk van het land te lopen: Christ Church. Leuk detail zijn de kussens in de kerk. Op elke zitplaats ligt een mooi geborduurd kussen.

Op de begraafplaats rondom de kerk is een virtuele geocache waarbij je vragen over enkele graven moet beantwoorden. Zo leren we wat meer over de levens van de inwoners. De meeste mensen zijn overleden aan TB (tuberculose) of zijn verdronken. In de planken van de kerk zijn nog musket kogelgaten van een Maori opstand zichtbaar (erfgoed). Als we uiteindelijk weer bij het hotel zijn, is het eigenlijk nog te vroeg voor lunch, dus drinken we eerst koffie en maken wat foto’s van het mooie oude interieur. Daarna lunchen we met een hamburger. Details van onze wandeling van 2,3 km met een hoogteverschil van 16 meter: Stadswandeling Russell.

Na de lunch maken we een korte wandeling door een mangrove bos. Leuk om te zien: echt een aanrader. Is weer eens heel iets anders. Het is eb, dus de struiken staan niet diep in het water.

Details van onze korte wandeling van 0,9 km met een hoogteverschil van 15 meter: Mongrove boardwalk Russel. Het was wel even zoeken naar een parkeerplaats. We vonden er één langs de weg.

Daarna rijden we naar Okiato om met de veerpont naar de overkant van de baai te varen.

Dan is het tijd om naar de campsite ten noorden van Piahia te rijden. We hebben weer een pracht plek op deze campsite: Falls and waterfront campsite Paihia. Vanaf ons plekje kunnen we de Haruru waterval zien.

We zitten een paar uur aan deze baai totdat het begint te regenen. Dat was voorspeld, dus we hadden er al rekening mee gehouden. Ons plan was om dan onderdak te gaan zitten. Vlak naast onze plek is een overdekte barbecue plek. Maar de wind is zo hard, dat de regen horizontaal gaat. Onderdak wordt je dus ook nat. We kiezen dus voor onze camper. Als avond eten maakt Johan brood met een worstje klaar. Ineke gaat daarna afwassen in het toiletgebouw. Lekker makkelijk en snel. Overigens kookt ze al een paar weken het afwaswater in de camper. We hebben tenslotte een best wel grote gasfles. We ontmoeten vandaag twee mensen die connecties hebben met Nederland. De ober (Maori) in het hotel waar we hebben geluncht is getrouwd met een Nederlandse vrouw (uit Exloo) en hij kende ook een paar woorden Nederlands. De camping eigenaar van de camping waar we nu staan is een afstammeling van een Nederlander. Zijn Chinese overgrootvader is getrouwd met een Nederlandse. Hij verbaasde zich over het feit dat Johan zei dat hij uit Holland kwam. Dat zei zijn opa ook altijd. Maar daarna had hij dat nooit meer gehoord. We hebben hem het verschil uitgelegd tussen Holland en The Netherlands.