Zaterdag 4 maart
Activiteiten: 3 wandelingen: Te Waikoropupu springs, Labyrinth rocks en The Grove
Temperatuur: 20°
Afgelegde afstand met de camper: 46 km (58 minuten)
Overnachting: Rata Camp eco campsite

Ondanks een druk programma starten we laat. Om 8 uur rijden we de campsite af zonder te ontbijten. We rijden door Takaka naar de Te Waikoropupu springs. Op deze parkeerplaats is ook een toilet. Die was er niet bij de zalmkwekerij. We kunnen hier heerlijk ontbijten aan een picknick tafel.

Daarna gaan we de wandeling maken naar de Te Waikoropupu springs, een waterbron, spontaan opwellend water in een meertje, die erg helder water heeft en heilig is voor de Maori. Je mag dan ook niet het water aanraken of meenemen. Een prachtige korte en eenvoudige wandeling. Wel is het nu al warm: dat wordt nog wat vandaag, want we gaan 3 korte wandelingen maken van elk ongeveer een km. Details van onze wandeling van 1,2 km met een hoogteverschil van 15 meter: Te Waikoropupu springs.

Na de wandeling rijden we direct door naar het dorp Takaka om boodschappen te doen. Onverwacht een grote winkel in deze uithoek. Hier doen we voor 4 dagen inkopen, want we gaan de rimboe in.
Daarna gaan we op weg naar de 2de wandeling bij de Labyrith Rocks. Maar voordat we starten met de wandeling drinken we koffie. Helaas is hier niet een mooie parkeerplaats, vandaar dat we zittend op de entree van de camper onze koffie nuttigen.

Bij de Labyrinth rocks scharrelen we wat rond tussen de mooie rotsen. We vinden er zelfs nog een geocache. Erg leuk ook voor kinderen, alhoewel je die dan niet alleen moet laten, want je verdwaalt zo. Gelukkig is het wel onder de bomen en tussen de rotsen, dus qua temperatuur valt het nog mee. Details van onze wandeling: Labyrith Rocks.

Als we terug zijn bij de camper gaan we direct door naar het volgende programma onderdeel: weer een paar kilometers verder naar The Grove. We gaan hier lekker in de schaduw zitten voor ons tweede kopje koffie. We nemen de tijd. Maar dan moeten we toch echt een keer gaan. Volgens wandelaars die net terugkomen is het allemaal in het bos, behalve bij het uitzichtpunt. Dus dat moet lukken. We weten daar weer een geocache te vinden. Best knap zo tussen de rotsen en doen ook een labcache. Daarvoor is mobiel bereik nodig. Bij het middelste punt laat internet het even afweten, maar gelukkig bij het vierde punt konden we de antwoorden van de derde vraag nog invullen. We kwamen uiteindelijk op een prachtig uitzichtpunt. Wel even een trap af en op. Maar Ineke wordt steeds behendiger. Inderdaad een prachtig uitzicht tot aan de zee.

Details van deze wandeling van 0,9 km met een hoogteverschil van 41 meter: The Grove.

Na deze wandeling gaan we naar ons overnachtingsadres. De laatste kilometers zijn zelfs onverhard. Wij komen op een heel aparte plek. Johan zou van Ineke toch al wel wat gewend moeten zijn, maar zelfs Johan wilde dat ik de mail controleerde die ik van de camping had ontvangen. Maar echt we zitten goed. Rata camp is een ECO camp in de middle of nowhere. Onderdeel van Golden Bay Hideaway: Eco-accommodation. We hebben moniel bereik (wat erg prettig is) en water, elektra, schaduw, een koel briesje en een warme douche. We kunnen zelfs het vlees op een houtvuurtje klaar maken: Johan helemaal tevreden. En laten we dit paradijsje ook nog eens helemaal alleen hebben vannacht. Wel met cicaden, die alles overstemmen.

De camping is een kleine open plek in het bos. Het gebouw dat er staat is gemaakt door twee zeecontainers op enige afstand van elkaar te plaatsen. De ruimte ertussen is overkapt. Eigenlijk hetzelfde principe als bij de Cartboard Cathedral in Christchurch.
We genieten van ons aparte plekje. Johan stookt het vuur en we zitten ‘s avonds gezellig op de oude stoelen rond het vuur.