Er zijn 2 leuke manieren om Nieuw Zeeland te bekijken:
– Met een camper en kamperen: Dit is de methode waarvoor wij hebben gekozen. Wij houden van kamperen. In een camper heb je alles bij de hand. Echt super.
– Met een personenauto en hotels/B&B’s: Aan te raden als je niet van kamperen houdt of als je het rijden met een camper te moeilijk lijkt.

Camper
Wij hebben onze camper gehuurd bij Britz, via Campers down Under.
Beide zijn prima bevallen. Het is tegenwoordig wel aan te raden om alle reiscomponenten bij één aanbieder onder te brengen. Vroeger boekte Ineke alles zelf, maar dat doet ze niet meer. Op die manier ben je beter verzekerd voor als er zich calamiteiten voordoen. De boekingen verliepen soepel.

Over Britz niets dan lof. We hebben al veel vaker in het buitenland een camper gehuurd, ook bij Britz, maar het is nog nooit zo soepel verlopen. Terwijl wij twee keer een issue hebben gehad met de camper. Wel hebben we het meest uitgebreide pakket geboekt. Inclusief Inclusive pack en Express return pack. Zeker een aanrader. Dat geeft zoveel rust.
In het all-inclusive pakket (Inclusive Pack) is extra inbegrepen:
− Afgekocht eigen risico tot NZ$ 0 (en dus geen borg)
− Onbegrensde dekking bij schade aan banden en voorruit
− Dekking voor schade bij kantelen van het voertuig en bij schade aan de
zogenaamde ‘overhead’ en ‘underbody’ van het voertuig
− Toeslag voor extra bestuurder
− Campingtafel en –stoelen
− Kacheltje/ventilator indien nodig
− Handdoeken en beddengoed onderweg omwisselen bij elke vestiging
Express Return Pack, waarin extra is inbegrepen:
− Gasfles hoeft niet gevuld te worden
− Brandstoftank mag leeg teruggebracht worden
− Toilet en afvalwatertank hoeven niet geleegd te worden
− Snelle inleverservice (zonder checks, alleen sleutel inleveren; i.g.v. geen schade
aan het voertuig)
− Wegenbelasting (Road User Charge Recovery Fee) bij rijden op diesel

Rijden met een camper in Nieuw Zeeland
Het rijden met een camper in Nieuw Zeeland is niet eenvoudig. De wegen zijn smal en zijn zelden recht. Vaak rijdt je op en neer en heen en weer. Als je nog nooit met een camper hebt gereden, zou ik zeker eens proefrijden in Nederland.
Natuurlijk is het rijden met een grote camper moeilijker dan met een kleine.
Omdat Ineke geen internationaal rijbewijs bij zich had, mocht ze in Nieuw Zeeland niet rijden. Daar was ze heel blij mee. Probeer daarom een zo klein mogelijke camper te huren.
Wel is het aan te raden om altijd voor een zogenaamde ‘zelfvoorzienende camper‘. te kiezen. Dit zijn campers met een vuilwater tank en eigen vaste toilet aan boord. Dit is verplicht voor het kamperen op de zogenaamde bush campsites.

Onze camper:
Onze keuze was het gevolg van de volgende eisen:
– Certified Self Contained (om in het wild te kamperen)
– toilet
– slaaphoek waar je het bed ook overdag kan laten liggen (wij zijn luie kampeerder)
– aparte zithoek voorin (omdat we toch wel wat regen verwachten)
– liefst een automaat (we rijden in Nederland ook in een automaat)
– zo klein mogelijk (dus voor 2 personen)
– liefst een buitenkeuken (Johan houdt van buiten koken)

Onze keuze is uiteindelijk geworden de 2 Berth Venturer
Deze keuze is ons prima bevallen:
+ super buitenkeuken, waar Johan vaak het vlees op heeft klaargemaakt.
– minpunt is de zithoek: Als je de tafel in de zithoek voorin de camper wilt gebruiken, moet je het tafelblad onder het bed vandaan halen. Die is standaard nodig om de matrassen van het bed te ondersteunen. Als de tafel in de zithoek staat, kun je je bijna niet meer bewegen. Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om de campingtafel waar nodig binnen te zetten.
– minpunt is het remsysteem. Het is een automaat, maar hij remt niet automatisch af op de motor, zoals onze automaat in Nederland. TIP: vraag dit na bij de verhuurder, zodat je vooraf weet hoe je moet rijden.
Bij het stuur zitten knopjes om handmatig te schakelen. Bij deze Mercedes zijn deze knoppen om in te stellen wat de hoogste versnelling moet zijn. Hiermee kun je dus instellen om in de derde versnelling de helling af te gaan en omdat dit tevens de hoogste versnelling is remt de camper nu wel af op de motor.

2 berth Venturer

Soorten campsites
We hebben gebruik gemaakt van 4 verschillende overnachtingsmogelijkheden:
1. DOC campsites: Op de mooiste plekjes vind je deze kleine mini campsites. Natuurcampings op de mooiste en rustigste plekjes van Nieuw Zeeland. Meestal zonder voorzieningen, maar er zijn een paar met alle mogelijke voorzieningen. Dit was wel onze favoriete overnachtingsplek. Als je langer dan 30 dagen gaat is het aan te bevelen om een Campsite Pass aan te schaffen. Dan kun je gratis kamperen op DOC campsites (voor sommige campsites alleen buiten het hoogseizoen).
Kaart met alle DOC campsites.
Met de campsite pass ben je wel verplicht om online te boeken. Daarvoor moet je dus wel internet hebben. Vaak boekte ik een dag van te voren. Dat was eigenlijk altijd voldoende. Behalve bij de Hookervalley campsite op een vrijdag nacht was er geen plek. Dit is dan ook een erg druk bezochte campsite. En zeker in het weekend.

2. Okay2Stay: Je kampeert bij bedrijven zoals een schapenboer, in een wijngaard of een kiwikwekerij. Erg leuk om te doen, maar helaas zijn, het er niet zo veel. Je komt zo wel op plaatsen waar niemand anders komt, en je hebt leuke ontmoetingen met lokale Nieuw Zeelanders. In totaal staan er nu 92 locaties op de kaart, waarvan 59 op het Noorder Eiland. Nu ook te boeken via Britz. Kosten dd juli 2023: NZD 50. Houd de kaart regelmatig in de gaten. Bedrijven komen en gaan. Als je nog geen member bent is op de kaart bijna niet te zien waar de bedrijven zijn. Waar gewenst heb ik de kaarten (dd 28 juli 2023) in wat meer details. Zoals de onderstaande stukje kaart van het Noorder Eiland.

3. Freedom campsites: Een plekje ergens langs de weg of in de bush, waar we de camper parkeren. Dit doen we graag, maar het mag helaas lang niet overal. M.b.v. de app Campermate vind je de locaties waar je mag overnachten.
4. Normale campsite: voor het geval we eens willen wassen of onze laptop opladen.

Wandelen
Omdat wij van wandelen houden heeft Ineke een account genomen op de wandelsite: Alltrails. Dit is voor een Nieuw Zeeland reis echt de beste site met prima details over wandelingen. Met duidelijk hoeveel km, de tijd die nodig is en het hoogteverschil. Ineke had veel trails (te veel) gedownload. Zo hadden we voldoende wandelingen waar we terplekke uit konden kiezen. Zowel korte als langere wandelingen. Vanwege Ineke haar loop problemen hebben we uiteindelijk voornamelijk gekozen voor de korte wandelingen. Soms meerdere op één dag.
TIP: bekijk de regio waar je bent op Alltrails of Wikiloc. Hier vind je de prachtigste wandelingen.

Wikiloc versus Alltrails
Alhoewel onze wandelingen op Wikiloc staan, gebruiken we nu zelf Alltrails bij de voorbereiding van onze reizen. Als je van wandelen houdt is het een aanrader om een abonnement te nemen op Alltrails. Zonder abonnement kun je de wandelingen wel bekijken, maar niet downloaden.

Wandelingen worden vaak gesloten
Controleer je wandelingen vooraf op de site van DOC of Alltrails. Het gebeurt soms dat een wandeling is afgesloten. Op de site van DOC vindt je per wandeling welke alerts er zijn.

Internationaal Rijbewijs
Vergeet deze niet om voor elke bestuurder mee te nemen uit Nederland. Als je deze niet bij je hebt, mag je niet een camper besturen van Britz. Te koop bij de ANWB. Vergeet niet een pasfoto mee te nemen.

Scenic routes
Je maakt lange dagtrips. Dan is het wel zo leuk om te rijden over mooie wegen door mooie landschappen. Zo hebben wij de volgende Scenic routes (deels) gereden:
– Milford Road
– Southern Scenic Route
– Queen Charlotte Drive
– SH6 van Greymouth naar Westport
– Pacific coast Hightway
– Thermal Explorer Highway

Campermate
Must have voor onderweg. Hier vindt je alle adresjes die je nodig hebt. Metname voor:
– campsites (o.a. freedom campsites)
– dumpstations voor je afvalwater (grey and black water). Grey water is het water van de gootsteen. Black water is het water van de toilet.
– afvalcontainers

Reisblog Polarsteps
Voor vrienden en familie heeft Ineke de reis bijgehouden op Polarsteps. Dat was veel werk, maar wel erg leuk. Een aanrader. De tekst van Polarsteps is later omgezet in de tekst voor deze site.

Hoe raak je je afval kwijt
Klinkt zo eenvoudig, maar dat is in Nieuw Zeeland gewoon een issue. Er staan zelden afvalcontainers. Tip: koop goede grote afsluitbare afvalzakken. Dump die zodra je een afvalcontainer ziet. En kijk waar nodig in de Campermate app waar je een dumpstation kunt vinden (overigens geen garantie dat hij er dan ook is).

Omvormer
Helaas bleek onze oude omvormer niet meer te werken. We hadden hem ook niet getest van te voren. Dus deze reis hebben we het zonder omvormer moeten doen. Wij hebben deze hard nodig omdat Ineke graag alles bijhoudt op haar laptop. Nu moesten we af en toe naar een normale campsite om de laptop weer op te laden. Wij hebben deze nieuwe omvormer gekocht bij Conrad.

Geocaching
Ineke is een verslaafde Geocacher. We gaan jullie niet vervelen met alle geocaches die Ineke heeft gevonden. Alleen enkele geocaches worden genoemd. Het leuke van Geocaching is dat je vaak op plekken komt, waar je anders niet van geweten had.

Toilet chemicals
Je verbruikt best veel toilet chemicals. Bij vertrek krijg je enkele mee van Britz. Wij konden ze niet eenvoudig vinden in de supermarkt.
TIP: koop wat extra toilet chemicals bij de shop van Britz op het moment dat je de camper ophaalt.

Mobiel Internet
De mobiele dekking in Nieuw Zeeland is vrij goed. Zelfs op plekken als de campsite bij de Hooker valley heb je nog bereik.
Wij hebben bewust gekozen voor de provider Spark, omdat alleen met een Spark abonnement Ineke haar telefoon kon gebruiken als een hotspot voor zowel de laptop als Johan’s telefoon. De keuze is uiteindelijk gevallen op een bundel van 50GB. Dat bleek ruimschoots voldoende.
Het kan ook handig zijn om elk een internet abonnement te nemen, van 2 verschillende leveranciers. De Provider 2 Degrees heeft ook vaak bereik als Spark dat niet heeft. Vergelijk het bereik van Spark met dat van 2Degrees.

Heen – en terug vlucht
De totale reis is geboekt via Qantas. De eerste vlucht op de heenreis hebben we gevlogen met KLM via Thailand (Bangkok). Daar zijn we een week gebleven bij Ineke’s broer en zijn familie. Na een week zijn we doorgevlogen via Sydney naar Christchurch. Dat is ons prima bevallen. Natuurlijk heb je even slaaptekort en een jetleg, maar na 1 nachtje slapen ben je dat snel weer vergeten.
De terugreis hebben we in 1 keer gedaan. Van Auckland, via Sydney en Dubai terug naar Amsterdam. Dat is ons slecht bevallen. We waren doodop aan het eind van de reis en hebben wel een maand nodig gehad om weer met beide benen op de grond te staan.
TIP: plan zowel op de heen -als de terugvlucht een tussenstop waar je 1 of twee nachten verblijft. Bv in Singapore of Dubai.
Bij het inchecken op Schiphol ging het direct al verkeerd met de bagage. Volgens de ticket van Qantas mochten we 30 kg bagage elk meenemen. Maar volgens KLM mochten we slechts minder meenemen. De eerste tas die op de weegschaal ging is 25 kg. De tweede is 18 kg. Ineke had expliciet nagevraagd bij het reisbureau, en het stond ook op de voucher van Qantas, dat we 30 kg mee mochten nemen. Uiteindelijk mogen we door zonder te betalen en wordt er een label aan de tas gehangen om aan te geven dat hij zwaar is.
TIP: zorg dat beide koffers even zwaar zijn. Als wij dat hadden gedaan was er niets aan de hand geweest.

Kaarten
We hebben eigenlijk alleen gebruik gemaakt van Google maps. Waar nodig had Ineke de kaarten op haar mobiel gedownload.
TIP: Probeer (bv op de locatie waar je de camper ophaalt een kaart van Top 10 campsites te bemachtigen. Die liggen gratis op de balie bij Britz. Mooie kaart met duidelijk de hoofdwegen (rood) en de kleinere wegen. Hierop is duidelijk te zien welke wegen dirtroad zijn en welke niet. Helaas zelf niet gebruikt, omdat ik dit pas na de reis ontdekte.

Pauzes onderweg langs de weg
Het is onze ervaring dat er op sommige wegtrajecten weinig picknick plekken zijn. TIP: zoek op internet alvast een stopplek op of neem die stopplek als je er één tegen komt. De volgende stopplek kan vele kilometers verderop liggen.
Geocachers zijn wat dit betreft in het voordeel. Bij een picknickplek langs de weg ligt vaak wel een geocache. Zo vind Ineke eenvoudig plaatsen om te pauzeren.

Dag planning
Houdt bij het plannen van je dag afstand niet alleen rekening met de afstand in kilometers. Dat zegt in Nieuw Zeeland nog niet veel. Kijk ook naar de tijd die volgens Google maps nodig is voor deze afstand.  Dat is een beter planningsmechanisme.

Reisgidsen
ANWB Navigator Nieuw Zeeland (meest gebruikt)
Capitool Reisgids Nieuw Zeeland (ebook via Campers down under)

Nuttige links
– Ontwijken van de tolroad tussen Silverdale en Waiwera: nzpocketguide northern-gateway-toll-road
– Wegwerkzaamheden controleren: NZTA.GOVT.NZ highway-conditions