Donderdag 23 maart
Activiteiten: Wandeling naar Tane Mahuta; wandeling Kauri bos
Temperatuur: 19°
Afgelegde afstand met de camper: 116 km (1 uur 49 minuten)
Overnachting: Traunson Kauri park DOC campsite

Het is fris vandaag. De temperatuur heeft geschommel tussen de 15 en 17 graden vandaag. Na het ontbijt in de camper verlaten we de camping om zo’n 38 km te rijden naar onze eerste koffie stop. Een geocache met voldoende ruimte om te parkeren. Dat zijn de criteria voor een stopplek. En dan graag nog een mooi uitzicht. Dat viel hier een beetje tegen. We staan naast een mangrovebos. Ineke had verwacht meer water te zien. Maar de cache wordt gevonden en de koffie smaakt lekker.

Het rijden in Nieuw Zeeland is zeer afwisselend. De net afgelegde 38 km waren wel de meest eenvoudige. Vrijwel rechte wegen en nauwelijks verkeer. Zelfs Ineke had dit stuk gemakkelijk kunnen rijden. Maar ze is wat blij dat Johan al het rijden voor zijn rekening neemt. De rest van de dag hebben we ook bijna geen auto’s gezien, behalve bij de 2 parkeerplaatsen waar we hebben gewandeld. De SH12 is erg rustig.

Na de koffie gaan we weer op pad. En dan zien we ineens duinen? Nieuw Zeeland laat ons zelfs op de laatste dagen nog verrassen. Gelukkig is er gelegenheid om te stoppen. Foutje van Ineke: Er waren legio mooie koffiestops geweest. Zie de route bovenaan de pagina voor een mooie picknick spot. We hebben nu alleen wat foto’s genomen in het dorp Opononi.

We rijden verder naar het Waipoua forest, waar de oudste bomen van het land te vinden zijn: de Tauri. We brengen eerst een bezoek aan Tane Mahuta (lord of the forest), de grootste boom, die meer dan 2000 jaar oud is. Hij is 51,2 meter hoog. Omdat de Kauri bedreigt wordt door een schimmel, moet je eerst je schoenen schoonmaken, waarna ze worden gedesinfecteerd. Ook als je het bos verlaat. Een boardwalk van zo’n 200 meter leidt ons naar de Tane Mahuta. Je mag niet van de brede paden af gaan.

Na het bekijken van deze boom, drinken we koffie op de picknick plek. Daarna rijden we een kilometer verder, waar we een echte wandeling maken door een kauri bos. Het regent wat, maar als we starten met de wandeling is het weer droog. Wederom een prachtige wandeling. Nieuw Zeeland blijft ons steeds weer iets nieuws laten zien.

Eerst over een breed pad. Daarna een smaller pad en het laatste deel over een boardwalk. Oppassen dus, die kunnen glad zijn. Onderweg zien we de nodige Kauri bomen. De zijpaden zijn afgesloten om de natuur zoveel mogelijk te sparen. Details van onze wandeling van 2,6 km met een hoogteverschil van 56 meter: Te Matua Ngahere Walk.

Na de wandeling lunchen we in de camper op de parkeerplaats. Daarna rijden we naar de camping: Traunson Kauri park DOC campsite.

Wat een rust op deze camping. Een DOC camping in de middle of nowhere, naast een Kauri bos. Het enige wat we horen is krekels en vogels. We genieten hier van een rustige middag. We zijn er ook bijna alleen.