Maandag 20 maart
Activiteiten: wandeling Whangarei Falls
Temperatuur: 20°
Afgelegde afstand met de camper: 112 km (1 uur en 53 minuten)
Overnachting: campsite The Farm

Vanmorgen na het ontbijt direct vertrokken. Het is een mooie camping, maar helaas ligt hij naast de SH1. Dus overdag hoor je continue het geraas van de auto’s. Achteraf gezien hadden we beter kunnen kiezen voor de campsite bij te Arai (Te Arai CSC Parking Area).

We gaan richting het noorden over de SH1 richting Whangarei. We zijn bijna bij het noordelijkste puntje van onze reis. In Whangarei gaan we eerst grey water lozen, de toiletcassette legen en schoon water inlaten. Dat was hard nodig. We hadden zelfs geen water voor de koffie en thee vanochtend en het controle lampje van het toilet was inmiddels oranje.

Daarna rijden we door naar de wandelparkeerplaats bij de Whangarei falls. Voordat we gaan wandelen, drinken we koffie aan een picknick tafel.

We beginnen de wandeling bij het viewpoint boven de waterval. Die is eigenlijk gesloten omdat men net de railing heeft geverfd, maar we kruipen onder het afzetlint door, om een blik op te werpen op de waterval. Een mooie waterval die goed gevuld is met water vanwege de regens van de afgelopen tijd. Dan lopen we over een levensgevaarlijk bruggetje naar de overkant. Kijk zelf maar in google streetview: brug over de Hatea River. Een brug zonder leuningen en slechts enkele meters verwijdert van de bovenkant van de waterval. Ineke verbaast zich dat dat kan en mag. Johan had niet eens door dat we zo dicht bij de waterval liepen. Maar we zijn veilig aan de overkant gekomen. Daar was een beter viewpoint. De schilder, die nu bezig was met dit viewpoint, gaf duidelijk aan waar nog niet geverfd was en we rustig konden kijken.

Toen begon het moeilijke werk voor Ineke. Een afdaling van 26 meter via een trap. Toen we uiteindelijk beneden stonden hadden we het beste en mooiste zicht op de waterval.

Daarna lopen we langs de rivier Hatea verder stroomafwaarts. Het eerste deel was het moeilijks voor Ineke. Met grote stenen en wortels in het pad. Eén stuk van het pad was weggeslagen.

Johan trekt Ineke omhoog om bovenop de helling te komen, waar een alternatief pad gemaakt is door de wandelaars die voor ons zijn geweest. Nadat deze hindernis is overwonnen is het een eenvoudig en goed begaanbaar pad. Af en toe ligt er een geocache, wat het lopen nog leuker maakt. Het is ook weer eens een geheel andere wandelroute zo langs een grote rivier. We lopen door tot de route een lus gaat maken met stijgen en dalen. Daar keren we om en lopen via dezelfde route langs de rivier terug. Bij het moeilijke stuk begeleid Johan Ineke voorzichtig bij het afdalen naar het pad.

Bij de waterval moeten we natuurlijk de 26 meter weer omhoog klimmen, maar dat gaat via deze kant van de rivier via een zigzag pad zonder trappen omhoog. Dat is een stuk eenvoudiger. Details van onze wandeling van 4,7 km met een hoogteverschil van 113 meter: Whangarei falls.

En dan is er koffie, die heerlijk smaakt na deze inspanning. Het is inmiddels al een uur of één.
We gaan eerst naar de dichtstbijzijnde supermarkt, de Countdown in Tikipunga om onze levensmiddelen op peil te brengen. Daarna gaat Ineke bekijken hoe onze route verder loopt en of er een mooie lunch plek langs deze route te vinden is. Ze vindt een geocache bij een museum, waar je kunt parkeren.  Via wat kleine weggetjes rijden we naar de SH1 en rijden naar de parkeerplaats van het Jack Morgan Museum. Daar gaan we lunchen en Johan lost de puzzel op om de cache te kunnen openen. Wat is die jongen toch slim! Dan blijkt dat we 8 km te ver zijn gereden. Ineke is toch niet zo slim! We rijden 8 km terug over de SH1 om de kleine afslag naar de Russel road te nemen. De weg naar onze campsite voor vannacht: The Farm, een working farm aan de Russel road (nr 3632). De Russel road gaat door een prachtig landschap maar is een moeilijke weg om te rijden. Omhoog en naar beneden en dat dan continue met bochten naar links en naar rechts. We hebben vandaag weer eens een alternatieve camping, een soort leefgemeenschap waar ook Yoga cursussen worden gegeven aan mensen, die yoga cursussen willen geven en waar allerlei mensen wonen, op zoek naar wijsheid en zichzelf en waar je ook kunt kamperen.

Ineke dacht dat we wel de enigen zouden zijn, want de laatste reviews in de Campermate app waren van lang geleden. Maar uiteindelijk staan we er met nog 2 andere campers. Wel heel apart. We staan bij het kippenhok en de moestuin. Ze hebben een warme douche in het huis, die Ineke heeft uitgeprobeerd. Een leuk alternatief plekje dat wel past bij ons.