Zondag 3 juli
Einddoel: boot IJmuiden – New Castle
Weer: zonnig; niet echt warm en het waait
Afstand: ±66 km

We hadden geen zin om vroeg aanwezig te zijn bij de boot en dat kwam goed uit. Hierdoor waren we een van de laatste caravans die op de boot mochten. De laatste caravans werden op dek 3 gezet en die mogen de volgende ochtend als eerste weer uitrijden.

’s Avonds genieten we van het lopend buffet. Eigenlijk wel duur, maar als je à la carte wil eten is het nog veel prijziger.

Wel prettig om de vakantie te starten met een bootreis. Na 66 km rijden heb je echt het gevoel dat de vakantie is begonnen.


Maandag 4 juli
Einddoel: Camperplek Dumfries (Bankend)
Weer: Zonnig; matige wind; droog
Afgelegde afstand: ±80 km tot wandelplek; daarna nog ± 90 km naar de camperplek bij Dumfries.

Na het ontbijt gaan we eerst even wat ponden omwisselen tegen muntgeld. We hadden in Nederland al ponden aangeschaft, omdat vorig jaar op de boot van Hoek van Holland naar Hull geen geldwisselkantoor was. Op deze boot was gelukkig wel een Geld Wissel Kantoor. We hadden alleen papiergeld en voor de wandeling hebben we munten nodig voor de parkeerautomaat.
We konden als eerste naar de auto (dek 3). We stonden dus vroeg in Engeland. Zeker ook omdat we de tijd een uurtje terug mochten zetten. In New Castle nemen we snelweg A69 richting het westen. We gaan al snel van de snelweg af, om de militairy road te volgen die langs de Hadrians wall loopt. Dankzij de mooie boeken en kaarten die we hebben kunnen lenen is de parkeerplaats waarvandaan de wandeling start eenvoudig te vinden: de parkeerplaats Steel Rigg in de buurt van Once Brewed. Na een lekker kopje koffie starten we om kwart over elf met de wandeling. Er is een grote keuze aan wandelingen, maar uiteindelijk hebben we zelf een wandeling samengesteld: routekaart van de wandeling zoals wij die hebben gelopen.


Vanaf Steel Rigg car park tot de Pennine way via de route : Hadrians walk highlights in 1 day. Onze gelopen route is een deel van deze lange route.
Op de Pennine way stuit je in het dal op een ruïne (zie foto). Hier zijn we links af gegaan. Je loopt dan langs de Hadrians wall terug, en hebt hier mooi zicht op de ligging van de wall in het landschap. Voor de terugweg hebben we gebruik gemaakt van de route van walking britain: Hadrian’s Wall from Steel Rigg. Van deze wandeling hebben we het route gedeelte gelopen tussen Steel Rigg en de ruïne aan de Pennine Way, maar dan in omgekeerde richting.


We doen uiteindelijk 4 uur over deze tocht. Echt een prachtige tocht, omdat je ver over het landschap kunt uitkijken.

Weer bij de auto zijn we verder gereden naar de camperplaats bij Dumfries (Bankend). Sinds kort is deze camperplek alleen nog maar te bezoeken door campers/caravans lager dan 2.10 m. Dat lukt ons dus net. ’s Middags wordt de plek nog veelvuldig bezocht door hondenuitlaters, maar ’s nachts staan we alleen.