Zondag 17 juli
Einddoel: Scourie Caravan & Camping Park
Weer: regenachtig
Afgelegde afstand: ±110 + 65 km

Om een uur of één besluiten we een rondje te gaan rijden met de auto. Via de A894 en de A837 brengt de route ons eerst naar Lochinver. Vandaar naar het noorden via de B869. Bij Stoer wilden we de detour proberen om daar te wandelen, maar het is te mistig: dat is niet echt prettig rijden op een single track road. Vandaar dat we snel terug gaan naar de hoofdroute. In Drumbeg hebben we in een tea garden thee gedronken met lekker eigengemaakt gebak: Asssynt Aromas. En wat scones en kaarsen gekocht. Dan volgt het moeilijkste deel van de route. Men had ons al verteld dat er hellingen van 25% in zaten. Maar het viel erg mee. Aangekomen bij de caravan, wilde Ineke nog even een foto maken van ons uitzicht bij eb. Toen ontdekten we dat we onze camera hadden laten liggen bij de tea garden.


Gelukkig hadden we wat gekocht en zat er een foldertje bij met het telefoonnummer. De camera lag er nog. Dus wij weer snel het hele eind teruggereden (65 km). Zo hebben we het moeilijkste deel van de tocht dus 3 maal gereden. Maar aan het eind van de dag was het erg rustig op de weg.

’s Avonds leek het weer wat op te knappen en is Ineke nog een mooie wandeling gaan maken in de omgeving. Vanuit de campsite eerst naar een punt voor een mooie overzichtsfoto van de camping. Daarna verder over het schiereiland. Maar dit werd toch nog een lastige wandeling. Eerst gleed Ineke uit op een natte steen, wat een blauwe plek op het dijbeen opleverde. Daarna is Ineke nogmaals gevallen, omdat een zeemeeuw vlak over haar heen scheerde. Ze kwam zeker te dicht bij een nest. Hierdoor viel ze op haar knieën in het kletsnatte gras. Later moest ze langs een hek. Toen ze het hek weer dicht wilde doen, viel ze samen met het hek voorover. Ondanks het vallen (en opstaan) een fantastische wandeling. Een wandeling die ik iedereen die op deze camping staat kan aanraden: scourie-headland (3 km; looptijd 1 uur; hoogteverschil 65 meter; eenvoudig . Mijn wandeling is een variant van de in deze link beschreven route.

Start de wandeling op het meest zuidelijke punt van de campsite. Je kunt hier door een hek het camping terrein verlaten. Loop langs de weg verder naar het zuiden. Neem de eerste weg rechtsaf, richting de begraafplaats. Langs de begraafplaats kun je de landtong oplopen. Hier loopt een redelijk goed pad. Aan het eind loop je verder met de kustlijn. Tot het uiterste punt (ongeveer 45 minuten). Daarna loop je terug naar het eerste huis dat je ziet. Houd deze huizen, zoveel mogelijk in de gaten. Daar moet je uiteindelijk weer uitkomen. Na 1 uur arriveer je bij de tweede inham. Klim hier over het hek (zie foto) en loop over de dam.


Vervolg dan de route door links aan te houden naar de eerste huizen. Loop via de verharde weg weer terug naar de campsite. Mij heeft deze tocht 1 uur en 45 minuten gekost, maar ik had dan ook wat pech onderweg, ben een beetje verdwaald en had geen route beschrijving. Ondertussen was het weer hevig gaan regenen, en mijn zicht was om die reden zeer beperkt.