Maandag 29 juli
Weer: mooi wandelweer; ‘s middags regen.
Dagactiviteit: Munro’s baggen: Ben Lawers en Beinn Ghlas
Overnachting: campsite Loch Tummel Caravan Park Ardgualich Farm bij Pitlochry

Ineke heeft onrustig geslapen vanwege de spanning. We willen vandaag de Ben Lawers beklimmen. Best wel een uitdaging. Zelfs twee Munro’s in één keer. Munro’s baggen dus. Munro’s zijn bergtoppen in Schotland boven de 3,000 ft (914.4 m). Niet via de beschrijving van Walking Highlands (die gaat alleen heen en terug) maar via de routebeschrijving van de wandelgids Schotland ANWB (wandeling 33).


Om 7 uur staan we op en om half 10 starten we met de wandeling. Het is nog een uur rijden naar het opstappunt. We hadden nog wat problemen met het vinden van de wandelparkeerplaats. We zijn hem gewoon voorbij gereden. Ineke zag nergens een “visitors centre”. Ze was op zoek naar een gebouw. Wel staan ergens 2 auto’s. Het visitors centre bleek een openlucht informatie punt te zijn.

Via de nature trail lopen we naar boven. Op zich al een leuke route voor die mensen die de totale wandeling te moeilijk vinden. Gestaag loopt het pad omhoog. Pas aan de top is er even een moeilijk stuk, maar nergens echt moeilijk of gevaarlijk. De eerste Munro denken we al 2 keer te hebben bereikt, maar die blijkt steeds net even verder. Je kijkt niet steeds op je GPS. Onderweg nog mooi uitzicht en mooie foto’s gemaakt.


Op het laatst (en op de richel) is het mistig (top in de wolken). Maar de richel leek eigenlijk wel breed, dus nergens last van hoogtevrees. We halen nog een koppel in en er haalt ons een Duits koppel in met een hond. Die komen we later weer tegen omdat de hond, die even los liep, er in de mist vandoor gegaan is. We geven nog het advies om het fluitje te gebruiken en om lawaai te maken, zodat de hond hen misschien hoort. Dat advies hebben ze opgevolgd, want later horen we ze af en toe roepen. Hoe hoger we komen hoe kouder en winderiger.

We trekken onze truien aan en later doet Ineke zelfs nog een sjaal om haar hoofd. We zijn het eerst boven, ten minste we hebben voor ons niemand gezien. Maar als we er net zitten, komen er steeds meer mensen op de top. Uiteindelijk zijn we wel met 12 man/vrouw. Ook de Duitsers met de hond komen op een gegeven moment aan met de hond. Ze hebben de hond na 20 minuten teruggevonden. Af en toe klaart het op en hebben we ineens zicht op het omringende landschap. Zo kunnen we ook op de top nog wat leuke foto’s maken. Ook maken voor de pret een foto met de telefoon en Whatsappen die naar de kinderen. Het eerste deel van de afdaling is even lastig tot aan de richel.


Vanaf dat moment is het een gestage daling. Met nog een uur te gaan, we zitten bijna weer op de track van de heenreis, begint het hard te regenen en moeten we de regenjassen aandoen. We lopen snel door, maar we zijn uiteindelijk toch kletsnat, maar voldaan! Dat hebben we toch maar even gedaan. In 7 uur 2 Munro’s gebagged. Onze route: Ben Lawers and Beinn Ghlas via nature trail (wikiloc).


In de auto hebben we een lekker warm kopje koffie gedronken, alvorens via de snelste route weer terug te rijden naar de campsite. Bij de caravan genieten we in de caravan van een goed glas wijn om te vieren dat we het hebben volbracht. We eten in de caravan. Het regent nog steeds af en toe.