Zondag 28 juli
Weer: af en toe een bui (19°)
Dagactiviteit: wandelingen “birks of Aberfeldy” en “Falls of Acharn”
Overnachting: campsite Loch Tummel Caravan Park Ardgualich Farm bij Pitlochry

Het regent als we wakker worden. We slapen eerst maar eens uit en drinken koffie in de caravan. Het is voor het eerst dat de dag echt begint met regen. Om een uur of 12 is het weer droog en gaan we een autotochtje maken, met een paar korte wandelingen. Eerst gaan we een kijkje nemen bij het “Soldier’s Leap” visitors centre bij Pitlochry. Vandaar uit wandelen we naar Soldier’s Leap. Leuk om te zien.


We vervolgen onze route via de A9 en de A827 naar Aberfeldy waar we de wandeling  Birk of Aberfeldy (walkhighlands) lopen. De dichter Robert Burns heeft deze waterval ook bezocht in 1787 en heeft hier een gedicht over geschreven. Waarschijnlijk liepen er toen niet zoveel mensen en was het pad niet zo goed aangelegd. Een leuke korte wandeling. Onze route: Birks of Aberfeldy (wikiloc).


Vervolgens rijden we door naar Kenmore waar we de “Falls of Acharn (walkhighlands)” hebben gelopen. Het leuke van deze wandeling is dat je hier op de route omhoog, buiten de gorge loopt en dus ook nog wat van het meer en het landschap kunt zien. De waterval is te zien vanuit een kluizenaars hol, dat eigenlijk alleen maar bestaat uit 3 gangen, die bij elkaar komen. Het is best wel donker in die gangen, dus eerst enkele minuten de ogen dicht gedaan op advies van Johan om daarna schuifelend de weg te vervolgen.


De drie gangen zijn elk zo’n 3 meter lang. 1 gang is de ingang. 1 gang loopt naar het view punt met zicht op de waterval, en 1 gang is bedoeld als uitgang. Je kunt de route inkorten door op 3/4de van de weg naar boven via de planken loopbrug naar de ander kant van de gorge te lopen. Je mist dan niet veel. Wil je wel de gehele route lopen, ga dan niet op de heenweg op deze plek naar het viewpoint, zoals wij natuurlijk wel deden, ondanks dat het in de beschrijving duidelijk aangegeven is. Ineke was te lui om tijdig de beschrijving te lezen. Doe dat op de terugweg. Dan hoef je niet extra te klimmen. Op het eind van de wandeling begon het al weer te regenen, maar we hebben de route zonder gebruik van regenkleding kunnen afronden. Onze route: Falls of Acharn (Wikiloc).

Op de terugreis vanuit Kenmore gaan we via de B846 richting Foss om vandaar langs de zuidoever van Loch Tummel te rijden, een single track road zonder passeerplaatsen. Gelukkig komen we geen tegenliggers tegen. We stoppen op de plek waar we zicht hebben op de campsite met onze caravan. Op de foto is onze kleine caravan te zien boven de blauwe tent aan de oever.


We eten vandaag voor het eerst in de caravan. De doedelzakspeler speelt ’s avonds weer een paar deuntjes. Vandaag voor het laatst. De volgende dag is hij met zijn gezin vertrokken. ’s Avonds zien we weer herten aan de overkant van het water.