Donderdag 1 augustus
Weer: regen, regen en nog eens regen
Dagactiviteit: autotochtje Ballater en omgeving; wandeling Burn O’vat en ommetje in Braemar
Overnachting: Braemar The Invercauld Caravan Club Site

De gehele dag regen in allerlei vormen: stortbuien en miezer regentjes. We slapen eerst uit en drinken rustig koffie in de caravan. Om een uur of half 12 worden we onrustig en gaan we wat rond rijden. Route: de A93 naar Balmoral Castle, dat inmiddels is gesloten voor publiek, omdat de Queen er op vakantie is. Vanaf Balmoral Castle op de parallelweg langs het Balmoral Castle (je ziet er niets van) en de Destilleerderij verder naar Ballater. In Ballater gaan we even rondlopen. Een rustig dorpje met  ouderwetse winkeltjes, waaronder diverse hofleveranciers.


Bij de slager koopt Johan nog Haggis. Ineke wil nog een scone kopen bij de bakker, maar de scones zijn al uitverkocht. Voor de verandering kunnen we hier gratis parkeren. We vervolgen onze weg via de A93 ende B9119 naar Burn O’ Vat. Eigenlijk is dit niet aangegeven, maar moet je naar het nature reserve Muir of Dinnet. Wederom gratis parkeren. De Queen houdt er zeker niet van om te betalen.


We bezoeken voor de verandering eens het visitors centre. Met regenjas, wandelschoenen en gewapend met een paraplu de 1,3 km lange trail gelopen naar Burn ’O Vat. Inderdaad een leuk natuurlijk en avontuurlijk watervalletje en een leuk wandelingetje. De wandelschoenen waren wel nodig om over de natte rotsen te klimmen. Op de terugweg wandelen we nog langs een viewpoint met zicht over het mistige Loch Knort. Er zijn hier diverse wandelroutes uitgezet. Onze route: Burn O’ Vat (wikiloc).


We vervolgende de route over de B9119 richting Tarland en gaan vlak voor Tarland naar rechts de B9094 op, die weer uit komt op de A93 in Aboyne, waar we recht oversteken naar de parallel weg van de A93 aan de andere kant van de river Dee.
Die volgen we tot aan Ballater, om vanaf daar weer de A93 terug te nemen naar de campsite in Braemar.
Leuk autotochtje met een mooie korte wandeling door de regen. Je ziet wel geen bergen, maar het dal is goed te overzien en mooi.

Om 5 uur gaan we te voet naar hotel de “Five Arms” voor bier en thee. Pas vanaf 6 uur wordt hier een barmeal geserveerd. Dat willen we een keer meemaken. Een prima maaltijd voor £15. Eigengemaakte tomatensoep, en een meatpie met friet en bloemkool/broccoli. Erg veel en lekker.


Bij de centrale parkeerplaats waar we langs lopen op weg terug naar de campsite, zien we een wandelkaart met een leuk ommetje, dat we gaan we lopen. Krijgen we toch nog wat lichaamsbeweging. Omdat het eindelijk droog is geworden, nemen we die als avondwandeling. We hebben geen GPS bij ons en de route staat niet op Openstreetmap, dus kan ik hem niet goed laten zien.
Beschrijving: Bij Hotel de “Five Arms” recht oversteken en links naar de brug toe lopen. Voor de brug de weg naar rechts nemen, langs de oorlogsmonumenten. O.a. een vliegtuigstermotor. Volg dit weggetje langs wat huizen. Je hebt de rivier links van je, totdat je bij een bruggetje links de rivier kan oversteken. Vervolg het pad dat rechtsaf verder loopt langs de rivier. Je hebt een hek links van je. Het water in de rivier is hoog, vanwege de vele regen van de laatste dagen en bruin van kleur.
Loop om de weilanden heen en ga op een gegeven moment door een hek. De weg wijst zich vanzelf. Je komt dan langs de golfbaan. De golfbaan is aan je rechterkant. Je loopt dan niet meer langs de rivier. Loop verder naar de A93. Ga daar door een hek en steek de weg over en loop langs het voetpad langs de A93 terug naar de campsite of zo nodig naar het dorp en de parkeerplaats in het dorp. Globale weergave van deze route: Ommetje Braemar (Wikiloc).