Woensdag 31 juli
Weer: Ochtend zonnig; vanaf 11 uur af en toe een bui.
Dagactiviteit: wandeling “Clais Fhearnaig”
Overnachting: Braemar The Invercauld Caravan Club Site

De camping in Braemar onderscheid zich door de ruime plaatsen. Ondanks dat het redelijk druk is, heb je niet veel last van elkaar. Helaas staat er wel elke nacht een grote camper of caravan naast (voor) ons.

Op deze campsite hangt ook een weerbericht. Maar dat wordt niet elke dag ververst en ook niet al ’s morgens vroeg opgehangen. Dat is jammer. Zeker gezien het feit dat ons weerstation weinig te meldden heeft over Schotland. Soms wel, soms niet. Het is een weerstation dat zijn weersvoorspelling haalt uit Hamburg. Dat is zeker te ver weg. Op de radio is de weersvoorspelling maar summier.
Het is droog! Dus gaan we na het ontbijt direct op pad richting de Linn of Dee. Een prachtige vallei. We zien ook diverse parkeerplaatsen waar je prima zou kunnen overnachten met de auto+caravan/camper. Bij de Linn of Dee rijden we door. Eigenlijk niet wetend waarom op de parkeerplaats zoveel auto’s staan. Bijna aan het eind van de weg zien we een parkeerplaats waar we stoppen en starten met de wandeling. Hemelsbreed ben je weer vlak bij Braemar. Basis voor onze wandeling: Clais Fhearnaig (walkhighlands).

We lopen via de rechteroever van de Quoich naar de oude en vervallen Princess tearoom, waar we wat mooie plaatjes schieten. Daar staan ook een 2 tal tentjes. Inderdaad een pracht plek om te kamperen. Over de brug vervolgen we onze route.


Een prachtig open dal van Lui water. Het middendeel van deze wandeling die je bereikt nadat je vanuit het rivierdal links af slaat is een klein pad dat leidt naar een smalle kloof tussen twee bergen met een mooi klein meertje. Fantastische route! Het gaat heel geleidelijk. Aangekomen bij het volgende dal een kleine wat steilere afdaling. Dit dal is ook erg mooi. Boven in de bergen zien je nog af en toe een plukje sneeuw. We lopen eerst langs de meanderende rivier en voor de brug gaan we naar links. Uiteindelijk komen we weer bij de asfalt weg en vervolgen die tot aan de auto. Gelukkig is er weinig verkeer. Achteraf zou ik bij Mar Lodge Estate (prima hotel volgens tripadvisor) langs gelopen zijn. Die weg staat ook op mijn Openview kaart en bij de ingang staat uitnodigend: “Walkers Welcome”.


Door die weg te volgen kun je een lekker kopje koffie of thee drinken en hoef je niet zo lang langs de asfaltweg te lopen. We komen 2 koppels 2 keer tegen. Op het hoogste punt en op de asfalt weg. Zij lopen de route andersom en zijn waarschijnlijk gestart bij de parkeerplaats van de Linn of Dee. Dat is niet aan te raden, omdat je dan een nog langer op het asfalt weggetje moet lopen. Onze route: Clais Fhearnaig (wikiloc).


We drinken koffie bij de auto en rijden naar de parkeerplaats van de Linn of Dee. Een overzicht kaart daar geeft een aantal wandelingen van 20 minuten (naar de Linn of Dee) tot 2 uur naar het dal van Lui water. Ineke wandelt vanaf de parkeerplaats naar de Linn of Dee. Johan gaat met de auto. De Linn of Dee is een prachtige gorge waar het water door een 1 à 2 meter brede opening wordt geperst.


Daarna gaan we een foto maken vanaf de mooiste parkeerplaats langs de weg tussen Linn of Dee en Braemar met zicht op het rivierdal en de plaats waar Quoich water in de Dee stroomt. Hier staat al een caravan/auto combinatie.