Vrijdag 2 augustus
Weer: in de ochtend regen; ’s middags droog, warm en windering
Dagactiviteit: wandeling Loch Muick
Overnachting: Braemar The Invercauld Caravan Club Site

Het begint te regenen nadat we zijn opgestaan. Dat valt tegen. We hadden gehoopt op een droge dag. Dus rustig ontbeten. Gelukkig wordt het al snel weer droog. Ons doel vandaag is Loch Muick. Niet de Lochnagar. Gisteravond hebben we al besloten om die niet te doen. Lochnager is net iets te zwaar en te moeilijk voor ons. Het moet wel leuk blijven.
Onderweg naar Loch Muick begint het weer hard te regenen. Als we aankomen op de parkeerplaats bij Loch Muick zien we veel mensen nog in de auto zitten, wachtend totdat het droog wordt. Wij drinken in de auto onze koffie en dan wordt het gelukkig al snel weer droog. Uit diverse auto’s klimmen mensen om zich klaar te maken voor de wandeling. Wij doen de wandeling rondom het meer: Loch Muick circuit (walkhighlands). Halverwege de ene zijkant (we lopen clockwise) van het meer vinden we het wat saai worden, en zien we een pad dat al zigzaggend vóór ons omhoog gaat.


Ineke heeft de verkeerde papieren bij zich (van Lochnagar) en in de GPS staat deze track wel aangegeven, maar het track stopt ineens ter hoogte van het eind van het Loch Muick, maar er zit toch wel een 80 meter tussen dit pad en het pad langs het meer en dat is waarschijnlijk een steile afgrond. Op hoop van zegen gaan we op pad. Als het niet anders kan kunnen we nog altijd dezelfde weg terug lopen.
We hebben geen spijt van deze klim. Prachtige uitzichten. Via een goed onderhouden landbouwweggetje kom je uit op een glooiende hoogvlakte met heel veel vennetjes. Bovenaan zien we ook een pad weer naar beneden. “Even” een top ronden en dan weer naar beneden, dachten we. Maar zoals dat wel vaker gaat in de bergen waren we er niet na de eerste top. Na die top was er nog steeds geen pad naar beneden. We moesten een aardig eind doorlopen totdat we eindelijk, vlak voor een hutje, een pad naar rechts zien. Het pad naar beneden is alleen een wandelspoor. Maar hier kwamen we wel meerdere wandelaars tegen. Af en toe is het pad langs een afgrond maar prima te doen.


Aan het eind is het pad moeilijk te zien. Dus gelukkig dat we het meer met de klok mee hadden rond gelopen. Anders waren we misschien niet eens naar boven gelopen. Prachtige detour. We lopen langs de andere kant van het meer terug langs het “optrekje” van Koningin Victoria.
Onze route: Loch Muick Circuit (wikiloc).


Op de terugweg bij Ballater wil Ineke nog brood kopen bij de hofleverancier. Maar die is net dicht (het is net na 4 uur). Ze zijn binnen nog bezig met het afronden van hun werkzaamheden, er ligt nog brood, maar ze doen de deur niet meer open.
Bij de Coöp in Braemar hadden ze nog bruine bolletjes. In Braemar rijden we nog een detour zodat Ineke 2 waypoints kan markeren van de wandeling van gisteravond en ze hoopt nog een foto te kunnen maken van bovenaf van de campsite, maar de weg gaat niet verder omhoog.


’s Avonds gaan we heerlijk uit eten bij het Braemar Lodge Restaurant vlak bij de campsite.