Vrijdag 26 juli
Weer: warm (23°) en in de middag en avond regenbuien
Dagactiviteit: wandeling “The Braes o Killiecrankie”
Overnachting: campsite Loch Tummel Caravan Park Ardgualich Farm bij Pitlochry

Na de normale opsta -en ochtend rituelen gaan we direct verkassen. De route gaat vandaag naar camping Loch Tummel Caravan Park Ardgualich Farm aan Loch Tummel: Ardgualich Farm. Valk bij “Queens view”. We hadden deze campsite 2 dagen geleden nog telefonisch geboekt.
We komen al om 11 uur op de camping aan. Hoewel er nog plaats genoeg is aan de oostkant bij het water adviseert de camping eigenaresse ons om aan de westkant 2de rang en hoger te staan, omdat bij de oostkant die dag een drietal gezinnen met kinderen worden verwacht. Ze verwacht dat die lawaaierig zullen zijn. Dus geen mooie plek: lelijk zelfs. We krijgen van de campingeigenaresse nog een elektriciteitskabel, omdat we te ver afzitten van de stopcontacten.


Na het installeren van de caravan gaan we op pad voor een wandeling: The Braes o’ Killiecrankie (AAratedtrips). Ook beschreven in ANWB Actief Schotland (wandeling 6). We starten bij de parkeerplek aan het eind van de B8019 vlak bij de brug. Zowaar hier geen financiële bijdrage voor het parkeren. We korten de wandeling wat in. We gaan na de brug over de gorge direct richting Pitlochry. De Soldiers Leap doen we later nog wel eens. Wat niet vermeld wordt bij deze mooie wandeling is het geluid van de A9, die je hoort tijdens het eerste deel van de wandeling. Pas nadat je achter een heuveltje bent, verdwijnt het lawaai. Vlak voordat we bij de volgende brug komen begint het te donderen. We korten nogmaals de route in en verhogen het wandeltempo. Niet prettig wandelen zo met het gedonder op de achtergrond.
Na de Clunie power station, die je herkend door een grote poort, bij een parkeerplaats aan de linkerkant, lopen we rechtsaf een pad op door het struikgewas naar de rivier met een leuke kleine waterval. Ineke verwacht dat we via de rivier verder kunnen lopen, maar daar zijn alleen rotsen die door de regen nat en glad waren geworden. We gunnen ons zelf niet echt de tijd om goed uit te zoeken hoe het pad loopt.


We lopen terug naar de weg om de route te vervolgen. Achteraf blijkt ook dat Ineke het niet goed heeft gelezen, maar is op het verkeerde been gezet door een track in OpenStreetmap. Om bij de waterval te komen moet je inderdaad op en neer naar de rivier.
We vervolgen de route vanaf daar verder over het asfalt. Gelukkig was het gedonder inmiddels gestopt. Het heeft even geregend, maar na een paar spetters kan de regenjas weer uit. De historische brug over de Linn of Tummel was een stuk verder dan we hadden verwacht. Hiervoor moeten we nog een behoorlijk eind langs de weg lopen. Overigens een mooie brug. Na de brug loop je weer terug naar de rivier Garry waar ook een viewpoint is waar je zicht hebt op de waterval waar wij zoveel moeite voor hebben gedaan om erbij te komen. We gaan er nu dan ook niet nogmaals naar toelopen. Na een onverwachte klim komen we weer uit bij de auto. Je loopt nl. onder de brug door en moet daarna weer omhoog naar de parkeerplaats. Onze route: The Braes o Killiecrankie (wikiloc).


Met de auto gaan we verder naar Pitlochry, waar we niet direct een supermarkt kunnen vinden. Je rijdt door de hoofdstraat die er wel gezellig uit ziet met veel winketjes en toeristen. We rijden door naar de Fish ladder, die we niet hebben meegenomen in de wandeling, maar dit stelde ook niets voor. In ieder geval geen springende zalmen gezien. Bij de Fish ladder vragen we naar de supermarkt: vanaf de zalm ladder (en tevens het theater): Bij het 2de stoplicht naar rechts op de weg naar Braemar. Een vrij uitgebreide winkel (Coop) met een uitgebreid assortiment en uitgebreide openingstijden. 7 dagen per week van 6.00 tot 23.00 uur.
Aangekomen bij de caravan regent het en zitten we onder de luifel te genieten van het uitzicht dat we nog hebben tussen de caravans om ons heen. Bij het toilet gebouw is het file bij de afwasbak. Daar is er maar één van. En men wil allemaal tegelijk de afwas doen, tussen twee buien door.
De kwaliteit van deze campsite is afhankelijk van waar je staat. Het toiletgebouw is redelijk (slechts 1 afwasbak voor het afwassen).
Dit is niet wat we ervan hadden verwacht. We zitten er al over te denken om morgen alsnog naar een andere campsite te gaan . Maar we besluiten om te blijven. Advies, ga hier alleen heen als je zeker weet dat je een mooie plek aan het water hebt. Anders is het niet de moeite waard.
Het drinkwater op deze camping is wat bruin vanwege de veengrond, maar prima te drinken. Dat water schijnt ook erg goed te zijn voor de whisky. Er zijn in de omgeving van Pitlochry dan ook 2 whisky destilleerderijen.