Woensdag 16 juli
Weer: Warm (23°) en droog
Activiteiten: Rondrit Wrynose -en Hardknott pass; wandeling Loughrigg Fell
Overnachting: campsite Lanefoot Farm (Thornthwaite bij Keswick)

Iets vroeger opgestaan, maar nog steeds te laat: het is al behoorlijk warm als we opstaan. Vandaag staat een lange autorondrit op de planning langs twee passen, met een “korte” wandeling. Johan had nog gevraagd om de wandeling te verlengen, wat Ineke ook heeft gedaan. Achteraf hadden we dat beter niet kunnen doen. Maar hierover later meer.
Met de auto naar Keswick en vanaf daar via de A591 naar Ambleside en vervolgens via de A593 richting Elterwater. Op de wandelparkeerplaats moeten we £5 betalen in munten, terwijl we alleen maar papiergeld bij ons hebben. Op de meest afgelegen parkeerplaatsen, zoals als deze bij Elterwater, moet je betalen om te mogen parkeren.
Eerst maar koffie gedronken. We wachten op een auto, zodat we kunnen vragen om geld te wisselen, maar zelfs de Engelsen reden, nadat ze het parkeerbedrag hadden gezien, snel weg. Gelukkig kwam er een auto langs van de National Parks om de parkeerautomaat te legen. Deze medewerkers mogen geen geld wisselen dat uit de automaat komt, maar één van hen had 5 ponden bij zich om te wisselen.
Gisteren bij Boots een paar wandelstokken gekocht. Ineke gaat ze direct proberen, maar het kijken op de GPS en het vasthouden van de stokken gaat niet goed samen. Naar verloop van tijd neemt Johan de stokken over. Hij heeft vanaf dat moment de stokken in gebruik en vindt het prettig lopen. Het lopen met deze wandelstokken zorgt ervoor dat zijn knieën, vooral bij de afdaling, minder worden belast. Je vangt de klap op met de stokken. Daarnaast oefen je ook je armspieren.


De wandeling hebben we zelf samengesteld uit een tweetal wandelingen:  
Loughrigg Fell and Rydal Water (walkingenglishman) en Elterwater Waterfalls Walk (walkingenglishman). We starten met een kleine klim over een heuveltje en een wandeling langs een weg en door een weiland. De route die wel in OpenStreetmap staat en die we willen volgen is niet te vinden en waarschijnlijk is deze overgroeid. Vandaar dat we de bordjes volgen naar de top: Loughrigg Fell. Een steile klim en omdat het al behoorlijk warm is, extra moeilijk. Maar het uitzicht op de top is prachtig, met zicht op Ambleside en Windermere. Daar beginnen we met de detour die Ineke had bedacht om de route wat te verlengen. Leuke afdaling richting het noorden naar een uitzichtpunt waar je over Rydalwater kunt kijken.

Daar vinden we wederom niet het beoogde pad, dat in OpenStreetmap staat. Dus keren we terug naar de oorspronkelijke route. Omdat we te lui zijn om helemaal weer de Loughrigg Fell te beklimmen snijden we de route wel even af en lopen dwars door de varens. Vanaf Loughrigg Fell lopen we langzaam naar beneden. Ook hier is het pad soms erg goed, en dan ineens weer heel slecht. Verder wel een mooie route en we komen nauwelijks mensen tegen.


Bijna aan het eind van de route lopen we langs een hotel waar we ook hadden kunnen parkeren. Het laatste stuk van de wandeling lopen we langs de rivier met daarin een leuke kleine waterval. Onze route: Wikiloc.com Loughrigh Fell.


Alhoewel het uiteindelijk een prachtige route was, adviseer ik om van onze route alleen het zuidelijke deel te lopen en bv het noordelijke deel van b.v. de eerstgenoemde route van Walkingenglishman.

Na de prachtige wandeling vervolgen we onze route met de auto langs de Wrynose -en Hardknot Pass. Wederom valt de helling wel mee. Dit keer een helling tot 33%.


Na de twee passen vervolgen we onze route richting het westen totdat we via de A595 en de A5086 bij Cockermouth aankomen, waar we via de A66 terugrijden naar Keswick. We zijn laat terug in Keswick. Het is bijna 6 uur als we bij de Boots aankomen, maar gelukkig zijn ze nog open tot 9 uur. We halen wederom salades en vlees voor een lekkere barbecue.