Zondag 23 juli
Afstand: 160 km
Activiteit: autotocht langs Grozjan, Motovum en Poreč
Einddoel: Camping Ulika bij Rovinj

Vandaag denken we rustig aan te kunnen doen. We maken een autotochtje. Dus geen geploeter met de fiets over onbegaanbare wegen en geen vermoeiende klimpartijen door de hitte, dachten we. Maar dat pakt toch nog anders uit.

We gaan als een speer via de snelweg. De tolweg is echt handig en snel en hoe duur het is weten we eigenlijk niet. Onze ING pas betaald keurig alle bedragen, zonder dat we daar iets voor hoeven te doen.

Via Buji  rijden we naar Grozjan. Dus via de noordkant, want we houden er niet van om via gravel wegen te rijden. Je zou van ons anders verwachten als je onze reisverslagen leest, maar we hebben weer een nieuwe leasebak en deze heeft niet zulke stevige banden. We willen niet zoals in IJsland met een lekke band komen te staan.

Bij Grazjan worden we keurig naar de parkeerplaats geleid die nog behoorlijk leeg is: heerlijk rustig dus. Als eerste nemen we een kijkje in de kerk. De dienst is nog aan de gang (=het is tenslotte zondag), maar achter glas kunnen we ongestoord een kijkje nemen. Voor zo’n klein dorp zit de kerk best vol. Dan strijken we neer op een terrasje. Geen koffie mee vandaag.

Na een heerlijk kopje koffie zonder gebak om de verjaardag van onze dochter Anita te vieren (het is veel te heet om veel te eten) slenteren we wat door het pittoreske dorpje met zijn leuke kleine straatjes en steegjes. Maar we blijven niet lang. Het voordeel van zo’n klein dorpje is dat je er zo doorheen bent. Wij zijn nl. niet zo van het winkelen. We rijden nog via de verkeerde kant het dorp uit, zodat we toch nog op een dirt road terecht komen, maar dat geeft niet. Daar ligt een geocache die Ineke kan scoren en dan keren we, om de juiste weg naar ons volgende doel te nemen: Motovum. Onderweg naar Motovum hebben we nog een mooi zicht op Grozjan (voor juiste locatie zie overzichtskaart boven aan de pagina).

We stallen de auto op de parkeerplaats aan het begin van het dorp. We realiseren ons niet dat je ook met de auto of de bus naar boven kunt. Nee wij doen het op onze manier, gewoon met de benenwagen. Maar dat valt vies tegen. Het is bloedheet en behoorlijk stijl omhoog. Dus we zijn heel hard aan verfrissing toe als we eindelijk boven komen. We gaan dan ook bij het eerste restaurant op het terras een verfrissend drankje drinken alvorens het stadje te bekijken. Ook dit stadje is erg klein en we zijn dan ook snel uitgekeken. Waarnaar we weer naar beneden afdalen. Leuke stadjes om zo even te bekijken. De drukte valt nog aardig mee.

Dan rijden we naar Poreč. Ook daar parkeren we op de grote parkeerplaats net buiten het centrum van de stad. Hier is het al wel veel drukker. We slenteren wat door de straatjes en ondertussen lopen we een multi die ons de drie stadspoorten laat zien. We vinden de multi geocache op een leuk plekje. Eten nog een ijsje en dan lopen we weer terug naar de auto. Het moet gezegd: Poreč is leuk, maar het haalt het niet bij Rovinj.

Vanaf hier gaan we rechtstreeks naar huis. Het was de bedoeling om nog even te stoppen bij het Limski kanaal, maar we rijden de parkeerplaats voorbij. Ook erg toeristisch. Het is ook wel erg heet geworden ondertussen. Bij een stalletje kopen we nog wat flesjes olijolie voor onszelf en het thuis front.

Aan het eind van de dag wil Ineke naar de stad Rovinj. Om de sfeer in de avond te proeven en te geocachen. Beide lukt. Maar het is wel erg moeilijk om een paarkeerplaats te vinden.