Zaterdag 22 juli
Afstand: 120 km
Activiteit: Fietstocht over Kamenjak
Einddoel: Camping Ulika bij Rovinj

Een derde fiets dag op rij. Maar wel ver weg de moeilijkste.
We gaan vandaag naar Kamenjak. We stoppen Ineke’s fiets in de auto en Johans fiets achterop. Dat gaat prima.

We rijden naar Premantura en parkeren daar de auto. Ineke heeft een leuke route en een aantal geocaches die de basis vormen van de route. In totaal slechts 12. De route is te vinden op Alltrails: Premantura – Kamanjak.

Op wikiloc is een variant te vinden als mountainbike route: Kamenjak Peninsula.

Maar oh, wat is de weg slecht. Eén en al stenen en veel meer stijgen en dalen als verwacht en een veel hogere temperatuur.

We moeten zelfs op een gegeven moment op een pad fietsen dat maar 30 cm breed is. Dus gewoon door de struiken. En het is ook veel te druk. Kortom eigenlijk de slechtste dag van de vakantie. Maar we vinden wel dinosaurus sporen en wat geocaches. Het gebied is wel mooi. Als je het wilt bezoeken zou ik hier een wandeling maken ‘s morgens heel vroeg.

Ineke heeft het op een gegeven moment zo heet dat ze het water in wil. En dat kan ook op veel plaatsen. Na een korte poging om een zwempak aan te trekken geeft ze zelfs dat op en trekt alleen even de korte broek uit en gaat dan zo te water. Hé hé, even afkoelen. Daarna de broek weer aan en verder fietsen. Ook daar koel je wat van af.

Terug in Premantura gaan we eerst afkoelen op een terrasje met een koel glas drinken en een ijsje. Zo kunnen we er weer tegen.

Ook hier helaas geen route , maar ik raad deze route ook niet aan om te fietsen. En dat terwijl het een officiële fietsroute is, waarschijnlijk alleen bedoeld voor mountainbikes.
De rest van de dag blijven we rustig in de schaduw op de camping.

’s Avonds heeft Ineke weer wat energie om nog even te gaan fietsen vanaf de camping richting Rovinj. Die route heeft ze eerder gefietst (derde keer onderhand) maar aan het eind van de dag is het lekker rustig. En het is daar niet zo stijl, het pad is goed en er liggen nog wat geocaches.