Zaterdag 15 juli
Afstand: 90 km
Activiteit: wandeling Lepejica
Einddoel: Kamp Soča bij Bovec

Vandaag beginnen we vlak bij huis. In het zijdal waar we vanuit de caravan zicht op hebben ligt een erg mooi wandelgebied. We lopen de Lepenjica wandeling. Gevonden op de site: Slovenialocations. Echt een top wandeling. Als je in de regio bent, even tijd hiervoor inruimen.

We lopen in alle rust deze korte wandeling. We doen rustig aan en daardoor zijn we rond 10 uur nog in dit gebied. Ineke had gelezen dat dit de beste stand van de zon is. En dat klopt. De witte stenen schitteren in de zon. Erg mooi. Details van onze wandelroute: Lepenjica.

Omdat dit geen dag vullende wandeling is staan er nog meer korte wandelingen op het programma. Als eerste eigenlijk meer een koffiepauze. Gelezen in het boek Sunflower: Slovenia car tours and walks. Maar ja, het boekje hebben we in de caravan laten liggen en we gaan dan ook helemaal verkeerd. We parkeren wel op de juiste parkeerplaats, maar gaan het verkeerde pad op. Volgens het boekje zouden we dan binnen 10 minuten wandelen op een mooie alpenweide komen met zicht op de Boka waterval. Dat leek Ineke wel wat. Na een kwartier lopen naar ons gevoel (in werkelijkheid blijkt dit 13 minuten te zijn) is het pad gewoon niet meer te lopen. We gaan dan ook maar terug. We proberen nog een andere route die we tegenkomen en bereiken wel een weide met wat schaduw, dus daar gaan we maar koffie drinken. Maar niet met zicht op een waterval. Als we weer beneden bij de brug zijn, lopen we over de brug om een blik te werken op de waterval. Overigens verdwijnt het water ergens in de grond, want de rivier staat droog.
Achteraf blijkt dat we aan de verkeerde kant van de rivier omhoog gelopen zijn. Goed lezen blijft moeilijk. De juiste parkeerplaats en start van de wandeling (en het vermoedelijke viewpoint) is te vinden op de kaart bovenaan deze pagina.

Vermoeid van deze koffie pauze vervolgen we onze route. Al snel gaan we weer van de weg af voor een korte  wandeling naar de rivier de Soča. Parkeerplaats: N46° 17.009′ E13° 31.352′. Na een kwartiertje lopen en een afdaling van 60 meter komen we uit bij de Soča rivier. Hier pauzeren we om naar de voorbijvarende kano’s te kijken. Het ziet er erg leuk uit.

We rijden verder langs de Soča rivier naar Kobarid.  Waar we een kijkje nemen bij de Napoleon brug, maar dat stelt niets voor. We besluiten om vanaf hier niet verder te rijden, het is ondertussen al weer behoorlijk laat geworden. Wel rijden we naar de plaatselijke supermarkt voor wat hoognodige boodschappen (je weet maar nooit of morgen ergens nog een supermarkt open is) en rijden weer naar de camping.

Ook op de terugweg kunnen we het niet laten om een kijkje te nemen bij de Soča rivier. Ditmaal bij een eenvoudiger te bereiken punt: de Trnovo Bridge . Een houten brug over de Soča rivier, waar je perfect zicht hebt op de rivier en de kano’s .

Aan het eind van de dag gaat Ineke alleen op pad om wat geocaches te zoeken. O.a. bij Fort Hermann (waar we gister ook al zijn geweest). Ditmaal gaat Ineke de tunnel in tegenover Fort Hermann. Het leukste plekje is wel bij Isonzo (Ravelnik open air museum). Een leuke korte wandeling naar een soort mijnschacht. Hier heb je wel een zaklamp of Smartphone met zaklamp nodig.

Volgens de oorspronkelijke planning zou dit de laatste dag zijn in dit gebied, maar we vinden het hier erg prettig en hebben ook een fantastische kampeerplek. Omdat we nog niets hebben vastgelegd is het ook mogelijk om ons verblijf met een dag te verlengen.