Donderdag 3 augustus
Afstand: 115 km
Activiteit: Ljubljana
Einddoel: Camping Šobec

Vandaag gaan we naar Ljubljana. En dat terwijl het 37 graden wordt. Dat wordt dus vroeg beginnen.

Als we net een aantal kilometers op weg zijn op de snelweg, ontdekt Ineke dat ze de mobiele telefoon  is vergeten en de geocaches van Ljubljana niet in de GPS heeft staan. Dat wordt dus niets. We rijden terug om deze slechte voorbereiding te herstellen.

Gelukkig rijden we vlot naar de parkeerplaats, die Ineke  heeft uitgezocht. Een grote Mercator aan de toegangsweg vlakbij afslag 1 van weg H3. Daar halen we de fietsen van en uit de auto (toch handig zo’n grote auto) en gaan op pad.

Details van deze fietsroute op wikiloc: Ljubljana biketour.

Via een aantal geocaches komen we al snel in de binnenstad, waar we eerst maar eens starten met een kopje koffie: wat goedkoop: maar 1 euro per kopje.

Daarna gaan we naar de Viniculare die ons bijna zonder wachten om 9:40 binnen enkele minuten naar boven brengt. We parkeren de fietsten onderaan, om die later weer op te halen. Nu gaan we even een rondje lopen. Later als we de fietsen weer bestijgen staat er al wel een rij voor de kassa van de viniculaire.

Details van onze stadswandeling op wikiloc: stadswandeling Ljubljana.

Boven gekomen lopen we wat te dwalen. We willen eigenlijk het kasteel niet echt bezoeken, maar er zijn een paar ruimtes open, de gevangenis en de kapel, die we bekijken. Dan zoeken we de uitgang. We lopen helemaal rondom het kasteel onderlangs, voordat we weer afdalen aan de achterkant. We komen uit bij de kerk Sv. Florjana.

Vandaar lopen we weer de wandelstraat in, waar we een kopje koffie drinken op een nog verlaten terrasje. Via de rivier en de mooie St. Nikolaas Kathedraal komen we weer terug bij de fietsen. Die staan nog mooi op hun plekje. We hadden vergeten een extra slot mee te nemen: die ligt nog in de auto. Het is nog te vroeg voor de lunch, dus gaan we kriskras door het centrum fietsen en tegelijkertijd wat geocaches zoeken.

Tijdens de fietstocht rijden en wandelen we door een deel van het Tivoli park. We eindigen bij Ljubljanski Neboticnik Skyscraper. Bovenop ligt een geocache op het terras van een restaurant (N 46° 03.190′ E 014° 30.210′). Hier genieten we van een verkoelend drankje en het prachtige uitzicht. Helaas kunnen we hier op dit tijdstip nog niet eten. Echt een aanrader. Ineke vindt zelfs de geocache.

Daarna gaan we weer op weg naar het centrum om te eten. Onderweg stoppen we bij een heel leuke cache die we eerst niet konden vinden, maar in het restaurant had Ineke wat logjes gelezen, en we wilden wel een tweede poging wagen. En ja hoor, ineens had Ineke de erg leuke cache in  handen. Het restaurant hebben we gevonden in het boekje van de ANWB: Zlata Rribica. Het eten was heerlijk. Ineke had een Caesar salade met garnalen en pasta met truffelsaus. Er zat zelfs een groot stukje truffel in. Johan had een soort paddenstoelensoep en worstjes met Polenta. Het terras probeerde men koel te houden door water te vernevelen.

Boven het plein bij de 3 bruggen lopen allerlei draden. Klaarblijkelijk zijn dat waterleidingbuizen, en 1 ervan lekte. Dus zonder dat je het door hebt, regende het ineens. Met leuke borden werd hiervoor gewaarschuwd. Of het nu nep was of echt is niet duidelijk. Leuk was het wel. ’s Middags  zagen we een kraanwagen er bij staan, dus misschien was dit regentje erg plaatselijk en tijdelijk. Maar wel lekker. Je snapt het al. Ineke heeft even gebruik gemaakt van deze plotselinge regenbui om af te koelen.

Ljubljana is ideaal te doen met de fiets. Nergens was het te stijl. En je ziet alles gewoon makkelijker. Vandaag is fietsen frisser dan wandelen. Je hoeft niet zelf je fiets mee te nemen. Op diverse plaatsen zijn we toeristenfietsen tegen gekomen.

Daarna rijden we via enkele geocaches terug naar de auto. Daar vindt Ineke nog een Wherigo (speciaal soort geocache). Erg leuk. Normaal moet je daar veel voor peilen. Maar bij de eerste peiling was het al  op 39 meter. Dus dat was een gelukje.

Via een alternatieve route rijden we terug naar de camping. Omdat Ineke daar nog een speciale geocache heeft liggen. Maar die blijkt toch te lastig en kost te veel tijd om te vinden, dus rijden we weer snel verder. Bij Kranj rijden we naar de snelweg, omdat de route niet echt te volgen is vanaf deze kant. In de het boekje van de ANWB staat hij omgekeerd aangegeven. Om een uur of 6 zijn we weer thuis. Ineke gaat in het meer zwemmen. Toch lastig dat we daar ver vandaan zitten. Ineke gaat op de fiets er naar toe. Maar het is wel lekker koud en goed zwemwater. Maar niet zo koud als in de rivier, waar Johan zich even gaat verkoelen.