Dinsdag 1 augustus
Afstand: 80 km
Activiteit: wandeling Mostnica gorge
Einddoel: Camping Šobec

We hebben gister al een soort brood gekocht (meer een grote bol), zodat we niet hoeven te wachten op de bakker die pas om 7 uur open gaat.

We staan om 6 uur op, ontbijten en rijden om een uur of 7 van de camping af. We gaan het uiterst westelijke punt van dit dal onderzoeken.

We starten onze wandeling om kwart voor 8 vanaf de wandelparkeerplaats bij Stara Fuzina. We gaan de wandeling door de Mostnicakloof (10 km, 250 meter en 3,5 uur) lopen.

De wandeling bestaat eigenlijk uit 3 delen. Deel 1 hebben we nagenoeg voor ons alleen. Dat is een gorge. We lopen op de heenweg aan de rechterkant, stroomopwaarts. En later op de terugweg aan de linkerkant. Klaarblijkelijk doet iedereen dat, dus dat is prettig, want als we later op de ochtend teruglopen is er toch al weer veel volk op de been.

Vandaag hoeven we geen entree te betalen. De kaartjes verkoper loopt achter ons op het pad naar zijn hokje dat zo’n 300 meter na de ingang is. Als we even stoppen zegt hij dat hij juist op ons wacht, want dan hoeven we niet te betalen. Dus we lopen snel door.

Het is een mooi pad met links de stromende rivier. Het laatste deel van dit deel van de route is er maar 1 pad, links van de rivier. Op de helft van de lengte van de tocht is een restaurant. Waarschijnlijk nog niet open als wij komen, maar dat geeft niet. Achter het restaurant staan bankjes op de heuvel met zicht op de bergen, waar we onze meegenomen koffie weer goed laten smaken.

Dan begint het tweede deel van de tocht. Op een goed bergpad door de alpen weiden. Hier loop je dus wel in de zon. Ook hier kiezen we er weer voor om eerst op de rechter oever te lopen. De linker oever die we nemen op de terugweg heeft meer schaduw en dat is erg prettig omdat het dan inmiddels warmer is.

Het pad eindigt opnieuw bij een restaurant. Meestal maken we hier geen gebruik van, maar Ineke wil graag even het toilet gebruiken en even rustig uitzoeken waar de geocache ligt, die hier moet zijn. Overigens kennen zowel de kok als de ober de tekst van de hint ook. Ik weet niet wat voor taal dat was, maar na een glas eigen gemaakte  limonade en een eigen gemaakte appelstrudel werken de hersenen weer prima en wordt de geocache snel gevonden.

Dan volgt deel 3 van de route. De laatste 300 meter naar de waterval. Een leuk watervalletje dat we bijna voor ons alleen hebben.

Daarna gaan we weer snel  terug. Het is erg warm aan het worden. Ineke zweet enorm en af en toe moet er even wat weggeveegd worden.

Een mooie wandeling. Minder toeristisch en zeker als je vroeg begint heb je het rijk alleen. Op het laatste deel van de route is het ook hier al weer erg druk. Maar minder druk dan we vaker zijn tegen gekomen. Maar daar hebben we geen last van, wij lopen dan aan de linker kant van de rivier.

Onze route op wikiloc: Mostnicakloof.

Parkeren kost hier 10 euro. Maar als wij klaar zijn met de wandeling geven we ons kaartje aan een stel jonge Nederlanders die net arriveren.

We rijden door het dorp naar het beroemde meer Bohinjsko Jezero. Ineke wil hier graag een geocache vinden. Johan stopt even op de parkeerplaats vlak bij het beroemde kerkje en de brug, terwijl Ineke de geocache vindt. We hebben geluk, er gaan net mensen weg. Je mag daar 1 uur parkeren. Dus snel de zwemspullen mee, zodat Ineke lekker kan afkoelen in het water van Lake Bohinj. Johan kan wat beter tegen de hitte en maakt foto’s.

Nadat de foto’s zijn genomen en Ineke is afgekoeld gaan we langs het meer rijden en door het gebied ten westen van het meer. Op zoek naar een geocache. De coördinaten stonden in de net door Ineke gevonden geocache. Maar het handschrift was niet erg duidelijk. Dus kwamen we eerst wel op een logische plek terecht waar geen geocache te vinden was. De tweede poging (inmiddels weer dichter bij het meer) was wel raak. Daarna rijden we terug naar Bled. Gelukkig valt de drukte wat mee en rijden we snel door Bled.

Na het eten gaat Ineke terug naar Bled om geocaches te zoeken. Daarvoor parkeert ze de auto bij het station en loopt terug naar het meer. Daar gaat ze even zwemmen om te zoeken naar een geocache die op, nabij of onder een stijger zou moeten liggen. Helaas wordt de cache niet gevonden. Maar ze is wel lekker opgefrist.