Dinsdag 18 juli
Afstand: 80 km
Activiteit: wandeling Rakov Škocjan; Predjama Castle
Einddoel: Camping Na Meji nabij Pivka

Ineke wil een wandeling maken in de omgeving: Rakov Škocjan. Volgens Sunflower Slovenia een wandeling van 2 uur en 15 minuten en een lengte van 6,2 kilometer met een hoogteverschil van 200 meter. We proberen eerst om hier vrij direct naar toe te rijden, maar de wegen op de kaart blijken allemaal gravel te zijn. Dus uiteindelijk zoeken we de snelweg weer op. In het gebied van de wandeling liggen ook  geocache multi’s. Ineke wil eigenlijk met behulp van deze multi’s het gebied verkennen. Er zijn twee parkeerplaatsen waar je de wandeling kunt starten. Wij rijden naar de meeste zuidelijk parkeerplaats, wel over een gravel road. GPX van de start van onze wandeling= N45° 47.452′ E14° 18.271′ . Deze parkeerplaats ligt het dichts bij de mooie grot en natuurlijke brug.  Met behulp van de eerste multi komen we wel in het fantastisch mooie deel van dit gebied.

We dalen af in een grot en lopen onder een natuurlijke burg door naar andere grotten. Daarna vervolgen we de route op basis van de tweede multi, maar daarvan vinden we alleen het eerste punt. Gelukkig heeft Ineke ook nog een gewone wandelroute in de GPS staan, en met behulp van deze route vervolgen we onze wandeling. Na een stuk route langs de rivier komen we weer bij een natuurlijke brug.

De track die we net hebben gereden met de auto loopt hier dan ook overheen. Helaas heeft Ineke dit track gewist. Vandaar hierbij alleen de link naar de track die als basis heeft gediend voor onze wandeling: Rakov skocjan. Die is niet helemaal gelijk aan de track die wij uiteindelijk hebben gelopen. Soms loop je op gevoel en ben je al op een verkeerd pad, voordat je het doorhebt. Met name bij de grote tunnel lopen we iets wat anders en lopen een deel van de route dan ook dubbel. Een erg leuke en avontuurlijke route. Echt een aanrader.

We vervolgen onze route op de gravel road (weg 914 richting Podskrajnik) tot we weer op de asfalt weg komen en gaan dan via de snelweg verder/terug naar Postojna en verder naar Predjama Castle. Het kasteel ligt prachtig tegen de rotswand aan.

We bekijken het geheel vanaf de overkant van het diepe dal. Je kunt, als je vroeg bent, vlakbij parkeren, maar nu het zo vreselijk druk is, wordt je verwezen naar een verderop gelegen parkeerplaats. Het is dan ook nog een eind lopen en klimmen om bij het kasteel te komen. Vanwege de drukte laten wij het hierbij en gaan het kasteel niet van binnen bezoeken. Daarna rijden we weer terug naar de camping. In Pivka bezoeken we de grote supermarkt voor wat kleine boodschappen.

Helaas blijven we hier maar twee nachten omdat de volgende camping is geboekt. Maar deze campsite vraagt eigenlijk om een langer verblijf. Ik hoop dat we hier in de toekomst nog eens naar toe kunnen gaan (note: zie ook ons reisverslag van 2021). ’s Avonds gaat Ineke met de auto nog wat caches in de omgeving bezoeken.