Maandag 24 juli
Afstand: 365 km
Activiteit: Reisdag
Einddoel: camping Plantanža bij Starigrad Paklenica

We staan al om half 7 op om vroeg te kunnen rijden. We rijden dan ook al om half 8 al weg. Heerlijk vroeg. We rijden een snelle route naar de volgende camping. Geheel via snelwegen en tolroads.

We starten met de E751 naar Reijka. Daar nemen we de E65 en E71 en A1 naar Starigrad Paklenica. We stoppen onderweg 3 keer. 1 keer om te tanken:  op de snelweg heb je elke 40 km een tankstation. 1 keer om uitgebreid koffie te drinken:  op de A1 heb je elke 20 km wel een parkeerplaats. Op de eerste parkeerplaats met tankstation konden we geen plekje vinden omdat iedereen opeens hier wilde stoppen. Verder op na 20 km lukte het wel. Je merkt dat als er geen restaurant of benzinestation is, er wel ruimte genoeg is op de parkeerplaats. De weg wordt voornamelijk ingenomen door vakantiegangers uit allerlei landen. Hoe stil zal het hier zijn buiten de vakantie periode.

De laatste stop is bij een geocache: een plas en cache pauze. Ineke had gedacht hier ook wel een mooi uitzicht te hebben op het dal, maar dat was helaas niet het geval. Dat mooie uitzicht is er wel als we op de andere rijbaan rijden. Dat mooie uitzicht moet dus even wachten totdat we weer naar de volgende camping rijden. Al met al zijn we voor 1 uur al in Starigrad Paklenica. We hebben geen camping geboekt, dus gaan gewoon op zoek naar de mooiste camping. Ons eerste bezoek is camping Plantanža. Die stond op nr 1. Maar er waren meerdere mogelijkheden. We blijven hangen (staan) bij Plantaža. We mogen zelf een plek uit zoeken, alhoewel ze wel mee loopt om te kijken welk plekje we leuk vinden. Een aantal plaatsen is gereserveerd. Het lukt ons om halverwege de camping een mooi plekje te vinden. We zien nog een spleetje zee, maar als we naar het strand willen is het maar een paar meter lopen. De caravan staat weer snel op zijn plek. Het is een erg klein plekje in de schaduw van de bomen, dus we kunnen niet voor de caravan zitten, maar zoeken iets verder een zithoekje dat we voor ons reserveren.

We genieten van ons heerlijke rustige schaduwrijke plekje. Als de ergste hitte over is nemen we een kijkje bij het strand en fietsen dan naar het dorp om bij één van de vele kleine supermarkten (Konzum) boodschappen te doen. Het is net drie uur geweest en de winkel is net weer open gegaan als wij binnen komen. Dat noemen we dus een goede planning, of was dit geluk?

Daarna stijgen we terug naar de camping die een beetje buiten het centrum ligt.

We nemen een duik in het zeewater en ontdekken dat het water hier veel en ook echt heel veel kouder is dan bij Rovinj. Terwijl het dezelfde zee is en maar een paar km (hemelsbreed) verderop. Zeker één of andere warme golfstroom bij Rovinj. Maar dit is wel lekker verfrissend.

Aan het eind van de middag stookt Johan de barbecue op terwijl Ineke een salade maakt. De temperatuur valt vandaag reuze mee.
Na het eten neemt Ineke nog een verfrissende duik, maar die wordt abrupt onderbroken door dikke druppels regen.

Iedereen in en rond het water zoekt schielijk een droge plek op. Als Ineke dan besluit om te douchen komt ze daar in de wachtrij. Dat was natuurlijk te verwachten. Omdat Ineke eigenlijk nog een rondje wil fietsen, wordt dat maar omgezet in een ritje met de auto. Ineke kiest dan ook de moeilijker en hoger gelegen geocaches aan de verharde weg hiervoor uit.

Een interessant ritje. Naar de Belvedère met prachtig uitzicht over de kust en het dorp; een oude waterplaats en de kerk van St Petrus. Daarna wordt het te donker. Niet omdat het laat is, maar omdat het nu erg gaat onweren. Ineke is net te laat bij de caravan terug. In de stromende regen moet ze terug hollen vanaf de auto naar de caravan. De temperatuur is inmiddels ook erg gedaald. Het is nog maar 21 graden buiten.

Omdat we geen luifel uit kunnen zetten (het terras waar de caravan op staat is daarvoor te klein), zitten we nu in de caravan als ik dit schrijft.  Alle ramen staan open, en het windje waait er heerlijk doorheen. Met in de verte het gerommel van het onweer: heerlijk. Wat fijn om een caravan te hebben. Dat zit net wat rustiger. Ook al hebben zelfs wij wat lekkage omdat het tentdoek van de ventilatie gaten van het dak niet netjes lagen.