Vrijdag 4 augustus
Afstand: 70 km
Activiteit: Varta Valley; Peričnik waterval
Einddoel: Camping Šobec

Vandaag staan diverse korte wandelingen op het programma. Allemaal geconcentreerd in de Varta Valley. We rijden via de snelweg direct naar Mojstrana. Op de snelweg tanken we, zodat we dat morgen niet meer hoeven te doen en kopen we alvast een vignet voor de snelweg van Oostenrijk.

In Mojstrana begint de 10 km lange weg de Varta Valley in.
De eerste stop is bij een klein meertje. Een onbekend meertje dat Ineke heeft gevonden door een Mystery geocache op te lossen. Na het oplossen krijg je de coördinaten van dit liefelijke meertje Kreda (N 46° 26.916 E 013° 55.753; Parkeerplaats: N 46° 26.944 E 013° 55.470).  Details van deze wandeling op wikiloc: Kreda Vrata valley.

We parkeren de auto bij de brug en lopen over een stijgend pad naar het prachtige rustige meertje. Ontstaan doordat men er kalk heeft afgegraven. Kreda betekent kalk in het Sloveens. Rondom het meer staan genoeg bankjes en één ervan staat nog in de schaduw ook. Daar drinken we in alle rust onze koffie. Een heerlijke wandeling en picknick plek voor rustzoekers. We zijn tijdens deze wandeling slechts 3 mensen tegengekomen. We lopen de zelfde route terug. Achteraf gezien hadden we door kunnen lopen om er een loop wandeling van te maken. Daarna rijden we verder de vallei in en stoppen bij de Peričnik waterval. Hier is het al drukker. De berghut is zelfs open. We lopen het pad naar de eerste waterval. Daar kan Ineke de geocache niet vinden en heeft haar telefoon vergeten en gaat die dus even ophalen. 20 minuten later kunnen we onze weg vervolgen. Echt een top waterval: prachtig. Erg leuk is ook dat je achter het vallende water langs kan lopen.

We proberen nog omhoog te lopen naar de volgende waterval, maar de GPS werkt niet mee en geeft een plek aan die ons eerst naar boven brengt. Langs dit pad staat een bord waarop staat dat dit pad op eigen risico is. Helaas hebben we dit verkeerd geïnterpreteerd als: “dit is gevaarlijk, dus moet je niet doen”. We hadden dit gewoon moeten negeren. Uiteindelijk zijn we weer teruggegaan via een ander pad en kwamen zo uit bij de auto. Ook daar kun je de waterval al zien. De tweede waterval hebben we dus niet gezien, maar we hadden geen zin om nogmaals naar boven te klimmen. Misschien een volgende keer? Details van deze wandeling: Pericnik waterval.

We rijden de vallei verder in naar de laatst mogelijke parkeerplek. Een prima dirt road met meer dan genoeg ruimte om elkaar te passeren. De parkeerplaats is bijna vol, maar tijdens het wandelen komen we weinig of geen mensen tegen. Deze auto’s zijn zeker van de echte bergbeklimmers die allang hoog in de bergen zijn. Hier wandelen we een leuk rondje met zicht op de hoge bergen. Voor deze parkeerplaats hoeven we maar € 3,50 te betalen.

We lopen hier een mooie rondwandeling door het bos en langs de rivier met zicht op de hoogste berg van Slovenië de Triglav. Onderweg komen we langs het monument voor de alpinisten die door de jaren heen bij de beklimming van de Triglav zijn omgekomen. Voor de details van deze wandeling op wikiloc: Vrata valley.

Daarna rijden we in één keer via dezelfde route terug naar de caravan. Bij afslag 1 van de snelweg (Jessenice zuid) zien we dat daar de file voor de grens begint. We zijn benieuwd hoe dat morgen zal zijn.

’s Middags gaan we samen zwemmen in het grote meer om af te koelen. Je kunt hier prima zwemmen. Aan het eind van de middag heeft Ineke nog een Thaise massage besteld van 50 minuten. Zoals hoort bij een Thaise massage is dat hardhandig en levert wel een blauwe plek op de arm op, maar is wel lekker. En dat voor maar € 37. Ineke betaald ook alvast de campingrekening, en krijgt te horen dat we elk moment kunnen vertrekken. Dus al voor 7 uur als we dat willen.

‘s Avonds gaat Ineke op de fiets nog een geocache opzoeken die relatief dicht bij de camping ligt, maar waarvoor je nog wel even moet fietsen. Verder gebruiken we onze tijd om de boel een beetje op te ruimen en klaar te maken voor vertrek. We schakelen de koelkast over op gas en sluiten alvast het elektra af, omdat wij geen sleutel van de elektra kast hebben en we andere kampeerders niet vroeg in de morgen willen storen.