Vrijdag 14 juli
Afstand: 90 km
Activiteit: autotocht Predil Pass en Vršič Pass en de Soča vallei met diverse korte wandelingen
Einddoel: Kamp Soča bij Bovec

Onder de paraplu haalt Ineke de broodjes voor het ontbijt. Gelukkig is het  tegen de tijd dat we voor onze trip vertrekken weer droog. Het word/is wat kouder dan tot nog toe. Dus voor de zekerheid een trui mee. Die hebben we tot nog toe niet nodig gehad.

We gaan vandaag een rondrit maken van ongeveer 90 km. Route in het kort: naar Bovec. Dan de Predill pass naar Travisio. Vandaar naar Kransjska Gora en dan terug via de Vršič Pass naar de camping bij Soča. Ineke is op dit idee gekomen door de autorit nr 1 in het boekje “Slovenia”  van Sunflower.

Een autotocht met vele stopplekken. Voornamelijk ook gevonden omdat er een geocache ligt. Vandaar dat ik voor de leuke plekjes verwijs naar de geocache pagina, voor verdere locatiedetails en foto’s. De eerste is bij fort Kluze. We nemen een kijkje in de fort, maar dat stelt niet veel voor.

De volgende stop is bij een ruïne van een oud fort: Pedril fortress . Strategisch gelegen met prachtig zicht op zowel het dal met een klein dorp, als zicht op de Predil pass. Leuk om even te bekijken. Deze weg hebben we in omgekeerde volgorde al gereden op de heenreis, maar nu is het rijden iets rustiger zonder caravan. Je kunt meer genieten van de prachtige omgeving. We stoppen vlak na de Predil pass. Daar is een uitzichtpunt bij wederom een verlaten gebouw. Het zicht is niet zo goed, omdat er mist opstijgt uit het dal en er veel bomen voor staan. Je hebt vanaf hier zicht op het Lago del Predil waar we een paar dagen geleden hebben gepicknickt.

Bij Travisio vervolgen we de SS54 in de richting van Kranska Gora. In Fusine brengen we een bezoek aan het kerkje chiesa di S. Leonardo uit 1463 . Leuk om even gezien te hebben.

Dan begint het interessanter te worden: we bezoeken een heel apart natuurgebied. Bron van de Sava of Zelenci. Het is maar een korte wandeling, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Het water borrelt hier uit de grond. De naam Zelenci is afgeleid van de groene kleur van het water, aangezien ‘zelen’ in het Sloveens ‘groen’ betekent. Hier drinken we koffie op een bankje aan het water. Helaas waren we niet helemaal alleen. Er zijn meer mensen die dit prachtige plekje hebben ontdekt. Maar gelukkig waren dat er niet veel.

Details van deze korte wandeling op wikiloc: Zelenci, source of the Sava

We rijden door Kranske Gora en nemen hier weg 206 richting het zuiden. We drinken ons 2de kopje koffie aan het meertje Jasna Lake. Hier staat het standbeeld van de Zlatorog de mythische steenbok met de gouden horens die hoog aan de Triglav in een sprookjesachtige tuin leefde en er een schat bewaakte. Het uitzicht is hier prachtig, maar helaas erg druk en toeristisch.

We zijn inmiddels weer op de terugtocht, maar het echte doel van deze dag moet nog komen. De beklimming en afdaling van de Vršič Pass. In 24 bochten rijden we naar boven en in 26 haarspeld bochten weer naar beneden. Ze staan keurig genummerd, dus je weet precies hoe ver het nog is.

Onderweg stoppen we regelmatig. Bv bij de Russische kapel. Klein en schattig maar met een trieste historie, als je bedenkt dat deze is geplaatst als herinnering aan de krijsgevangenen die zijn gestorven bij het maken van deze weg.

Erg leuk is een korte wandeling bij een viewpoint en picknick plek. Waarvoor we even de benen mogen strekken en waar we zicht hebben op de berg Prisank en een rotsformatie zouden moeten kunnen zien: Heathen maiden. Die zien we helaas niet. 

Verder stoppen we nog bij de steenmannetjes en op de top van de Vršič Pass. Gelukkig rijden we hier niet in de mist. Maar er zijn vast een aantal bergen die we niet hebben gezien.

De laatste twee stops zijn bij het Vršič viewpoint en de bron van de Soca, details hiervan gevonden op de site: bron van de Soča (Slovania Locations).
Hiervoor moet je een kleine detour maken. We proberen nog naar de bron toe te lopen, maar geven het 20 meter voor het einde op. Het moet wel leuk blijven en Ineke wil niets riskeren. De laatste meters moet je afleggen boven een ravijn met kabels. Overigens zijn er massa’s mensen die wel naar de bron toe lopen. We hebben het rijk hier niet alleen. Details van deze wandeling op wikiloc: Source of the Soča.

Deze autorit met al zijn korte stops is echt een aanrader. Hij valt eigenlijk qua moeilijkheid best mee (schrijft Ineke terwijl Johan de haarspeldbochten heeft gereden) maar die ik zeker niet zou doen met een caravan. De gereden route met alle stopplaatsen en korte wandelingen is te vinden op wikiloc: Road trip Predil pass and Vršič Pass. Een autorit van nog geen 90 km waarover we 8 uur hebben gedaan, inclusief alle pauzes.

De rest van de dag genieten we van ons mooie plekje op de camping met zicht op de bergen.