Vrijdag 24 september
Activiteit: wandeling Kolovrat
Afgelegde auto kilometers: 70 km
Overnachting: Kamp Rut bij Kobarid

Vandaag gaan we de berg op: Kolovrat. Daar is in de eerste wereldoorlog hard gevochten en er is een soort openlucht museum waar je de loopgraven kunt zien en je kunt er mooi wandelen. Ineke had gelezen dat de route via Tolmin en Ročinj het mooist is. Deze route wordt beschreven in de Sunflower car tours and walks Slovenia wandeling 17: Na Gradu – Kuk – Na Gradu. We lopen niet deze gehele route, omdat wij ook de nodige tijd willen besteden aan de loopgraven.

Met de auto rijden wij via weg 102 richting Tolmin waar we via weg 103 naar Ročinj  rijden. Dat is nog een hoofdroute en dus prima te rijden. Vanaf Ročinj gaan we omhoog de bergen in. Af en toe even stoppend om van het omliggende landschap met voornamelijk bossen te kunnen genieten. Het is erg stil op de weg,  wat prettig rijdt want vaak is er slechts ruimte voor 1 auto. Onderweg stoppen we bij een waterloze  waterval omdat daar een Geocache ligt. Vrienden van ons zijn hier 10 dagen geleden nog geweest. Onze namen staan dan ook onder elkaar op de logrol. Een tricky plekje om te stoppen, want er is niet echt een parkeerplaats. Ineke had het daarom goed voorbereid. Pincet en pen in de hand en de Geoache lag dan ook precies op de plek zoals verwacht en de pincet was nodig.

Daarna rijden we door naar de top. Op de parkeerplaats staan al erg veel auto’s op de kleine  parkeerplaats. Het is koud boven op de berg. Dat wisten we natuurlijk, maar Ineke had helaas haar trui niet in de auto liggen. Dus Johan trekt een jas aan en Ineke Johans trui.

Na de koffie, het is inmiddels al kwart over 11 uur, bekijken we het viewpoint en klimmen zo’n 20 meter omhoog. De loopgraven zijn boven op de heuvel.

We bekijken de structuur en alle doorgangen: erg indrukwekkend. Je bent hier wel even bezig om een goed overzicht te krijgen van alle gangen. We doen dit op basis van een Geocache. Erg leuk om dat op deze manier te doen.

Na het bezoek aan de loopgraven en een bezoek aan het toilet bij de parkeerplaats, gaan we starten met de echte wandeling. Inmiddels is het al wel kwart over 12. Dit bleek een lastiger wandeling met meer dalen en stijgen dan verwacht. In het vervolg toch maar in de voorbereidingen de hoogtelijn kaartjes erbij zetten en uitprinten. Dan ben je beter voorbereid en valt het vaak mee.

Ineke had gister de route aangepast. Maar goed ook, de route zoals gister gemaakt met Komoot zou ongeveer 4 km zijn, dat was lang genoeg. Ook omdat je al zo lang door de loopgraven hebt gelopen. We lopen eerst nog verder naar boven naar het uitzichtpunt Na Gradu en tevens de grens. Ineke was vergeten dat ze de cache die daar ligt niet wilde doen, dus waren we al onderweg naar beneden. We zijn toch maar doorgelopen en hebben de cache gezocht en gevonden. Daarna moeten we wel weer terug naar het viewpoint. Waar we de rood-witte route nemen die langs de Kolovrat ridge loopt. Mooi dat overal in alle landen deze aanduiding van een wandelroute gelijk is. Al snel gaat dat niet goed: het pad is erg stijl naar beneden en ziet er niet erg gebruikt uit. We besluiten het betere pad naar rechts te nemen. Dat komt dan helaas wel weer vlak bij de start uit, maar daar pikken we weer een pad naar links op dat uiteindelijk weer aansluit op de gewenste route de we vanaf dan wel goed kunnen volgen. Af en toe wordt er onderweg gezocht naar een Geocache. Boven op de ridge, waar we een mooi uitzicht hebben gaan we op de grond zitten om uit te rusten. Hier staan helaas geen bankjes, maar de grond is droog.

Uiteindelijk komen we uit op een asfalt weg. Vanaf daar gaan we links af een stukje via deze asfaltweg. Dat loopt wel even wat eenvoudiger. Maar al snel gaan we (op het kaartje bij het driehoekje) ons weer op de smallere paden richten. Helaas heb ik geen GPX trail van dit stukje van onze route, omdat de batterij leeg was, en Ineke dit pas later doorhad. Een pad met allerlei uitspraken, helaas door ons niet te lezen omdat ons Italiaans niet zo goed is. Maar de bijbehorende Geocache kunnen we na lang zoeken gelukkig wel vinden. Daarna lopen we door naar de auto, waar Ineke de Geocache probeert te vinden die we hadden opgelost bij de loopgraven. Maar de spoiler foto’s zijn niet te zien op de mobiel, terwijl Ineke ze wel gedownload had. Die Geocache werd helaas niet gevonden. Om kwart voor 4 staan we weer bij de auto.

Details van onze kale wandeling (ontdaan van het bezoek aan de loopgraven en het zoeken naar Geocaches): Kolovrat.

We rijden direct via Tolmin terug naar Kobarid. Niet via Livek, zoals gepland, omdat die route vanwege wegwerkzaamheden is afgesloten. Maar ook dit was een mooie en snelle route naar beneden.

In Kobarid gaan we tanken omdat we verwachten dat de prijzen hier lager zijn dan in Italië, waar we morgen naar toe gaan (prijs Diesel=€ 1,332). Daarna gaan we het Kaasmuseum in Kobarid met een bezoek vereren. Dit blijkt gewoon een supermarkt te zijn waar ook veel lokale producten worden verkocht. Zoals Jeruzalem wijn, waar Johan een paar flessen van inslaat om mee te nemen naar huis.

We sluiten de dag af met een lokaal drankje, zelfs Ineke gaat aan de alcohol. Ineke drinkt de zoete wijn/likeur die we hebben gekocht bij de grotten van Skocjan (gemengd met Sprite) en Johan het bier dat lokaal is gebrouwen, gister gekocht op de camping bij iemand die langs kwam op de camping (net als perziken, tomaten en jam).

Ineke gaat de camping betalen en de was ophalen. Die hangt deels te drogen bij het toiletgebouw. Deze was heeft duidelijk de gehele dag in de schaduw gehangen en is nog niet droog. De was die Ineke bij de caravan heeft opgehangen is al wel redelijk droog. Maar we gaan het ermee doen. De was is in ieder geval weer schoon.

We eten binnen in de caravan. Het is ’s avonds donker op deze camping. Ineke gaat dan ook ’s avonds, net als voorgaande avonden, afwassen bij het toiletgebouw in het donker met het hoofdlampje op.

’s Avonds gaat Ineke de volgende stop op onze reis voorbereiden: Venetië en ontdekt dan dat ze vergeten is om een plekje te reserveren voor het 360 graden uitzichtpunt op het dakterras van Fondaco dei Tedeschi. Fondaco dei Tedeschi is oorspronkelijk een belangrijk handelscentrum uit 1228, maar is verbouwd en sinds 2016 een filiaal van de luxe winkelketen DFS.

Ineke had voor de vakantie al geprobeerd dit te boeken, maar toen lukte het niet. Dankzij corona is het niet al te druk in Venetië en lukt het alsnog om een tijdslot van 15 minuten naar wens te boeken om 15:00 uur in de middag. Te boeken via: 360 graden view in Venetië.