Donderdag 9 september
Reisdag: Klagenfurt => Ptuj (Slovenië)
Afgelegde km: 178 km
Overnachting: Camping Terme Ptuj

Vandaag gaan we verkassen en ons verplaatsen naar Slovenië. Na het ontbijt met broodjes die Johan bij de bakker in Vitring heeft opgehaald, gaan we eerst een wandeling maken rondom het meer waar we nu al enkele dagen op uitkijken. We hebben in Ptuj namelijk geen verdere activiteiten gepland.
Dit blijkt een heerlijke ochtendwandeling te zijn, zonder noemenswaardig hoogteverschil. Heerlijk rustig, want je komt niemand tegen. Het eerste deel gaat gewoon over het fietspad, dat kende we dus al wel. Bij de kinderboerderij (echt een aanrader als je kinderen hebt, het lijkt ons erg leuk) slaan we links af als we het bruggetje over zijn om vanaf daar de bossen in te duiken. We lopen door de bossen, waar ook diverse kinderactiviteiten te vinden zijn en langs het meer naar een camping. Daarna lopen we nog even door naar de asfalt weg. Een aanrader om te doen als je hier in de buurt bent. Details van onze wandeling: Rondje Rauschelesee (4,3 km met een hoogteverschil van 7 meter, tijd: 1 uur 22 minuten).

Daarna gaan we met de auto op pad. We rijden niet de door Googlemaps aangegeven snelste route. Want tenslotte mogen wij geen 130 km/uur rijden maar we kiezen voor de kortste route: 178 km over de wat kleinere wegen en af en toe in Slovenië door een dorpje. Bij Klagenfurt gaan we de A2 op en bij Griffen nemen we weg 80.

De eerste stopplek zou tevens een koffie stop worden, maar dat lukt niet. Langs de B80 wil Ineke een webcam cache scoren bij de Jauntalbrücke, maar daar kunnen we niet of nauwelijks parkeren vanwege werkzaamheden. Dus Johan blijft bij de auto, terwijl Ineke de webcam foto gaat maken. Vanaf dit punt loopt onze route langs de Drau. Via deze route hoeven we geen hoge bergen over te steken. Wel zo prettig met een caravan.

Bij Lavamünd gaan we de grens over waar de weg overgaat in weg 1 in Slovenië. De grens passeren we zonder problemen, of te wel, we kunnen zonder te stoppen doorrijden. In Slovenië vinden we langs de rivier een picknickplek voor ons eerste kopje koffie. Helaas niet aan het water.

Bij het tweede benzinestation na de grens stoppen we om een vignet te kopen voor Slovenië, wetend dat we het laatste deel van deze route over de snelweg gaan rijden en we niet precies weten hoeveel benzinestations er voor die tijd nog zijn. Bij Maribor nemen we weg 430 om daarna al snel de snelweg E59 te kunnen nemen. Bij afslag 3 gaan we er al weer af, om via de binnenlanden naar de camping te rijden. Een mooie route langs de Drau.

We zijn al vroeg op de camping. De receptie van de camping is vanwege einde van het hoogseizoen gesloten maar we kunnen ons aanmelden bij het hotel.

Zo in de middag lijkt het een rustige en niet al te volle camping te zijn, waar we aan het eind een mooi plekje vinden. Later leren we dat dat niet een goede plek is, omdat hij weliswaar ver van de rustige weg ligt, maar wel dicht bij het toiletgebouw en de huisjes die op de camping staan. Die veroorzaken later op de dag en ’s avonds tot laat erg veel herrie. In de huisjes bivakkeren schoolkinderen die ’s middag veel lawaai maken, daarna niet meer. De volgende dag zit er een groep fietsers, die veel lawaai maakt. Met name de bewonders van de zogenaamde wijnvaten huisjes produceren veel lawaai. Er zitten groepen in en die zitten ’s avonds buiten omdat er geen zitplaats is in de kleine huisjes.

Nadat we zijn gesetteld gaan we samen een rondje fietsen. Ineke had gelezen dat er oude Romeinse opgravingen waren. Dat stelde niet veel voor, maar toch leuk om even te fietsen. De fietstocht langs de Romeinse overblijfselen wordt afgesloten bij de supermarkt, waar we inkopen doen voor de komende dagen.

Details van deze fietstocht bij Ptuj: fietstocht rondom stuwmeer Ptuj (17,7 km hoogteverschil 44 meter). Halverwege de retourtocht stopt Ineke nog om wat mooie plaatjes te schieten van Ptuj en het meer met de ondergaande zon.