Vrijdag 10 september
Activiteit: bezoek Ptuj en kasteel, bezoek zwembad en sauna
Afgelegde km met de auto: 0 km
Overnachting: Camping Terme Ptuj

Via de camping had men aangegeven waar de dichtst bij zijnde bakker was. Maar Johan had nog wel moeite om die te vinden. Maar het is gelukt en we konden traditiegetrouw genieten van onze croissant en witte broodjes. Wel zijn die in Slovenië anders dan de lekkere Duitse Kaiserbroodjes.

Normaal zoeken we op google naar “Pekarna”(=bakkerij) maar helaas was deze bakkerij niet op google te vinden (Pekarna op de kaart).

Om half 10 gaan we op de fiets naar Ptuj. Je kunt het ook prima lopend doen, maar wij zijn liever lui dan moe en houden van fietsen. Over de fietsbrug parkeren we de fietsen onder het viaduct van de grote brug. Hiervoor nemen we wel een lange ketting mee.

Het was de bedoeling om Ptuj te bekijken aan de hand van een Labcache (dit zijn geocaches die virtueel zijn), maar de Labcaches in Slovenië moet je doen in een bepaalde volgorde en als je dan de eerste niet kan vinden, kun je de rest ook niet meer oplossen. Dus na lang zoeken naar één specifiek slotje op de fietsbrug, gaan we uiteindelijk maar zelf rondlopen. Dat kan prima, want het stadje is erg klein. We eindigen bij het kasteel dat we gaan bezoeken. Erg leuk zijn de maskers en klederdracht voor carnaval.

Bij Bistro Luk gaan we na het bezoek aan het stadje en het kasteel een kop koffie drinken met iets lekkers erbij (je schijnt hier ook goed te kunnen eten).

Vlakbij waar de fietsen geparkeerd staan is de Drava tower. Hier is een galerie in gevestigd en er is een multi geocache gebaseerd op het werk van een kunstenaar geboren in Ptuj . Als we terug lopen naar de fietsen gaat deze galerie net open, dus een uitgelezen moment om deze kleine galerie even te bezoeken. Terwijl Johan de kunstwerken bekijkt, gaat Ineke helemaal naar de 2de verdieping om het werk van de Luigi Kasimir te bekijken en de gegevens te verzamelen voor de Geocache. Overigens een leuk museum. Johan stuurt nog wat foto’s naar Anita om te laten zien dat kunst kinderlijk eenvoudig kan zijn. Om half 1 zijn we weer op de camping.

’s Middags gaat Ineke alleen op pad met de fiets om wat in de omgeving van Ptuj rond te fietsen en Geocaches te zoeken.

Bij deze camping hoort ook een Spa. Daar gaan we later op de dag om een uur of 4 naar toe. Alleen de binnenbaden zijn open. Maar zelfs dan is het druk genoeg. We komen eigenlijk voor de sauna, maar in eerste instantie vinden we alleen een sauna waar je je zwemkleding aan moet houden en daar zijn we geen liefhebber van. Maar na de eerste saunagang en een bezoek aan het zwembad/bubbelbaden, vraagt Johan of badkleding echt verplicht is. Dan blijkt dat voor de binnen sauna badkleding verplicht is maar voor de buitensauna is badkleding verboden. Oh, zijn er ook buitensauna’s? Dus wij op zoek naar deze buiten sauna’s waar we nog een tijdje verblijven. Altijd lekker ontspannend.

Daarna gaan we eten bij deze spa. Ineke had ergens gelezen dat dat wel goed was. Nou, echt goed is anders, maar het was te doen. Helaas dachten velen met ons hetzelfde, het was dan ook erg druk. We konden alleen nog buiten een tafeltje bemachtigen. Het is een lopend buffet voor 13 euro p.p. All you can eat! Kan dus ook niet veel zijn. Mijn advies achteraf zou zijn, ga gewoon naar Bistro Luk.