Maandag 13 september
Activiteit: Hoogvlakte Velika Plenina & Mala Plenina
Afgelegde km: 94 km
Overnachting: Mozirj forest camp

Johan gaat ’s morgens vroeg naar de bakker in het dorp. Hier hebben ze hele lekkere croissants met jam of chocolade er in.

Na het ontbijt gaan we naar de hoogvlakte Velika Plenina een hoogvlakte waar de boeren ’s zomers de koeien naar toe brengen en daar bij de kudde blijven wonen in eenvoudige huisjes met schuren.

Een lange route van 47 km waar we een dik uur over doen. Na Nazarje nemen we weg 697 wat een erg mooie route is.

Aangekomen bij de parkeerplaats bij de kabelbaan vragen wij ons af of de lift het wel doet. We zien niets bewegen. Maar na een heerlijk kopje koffie gaan we vol goede moed naar de opstapplaats voor de lift. Dan blijkt dat we gewoon onder de kabel staan met de auto, maar de lift niet hadden gezien en ook niet de opstapplek. We kopen kaartjes voor de cabine en de stoeltjes lift, zodat we zo min mogelijk hoogtemeters te voet hoeven af te leggen.

Al snel gaan de eerste mensen in de rij staan voor de lift (en wij dus ook) want ineens komen er erg veel mensen bij. De lift zou slechts 1 keer per half uur gaan, maar volgens mij is hij niet gegaan toen wij koffie dronken en gaat hij nu 2 keer achter elkaar.

Ineke heeft steeds meer last van hoogtevrees, maar de cabine lift gaat prima. Hiermee overbruggen we in enkele minuten 800 meter. Daarna moeten we overstappen op de stoeltjes lift, die ons nog eens 260 meter omhoog brengt. Gelukkig staat er iemand bij die je helpt om in het stoeltje te komen. We hebben ook onze wandelstokken bij ons, en dat is toch lastig.

Maar het gaat goed en we komen veilig en wel boven op de hoogvlakte. Ineke vindt de stoeltjes lift wel veel enger.

Boven moeten we ons eerst oriënteren. We lopen naar een soort uitzichtspunt om de boel even te bekijken en starten dan met de wandeling.

Ineke had een korte wandeling van 4 km uitgekozen, maar uiteindelijk hebben we een veel langere route gelopen. Er wordt boven op de hoogvlakte een rondwandeling aangegeven die we deels gaan volgen. De route leidt je van infobord naar infobord. Een mooie wandeling over de hoogvlakte en langs de huisjes die er nog staan. We zijn niet alleen, maar we hebben geen last van de andere wandelaars. Op het verste punt van onze route pauzeren we op het uiterste puntje van de helling met prachtig uitzicht.

Onderweg vinden we nog 2 Geocaches, waarvan 1 lastig was omdat hij tegen de helling lag.

Aan het eind wil Ineke nog graag een Geocache vinden: Vetrnica. Deze blijkt te liggen in een grot waarvan het dak is ingestort. We moeten dan ook helemaal afdalen via een trap naar beneden. Om daarna weer naar boven te klimmen via de puinhelling. De cache zou liggen onder het dak van de grot. Johan klimt de puinhelling op en valt daar in een schacht van wel een 5 meter diep. Gelukkig is de schacht smal en kan hij de zijkant grijpen. Achterwaarts terug stappend kan hij er snel weer uitkomen en komt met de schrik vrij en houdt er een paar flinke schrammen op knieën en handen aan over. We zijn behoorlijk geschrokken en gaan daarom direct terug naar de kabelbaan. Ineke rapporteert dit gat wel aan de Cache Owner die er een opmerking over plaatst in de beschrijving.

Details van onze mooie wandeling Velika Plenina & Mala Plenina. Onze wandeling van 4,5 uur (zonder de lifttijd) was een afstand  van 8,9 km met een hoogteverschil van 264 meter.

Als we weer beneden zijn bij de auto gaan we niet meer het dal verder inrijden. Omdat de wandeling langer heeft geduurd dan gepland is daar geen tijd meer voor. We gaan nog wel de cache zoeken die hier ergens onder een brug ligt.

Via nagenoeg dezelfde route rijden we terug naar de camping. Alleen nu niet langs weg 697, maar rechtstreeks via weg 225. De rest van de dag doen we rustig aan.