Donderdag 30 september
Activiteit: Wandeling Waldlehrpad Raggal
Afgelegde afstand met de auto: 9 km
Overnachting: Camping Grosswalsertal bij Raggal (Oostenrijk)

Johan haalt om 8 uur de broodjes op bij de receptie. Er zijn nog maar een paar gasten overgebleven en dat merk je. Een heerlijk lege camping. De camping sluit vandaag voor het zomerseizoen. Er staan ‘s morgens nog 3 bewoonde caravans/campers en aan het eind van de dag nog maar 2.

Vandaag blijven we vlak bij de camping. We gaan eerst thuis koffie drinken en genieten van ons mooie plekje. Wel in de caravan, want het is nog best koud. Het heeft afgelopen nacht geregend.

Na de koffie gaan we met de auto de 1,3 km afleggen naar de opstapplaats van de wandeling. Niet met de fiets, want dat is best wel stijl hier allemaal. We moeten voor deze wandelparkeerplaats die bijna leeg is zelfs nog 3 euro betalen.

De wandeling is gebaseerd op het Waldlehrpad. Onze route is een stukje langer en met name dit extra stuk is erg mooi. Ineke heeft deze route gevonden op Wikiloc. Een prachtige route, echt een aanrader. Eerst langs het bewoonde deel van het dal, met zicht op mooie weiden, met af en toe een stukje bos. Onderweg komen we leuke plekjes tegen van het waldlehrpad, zo bespeelt Johan een waldhoorn.

Daarna steken we de rivier over en lopen terug via de woeste kant van het dal. Een prachtige route van 8,6 km met een hoogteverschil van 361 meter. Na bijna 4 uur staan we weer bij de auto. Details van onze route: Waldlehrpad Raggal.

Ineke gaat met de auto naar Raggal om geld te pinnen, omdat we op de camping contant moeten afrekenen.

Aan het eind van de middag gaat Ineke met de fiets en lopend (met de fiets de eerste paar 100 meter en daarna stijl lopend de afdaling) naar een overdekte brug in het dal onder de camping. Dit had natuurlijk ook helemaal wandelend gedaan kunnen worden, maar Ineke vond dit wel zo gemakkelijk. Halverwege de wandeling ontdekt Ineke dat ze vanaf dat punt onze caravan prima kan zien op een afstand van 300 meter. Ineke belt Johan op en maakt vanaf dat punt een foto van ons mooie plekje. Daarna daalt ze verder af naar de overdekte brug. Eigenlijk is dit juist een plek waar je een Geocache verwacht, maar die is er niet.

De afdaling en klim is behoorlijk stijl en het is niet handig dat Ineke de stokken vergeten is mee te nemen. Toch weer een aanslag op je knieën. Een mooie wandeling. Een volgende keer, want die komt er zeker, toch maar een wandeling langs deze brug plannen. Details van deze wandel- en fiets tocht naar de Lasangga brug: Lasangga brug Raggal. De eerste 300 meter en de laatste 400 meter zijn afgelegd per fiets. In totaal zo’n 2 km met een hoogteverschil van 109 meter.   

De rest van de dag genieten we van ons plekje en de rust.