Zaterdag 20 augustus
Afgelegde km: ± 0 km
Activiteiten: Fietstocht Crab & Winkle way (circular); Whitstable; Herne Bay
Overnachting:
Camping & Caravan Club Canterbury

Fietsen van Canterbury naar Whitstable. Dat is wat we gaan doen vandaan. Maar de route is niet echt duidelijk. Waar de route start bv. weten we niet. Wel is er een folder op internet: Crab & Winkle way.
Gelukkig kwamen we gister bij het fietsen opeens een bord tegen met een aanduiding en richtingwijzer van de Crab & Winkle way. Daar fietsen we eerst naar toe. We worden wel steeds handiger in het fietsen in Canterbury. De kruising van Upper Bridge street, Lower Bridge street, St. George street en A257 blijft echter lastig. Als fietser of als voetganger moet je hier helemaal via tunnels onder door. Vandaag benaderen we dit kruispunt vanaf de A257. Zo hoeven we maar 1 tunnel door en kunnen we direct links af over de muur op een fietspad dat ons naar de noordwest kant van Canterbury brengt. Daar rijden we verder op basis van fietsbordjes naar de Crab & Winkle way.

Gelukkig valt het stijgen en dalen mee. Langs een mooie route, langs kleine en grote weggen worden we de stad uitgeleid. Er zijn weinig fietsers dus dat is mooi meegenomen. Volgens Ineke is dit fietspad niet echt bekend. Het pad is niet overal geasfalteerd en loopt soms gewoon op wat kiezelstenen. Sneller dan verwacht zijn we in Whitstable. Zelfs zo snel dat we nog niet eens koffie hebben gedronken. Dat doen we dus maar op “het” bankje in de haven. Omdat er een markt is kopen we daar lekkere apple cakes voor het goede doel. Zelfs het beoogde bankje is leeg. En dat terwijl het er erg druk is. Zeker omdat het niet echt een bank lijkt. Ineke had de gegevens van het bankje nodig voor een multi cache over de Crab & Winkle way, die we goed hebben kunnen oplossen. De tocht gaat voorspoedig en we gaan de rit vervolgen door een deel van de Oystertrail te fietsen. Oftewel, gewoon rechts af langs de kust. Net als bij Penzance over een kustpad dat erg vlak is. Dat fiets lekker door en al snel komen we in de omgeving van Herne Bay. De afstanden zijn niet echt groot. We gaan maar niet het dorp in. We weten ten slotte niet hoe moeilijk de tocht nog wordt. We snijden dat stukje af en nemen in Herne Bay de Thornden wood road. Eigenlijk gewoon een auto weg, die gelukkig niet al te druk is, maar zeker niet doodstil. Dus het is wel oppassen geblazen. Dat had Ineke dus niet zo bedacht. Maar het fietst wel lekker langs zo’n asfalt weg. Halverwege pauzeren we op een mooie parkeerplaats zonder bankjes. Daarna gaan we deels bergafwaarts weer naar Canterbury. We proberen nu om langs de oostkant van Canterbury naar de camping terug te keren. Dat lukt deels, maar uiteindelijk komen we uit voor een hek van een voormalig militair complex (de GPS kaart geeft aan dat we er langs kunnen) en moeten we een eindje terug om vervolgens via een gras pad weer op de juiste route te komen. Ingewikkeld, maar het lukt wel. We komen precies uit bij de lokale winkel vlak bij de campsite, waar we levensmiddelen inslaan. Onze route: Wikiloc Crab & Winkle Way circular.


Als je deze route wilt gebruiken, adviseer ik om het laatste deel vanuit het centrum van Canterbury anders te rijden. Over deze leuke en afwisselende fietstocht van 37 km en 242 meter hoogteverschil hebben we in totaal 5,5 uur gedaan. Dat we 242 hoogtemeters hebben afgelegd is bijna niet te geloven. Het voelde niet moeilijk.