Woensdag 3 augustus
Afgelegde km: ± 50 km
Activiteiten: Lavorna Cove; Mousehole; Penzance
Overnachting: Trevair Touring Site St. Hilary


Vandaag maken we onze eerste echte wandeling. We rijden hiervoor naar de parkeerplaats van Lamorna Cove ten zuiden van Penzance. Op het programma staat wandeling 46: Lamorna Cove (uit 50 Walks in Cornwall). Volgens het boekje: 9,7 km; 3,5 uur en 170 meter hoogteverschil en ook te vinden op Along the coast from Lamorna Cove. Omdat we vroeg zijn is er plaats genoeg op de wandelparkeerplaats. We betalen 4 pond voor 3 uur. In de gedachte, dat dat wel genoeg zal zijn, omdat we de route wat willen inkorten. We starten in de haven en lopen langs de kust naar het zuid westen en volgen daar het Coast Path. Iets wat we de komende weken veel vaker gaan doen. De weg gaat eerst, zoals ook in de wandelgids vermeld is, over rotsen. Niet een echt wandelpad. Je loopt op en neer en het pad is erg smal. Een lastige route. We willen de route inkorten, omdat de route eigenlijk wel lang is en we nog niet veel wandelingen hebben gedaan de laatste tijd.


Maar ook al staan er paden op de GPS kaart, het zijn geen wegen waarlangs we de route kunnen inkorten. Allemaal privé wegen. Dus blijven we de route langs de kust volgen tot St. Loy. Daar gaat de route landinwaarts. Je loopt daar wel een stuk langs de weg. We maken een kortere detour door een weiland. Helaas eerst even verkeert, maar we lopen een stukje terug om dan via het juiste pad door het weiland te lopen. Dan is het van belang dat je een GPS track hebt om naar te kijken, wat Ineke even niet tijdig had gedaan. Via de weg en daarna de steencirkel lopen we door een weiland en daarna via binnen weggetjes terug naar de auto. Daar wacht ons een verassing. We hadden een parkeerbon: 60 pond als we binnen 2 weken betalen en anders 100 pond.


Je kon zien dat we een kwartier nadat de 3 uur voorbij was al een bekeuring hadden. Ze hebben gewoon staan wachten totdat de tijd om was. Overigens had de wandeling van 9,7 km ons 4,5 uur gekost, zonder noemenswaardige pauzes, maar wel met een paar kort zoeken naar een Geocache. Het hoogteverschil was in totaal 300 meter. Het boekje en de site geven aan dat dit slechts 170 meter zou zijn. Bij dit boekje is inderdaad altijd het hoogteverschil niet goed aangegeven. De meningen over de wandeling waren verdeeld. Johan vond deze wandeling duidelijk minder mooi. Met name vanwege het moeilijk begaanbare pad aan het begin van de route langs de kust en het smalle pad. Toch kwamen we op dit deel van de route de meeste wandelaars tegen. Onze route: Wikiloc Lamorna Cove.


Ons volgende doel is Mousehole. Met de auto proberen we het dorp te bereiken om te parkeren in de haven. Het is al erg druk op de weg er naar toe en in de haven is het helemaal overvol. Geen plaats meer voor ons. Je kunt er bijna niet meer uitkomen. Geen Mousehole, maar meer een Mousetrap. We hadden twee wandelingen in deze omgeving waaruit we konden kiezen. Eén ten zuiden van Lamorna cove (die we ook gelopen hebben) en een route ten noorden van Lamorna cove: Walk – Mousehole & Kemyel from Lamorna Cove. Deze wandeling liep ook door Mousehole. Misschien hadden we beter de noordelijke route kunnen lopen. Dan hadden we de auto kunnen parkeren in de haven van Lamorna Cove en lopend naar en door Mousehole kunnen gaan. Maar ja, dat weet je pas achteraf. Die truc hebben we later in de vakantie overigens wel geprobeerd bij Clovelly. En daar is dat zeer goed bevallen. Na dit kortstondige “bezoek” aan Mousehole gaan we onverrichter zake terug naar de camping na eerst een bezoek gebracht te hebben aan de Tesco in Penzance. ’s Avonds gaat Ineke nog een rondje Geocachen in de omgeving op de fiets.