Vrijdag 5 augustus
Afgelegde km: ± 65 km
Activiteiten: Wandeling Lizard point
Overnachting: Trevair Touring Site St. Hilary

Lizard Point staat op het program van vandaag. Beschreven in 50 Walks in Cornwall (walk nr 37). Volgens het boekje een zware wandeling van 10,4 km, 4 uur en een hoogteverschil van 67 meter. Op internet te vinden bij: From Lizard village to lLizard Point.


We starten de wandeling in het dorpje Lizard. Zowaar een grote parkeerplaats waar je niet hoeft te betalen en waar zelfs een toilet aanwezig is. Ongekend voor Engelse begrippen. We maken er mooi gebruik van. Ook deze route kent weer zijn bergjes en dalen. Dat is eigenlijk wel inherent aan het lopen van een kustpad. Ook hier valt het best mee. Hier wandel je voornamelijk over grasland. Vanuit Lizard loop je naar Kynance cove, met de prachtige tombolo die we goed kunnen zien omdat het eb is. Het laatste stukje loop je samen met heel veel anderen met badkleding. Deze mensen brengen de dag door aan het strand bij Kynance cove. Op zich is dit een erg mooi landschap ware het niet dat er nu veel te veel toeristen rondlopen. Op het uiterste noordelijke punt van onze wandeling stond een mooi bankje. Waar we gerust hebben om te aanschouwen hoe anderen hun vakantie vieren. Natuurlijk genietend van de mooie natuur en een kopje koffie. Daar hebben we zicht op het zandstrand dat het eiland scheidt van het vaste land (=Tombolo) omdat het eb is als we daar zijn. Vanaf daar lopen we naar het zuiden langs het Coast Path. Dan is het ineens een stuk rustiger. Het wordt pas weer erg druk als je bij Lizard point arriveert. Daar voegen zich naast de wandelaars ook de toeristen die even bij de kust willen kijken. Je vindt daar twee restaurants en een winkeltje. Zelfs wij hebben een restaurant opgezocht om zo in de schaduw te kunnen zitten en af te koelen met een smoothy. Helaas hadden ze geen toilet. Daarvoor moet je naar de parkeerplaats lopen, waar we geen zin in hadden.


Het is inderdaad vandaag behoorlijk warm. Al snel ontvluchten wij de menigte om verder te lopen op het kustpad. Ons afvragend welke plant nu de Zuid-Afrikaanse Hottentot vijg is, die hier de hellingen overwoekert. Volgens de routebeschrijving zou deze plant, uit Zuid-Afrika hier groeien. Volgens ons is het de plant van de foto, die inderdaad de kust een mooie kleur geeft. Ons volgende object van aandacht is het kleine Marconi museum.

Johan krijgt daar een privé rondleiding, totdat een groep Duitsers, die op afspraak kwamen, de aandacht van de gids overnam. Ondertussen heeft Ineke op de nabijgelegen rots een Geocache kunnen vinden. We mochten gebruik maken van het toilet van het museum. Johan vond, als natuurkundige, het museum erg de moeite waard. We vervolgen onze weg tot aan het lifeboat station. Vanaf daar gaat de route landinwaarts richting Lizard. Moe maar voldaan arriveren we bij de parkeerplaats, waar Ineke brood gaat halen in één van de winkels. De meeste winkels rondom de parkeerplaats zijn souvenir winkels, maar er is gelukkig voor ons een kleine kruidenierszaak. Onze route: Wikiloc Lizard Point. Een mooie wandeling van 5,5 uur, 10,9 km en een hoogteverschil van 259 meter. Niet zo moeilijk als werd aangegeven in het boekje.