Maandag 8 augustus
Afgelegde km: ± 70 km
Activiteiten: Wandeling Tintagel – St. Nectans’s Glen – South West Coast Path – Rocky Valley
Overnachting: Ruthern Valley campsite Ruthernbridge

Vandaag duiken we onder in de geschiedenis en gaan de regio van Tintagel ontdekken. Op basis van veel verschillende routes in boekjes en op internet, heeft Ineke haar eigen route gemaakt met behulp van de site: Alltrails. Deze site is echt een aanwinst voor mensen die zelf op basis van routes van anderen, routes uit boekjes of internet en route ideeën van jezelf een route willen uitzetten. Na het tekenen van de route geeft het programma aan wat het hoogteverschil is. Helaas kan het verkeerd uitpakken als je voor een dicht hek komt te staan. Want niet alle wegen op de kaart zijn toegankelijk. Als je daarnaast gebruik maakt van routes van anderen op internet weet je ongeveer welke paden te belopen zijn.


Als uitgangsplaats kiezen we voor Tintagel, maar we lopen niet, zoals alle anderen, naar de ruïne, nee wij lopen de andere kant uit. Door weilanden, langs rivieren, over heuvels, langs de zee en langs ruïnes. Kortom, een afwisselende route. We hadden een route in de GPS en een aantal Geocaches om onderweg te zoeken als basis. Maar vaak komt het er op neer dat je bordjes volgt. Die geven ter plekke aan waar je van de weg een weiland in kan lopen. Dat zou je zelf niet zo snel verzinnen.
Ook de rivier is voor ons gewoon, één van de vele, terwijl voor sommigen dit een bedevaartsoord is. We zijn daarom maar niet naar de waterval gegaan. Hiervoor moet je betalen en dat vinden wij niet de moeite waard. Vanuit het beboste dal lopen we over een landelijke heuvel waar we het onderhand goed warm krijgen. Helaas loopt de route ook een stukje langs de weg (B3263). Dan volgt een heel mooi stuk. Opnieuw langs de Trevillet River: Rocky valley.


Dit is het laatste deel van deze rivier, die zowel qua natuur als cultuur interessant is. Eerst passeren we een ruïne van een oude molen met daarin nog rotstekening van een labyrint. Er is nog discussie over de ouderdom van deze rotstekeningen. Maar waarschijnlijk zijn ze niet zo oud, want ze worden niet echt beschermd. Maar ook qua natuur is deze gorge erg mooi. Aan het eind ligt de open en ruige zee. Zeker de moeite waard. Bij de zee klimmen we weer omhoog via het Coast Path richting Tintagel.
Het deel van de wandeling langs het Coast Path is weer erg mooi. Door weilanden en op en neer langs de rotsen. Met aan het eind een steeds beter zicht op de ruïnes van een kasteel. Zou King Arthur hier zijn geweest. Wij gaan het niet onderzoeken. Ineke vindt het zelfs te heet om af te dalen naar Merlin’s Cave om een earth cache op te lossen.


Wel gaat Ineke nog één van de oudste caches van Engeland met een bezoek vereren. Tja en daar moet je wel wat voor doen. Als je boven op de rotsen staat moet je nog enkele meters afdalen en dan je hoogte vrees overwinnen. Maar de cache werd gevonden. En dan snel weer terug klimmen naar het pad. Via het dorp en een lekker ijsje, lopen we terug naar de auto. Een leuke wandeling. Onze route van 10,5 km, 359 meter hoogteverschil en een looptijd (inclusief pauzes en het zoeken naar geocaches van dik 5 uur: Wikiloc Tintagel.