Dinsdag 12 juli
Einddoel: wildkamperen ten noorden van Voss
Afstand: ± 140 km

We wilden alleen een autorit maken naar de volgende plek, maar onderweg toch besloten een wandeling te maken. Hier hebben we geen seconde spijt van gehad. Het was wederom een fantastische wandeltocht. Zie wandelgids Noorwegen (wandeling nr 30). De wandeltocht ging naar de berghut Hogabu. Ineke heeft de berghut ook van binnen bekeken. Alles was daar te krijgen, tegen achterlating van een vergoeding. De tarieven staan aangegeven op een lijst in de hut en gaat er van uit dat je het juiste bedrag achter laat. Wat een geweldig vertrouwen hebben die Noren in de mensen. Daar kunnen wij nog een voorbeeld aan nemen. En blijkbaar gaat het goed want het systeem bestaat nog steeds. Hadden we maar een binnenslaapzak bij ons gehad, dan waren we misschien wel gebleven. Wel oppassen voor de schapen, die wilden ook graag naar binnen. Een mooie heen en terug wandeling wederom door sneeuwvelden. We zijn alleen een stel Nederlanders tegengekomen. Deze wandeling is ook te vinden op Alltrails: Li – Høgabu (VSB12).

‘s Avonds in Voss een pizza gegeten in een oerlelijk restaurant. Daarna een plekje gezocht ten noorden van Voss om te kamperen. Na lang zoeken in een weiland een plekje gevonden. Het was erg laat voordat we de tent hadden opgezet. Dit keer gelukkig geen muggen.

=============================================================

Woensdag 13 juli
Einddoel: camping in Flåm
Afstand: ± 50 km

’s Morgens gauw de boel weer ingepakt en verder gereden naar Flåm. Met de beroemde bergtrein gaan we naar Myrdal. Onderweg even uitstappen om naar zingende schone nymfen te kijken (ingehuurde toneelspelers). Daarna terug gelopen: Een afdaling van 20 km. Dat is vermoeiender dan je denkt. Je spieren blijven constant aangespannen en moeten zich daardoor inspannen. Maar een prachtige tocht. Deze wandeling is te vinden op Alltrails: Myrdal naar Flåm via Rallarvegen.

Op camping Flåm overnacht.

=============================================================

Donderdag 14 juli
Einddoel: camping in Luster
Afstand: ± 150 km

Eerst door de langste tunnel ter wereld. We hebben nog een lange tocht voor de boeg, dus geen tijd om overlangs over de pas te gaan. Daarna langs de fjorden van Laerdal naar Ovre Ardal.

Daarna een heel mooie weg (tol) door de bergen naar weg 55 en naar camping Dalsøren in Luster. Hier hebben we ook even ge-internet op de camping. En Johan heeft in de fjord zijn eerste kleine visje gevangen. Die hebben we bij het avondeten opgegeten.

Vrijdag 15 juli
Einddoel: camping in Luster
Afstand: ± 100 km

Ondanks dat het wat bewolkt is toch maar naar de Nigardsbreen gegaan, een uitloper van de Jostedalsbreen. Dagtocht 11 uit ANWB Actief & Anders). Omdat het al laat was en we direct met een groep mee konden hebben we het stuk naar het meer met de auto afgelegd. Achteraf gezien was dit een goede keuze, omdat de tocht over de gletsjer best zwaar was.

Wat een belevenis om zo over de gletsjer te lopen. We hadden ijzers onder en een pikhouweel om je mee af te zetten. En we zaten met touwen aan elkaar. Aangezien het 4 mannen (gids, 2 Deense jongens en Johan) waren en Ineke, ging het in hoog tempo. Wel prettig om dit met een gids te doen. Anders zou het veel te gevaarlijk zijn.
’s Avonds weer in Luster geslapen op de camping.