Reisverslag van onze 10-daagse autotocht door Marokko in oktober 2013

Waarom Marokko als vakantiedoel?

35 jaar geleden is Ineke al eens op studiereis geweest in Marokko. Dat was voor de lerarenopleiding Ubbo Emmius in Groningen. Helaas heeft ze tijdens die reis dysenterie gekregen en heeft het tweede deel van die reis niet of nauwelijks bewust meegemaakt. Ze lag toen achter in de bus, verdooft door de opium. Dat deel is precies het deel dat we in deze 10 dagen gaan afleggen. Omdat Marokko in de zomervakantie erg heet is, hebben we gekozen voor de herfstvakantie. Dan zijn de temperaturen aangenaam, hoewel het ook dan nog soms te heet is voor een lekkere ontspannen wandeling.
Normaliter regelt Ineke de reis volledig zelf. Dit keer eens niet. De reis is geboekt bij Marokko online (www.marokkoonline.nl). We hadden natuurlijk graag een camper rondreis gemaakt, maar je kunt in Marokko geen camper huren en als we die in Spanje zouden huren voor 10 dagen, ben je zoveel tijd kwijt met heen -en terugrijden naar Spanje dat je nauwelijks iets van Marokko kunt zien. Vandaar dat de keuze is gevallen op deze hotelreis.
De reis is fantastisch georganiseerd door Marokko online. Vooraf is er goed overleg en kunnen we nog wat details zelf aanpassen. Ineke wil beslist niet de hele dag in de auto zitten, maar onderweg nog een wandeling kunnen maken en net als 35 jaar geleden de Todra kloof bezoeken.

Maar het beste is toch wel dat alles tijdens de reis zo goed is geregeld. Je krijgt vooraf goede informatie toegestuurd bv. over wanneer je hoeveel fooi moet geven. Welke restaurants goed zijn etc. Ook krijg je een aantal vouchers. Die geeft je af in het hotel en zegt vriendelijk “Bonjour” (zoveel Frans kan Ineke nog wel) en dan is alles in kannen en kruiken. Ook zijn de hotels leuk. Echt authentieke hotels. Met als topper natuurlijk de riad in Fez en het hotel in Aït Ben Haddou. En iedereen was op tijd. Bv. de gidsen en de chauffeurs van en naar het vliegveld. Met als topper dat de door ons gehuurde auto al op de 2de dag, op de de avond voordat we met de auto verder zouden reizen, werd afgeleverd bij de riad. Dat geeft zoveel rust.
Natuurlijk zijn er ook minpunten. Het grootste minpunt was de bergwandeling in de Dades vallei. Dat was een diepe teleurstelling. Juist omdat we er zoveel van verwachtten. Niemand had vooraf gezegd dat we in een groep zouden wandelen. Als je van wandelen houdt, organiseer dan een eigen gids. Of ga gewoon alleen. Met GPS en Openstreetmap (zie ons reisverslag van Schotland voor de details over het gebruik hiervan) kun je prima zelf gaan wandelen. Kans is wel groot dat als je zonder gids loopt er zich meteen mensen aandienen, die graag je gids willen zijn. Het tweede minpunt was de bezoeken aan Marokkaanse families. We verwachten twee keer een bezoek te brengen aan een lokale Marokkaanse of Berber familie. Op de bergwandeling en in Fez. Beide keren is dit niet doorgegaan vanwege het offerfeest. Jammer.

Wel boeken we zelf de vlucht omdat dat goedkoper is. Twee enkele reizen van Eindhoven naar Fez en van Marrakesh naar Eindhoven met Ryanair. Daar horen we alleen maar slechte verhalen over. Dat viel best mee. De bagage eisen goed in achtnemen en vroeg inchecken en je hebt een pracht plek zonder daarvoor moeite te hoeven doen of priority plekken te boeken.

Meestal eindigen we onze verslagen met de melding dat het zo goed is bevallen dat we zeker weer terug zullen gaan. Dit keer niet. Ondanks dat het een mooie en zeer goed verzorgde reis was, is dit of niet ons land, of niet onze manier van reizen. Waarschijnlijk beide. Hotels zijn niet echt iets voor ons. We genieten meer van een kleine camper of caravan met minder luxe. Net of je dan meer vrijheid hebt. De enige plaats waar we dit gevoel wel hebben gehad is in de Riad in Fez.
Ook zijn we graag op ons zelf. Zonder opdringerige gidsen en verkopers. Daarnaast liet onze gezondheid het na 1 dag al afweten. Dat zal er ook zeker voor gezorgd hebben dat we er toch minder van genoten hebben dan we hadden gehoopt. Het was een zeer vermoeiende reis en we hebben weken nodig gehad om een beetje bij te komen.